0

Serowe muffinki z kremem i jagodami



Wilgotne dzięki dodatkowi sera, z aromatycznymi jagodami i słodkim kremem. 

Same w sobie są już bardzo dobre, więc w zasadzie dodatek kremu jest opcjonalny, ale to właśnie on sprawia, że całość przypomina bardziej ciastko tortowe niż muffinkę. 

Jeśli zdecydujecie się na krem, to miejcie na uwadze, że należy go przygotować przed samym podaniem, ponieważ trzymane w lodówce babeczki stwardnieją i stracą swoją delikatność.
 


Składniki na 12 babeczek:
(składniki odmierzane szklanką o pojemności 250 ml)
  • 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 dużej, niewoskowanej cytryny
  • 2 jajka
  • 80 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki mascarpone
  • 3/4 szklanki jagód 

Krem:
  • 500 g mascarpone
  • 250 g kremówki
  • 4 pełne łyżki cukru pudru
  • 1 szklanka jagód + 1 łyżka cukru pudru

Masło łączymy z cukrem i jajkami. Ubijamy kilka minut, a następnie dodajemy mascarpone oraz skórkę z cytryny i miksujemy do połączenia się składników. 

Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy serowo maślanej. Miksujemy krótko. 

Formę na muffinki wykładamy papilotkam i napełniamy ciastem do 1/3 wysokości. Na środku umieszczamy łyżeczkę jagód i przykrywamy je kolejną porcją ciasta, w taki sposób, by ciasto sięgało 3/4 wysokości papilotek. 
Formę wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i pieczemy około 25 minut. 
Po wyjęciu z piekarnika muffinki odstawiamy na kratkę do całkowitego wystygnięcia. 

Przed podaniem przygotowujemy krem. 

Jagody miksujemy z cukrem pudrem na gładki mus. 
Mascarpone łączymy z kremówką i cukrem pudrem i miksujemy na gładki, gęsty krem. 
Połowę kremu łączymy z jagodowym musem. 

Krem przekładamy do worka cukierniczego (ja starałam się nałożyć pierwszy z nich na jedną część worka, a następnie na niego nałożyłam drugą część) i wyciskamy na babeczki. 

Dekorujemy według uznania i podajemy. 

Smacznego!

Opublikowano: 31 lipca 2019
Kategoria: Muffinki
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (0)
Nie ma jeszcze komentarzy.