
Kawowo orzechowe muffinki z rodzynkami i młodymi, słodko winnymi jabłkami.
Fantastyczne, zwłaszcza do kubka kawy zbożowej z mlekiem.
Na dobry początek weekendu.
Polecam.
Składniki na ok. 16 muffinek:
* 270 g mąki
* 130 g cukru
* 1 cukier wanilinowy (32g)
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 2 łyżeczki miałkiej kawy rozpuszczalnej
* 1 szklanka mleka
* 100 ml oleju
* 1 jajko
* 1/2 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich
* 1/2 szklanki rodzynek
* 1 szklanka pokrojonych w drobną kostkę jabłek
Mąkę łączymy z cukrem, cukrem wanilinowym, proszkiem do pieczenia i kawą. Dodajemy do nich mleko wymieszane w olejem i jajkiem oraz jabłka, rodzynki i orzechy. Mieszamy łyżką do chwili połączenia się składników.
Formę na muffinki wykładamy papilotkami i napełniamy je ciastem do 3/4 wysokości. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok. 25 minut.
Smacznego :)
Opublikowano: 9 sierpnia 2014
Kategoria:
Muffinki
Wyglądają znakomicie! *.*
Pozdrówki Kasiu:)