25

Morelowy sernik na zimno


Robiłam już serniki z różnymi owocami, ale na użycie moreli zdecydowałam się po raz pierwszy. Oczywiście każdy może zrobić ten sernik stosując swoje ulubione owoce i galaretkę w takim samym smaku. Serniki na zimno są absolutnie inne od tych pieczonych. Są lżejsze i delikatniejsze - tak więc bardzo letnie, ale też nie tak bardzo wyraziste w smaku.


Spód:

  • 210 g ciastek maślanych
  • 110 g masła
Masa serowa:

  • 500 g białego sera (najlepiej z wiaderka)
  • 300 ml jogurtu greckiego
  • 100 g białej czekolady
  • 200 g cukru
  • 4 łyżeczki żelatyny
Warstwa owocowa:

  • 700 g dojrzałych moreli
  • 2 galaretki morelowe
  • 2 szklanki wody
Masło topimy. Ciastka rozdrabniamy w robocie kuchennym na mąkę i dodajemy masło. Warstwę ciastek wykładamy na tortownicę (26 cm), wyrównujemy i dociskamy. Wstawiamy do lodówki na ok 30 minut.

W tym czasie topimy czekoladę w kąpieli wodnej i rozpuszczamy żelatynę w 75 ml gorącej wody. Ser ucieramy z cukrem a następnie dodajemy jogurt. Kiedy składniki dokładnie się połączą, dodajemy przestudzoną czekoladę i żelatynę. Masę serową przelewamy do tortownicy i wkładamy do lodowki do całkowitego zastygnięcia.

Morele przekrawamy na pół, wyjmujemy pestkę i łyżeczką wybieramy miąższ w taki sposób, by oddzielić owoc od skórki. Owoce rozdrabniamy blenderem na mus i dodajemy galaretki rozpuszczone w połowie zalecanej ilości wody (czyli pół litra wody na dwie galaretki). Kiedy masa serowa jest już sztywna, wylewamy na wierzch galaretkę z owocami i ponownie wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Proponuję podawać z bitą śmietaną.

I jeszcze przypominam o konkursie

http://gotowaniecieszy.blox.pl/2009/08/UWAGA-UWAGA.html






Opublikowano: 7 sierpnia 2009
Kategoria: Na zimno
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (25)
Andrzej
Andrzej
21.12.2013 14:10 odpowiedz
Najpierw nasycić wzrok - oczu trudno oderwać - to wtedy raj na języku zniewala - swoją cudownością -
olciaky
10.08.2009 22:00 odpowiedz
Bardzo łądnie się prezentuję i jaki równiutki;O!:D
buruuberii
09.08.2009 19:00 odpowiedz
Fajny przepis Kasiu - oj jak juz kiedys zdobede morele (za rok?) to z checia sie skusze, bo zapowiada sie wysmienicie!
gosiab_3
09.08.2009 16:57 odpowiedz
wyglada oblednie!!!!!!!!!! lekko i bardzo apetycznie :)
wegetarinka
09.08.2009 16:05 odpowiedz
pięknie wygląda! żelatyny nie używam, ale podejrzewam, że w Twoim wydaniu to i trutka na szczury prezentowałaby się smakowicie ;-)
kabamaiga
08.08.2009 14:38 odpowiedz
Kasiu cudeńko. Jak ja bym zjadła kawałeczek
fiolka-fiolunka
07.08.2009 22:37 odpowiedz
Kasiu przyznałam Ci tytuł Kreativ Blogger Award :) ponieważ bardzo podoba mi się Twój blog i uważam że na to zasługujesz :) więcej informacji na moim blogu :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
07.08.2009 22:17 odpowiedz
Kuchareczko i Andziu dziękuję pięknie :)

Małgosiu ser przed zastygnięciem jest rzadki wiec robi się równa warstwa, a galaretkę leję jak ser już zastygnie :)

Misia z picasa zapisiuję je na pulpicie i dopiero dodaje do bloga :)

Iwonko to najwyższa pora :)
misiadk
07.08.2009 21:03 odpowiedz
Kasiu już sobie poradziłam.... ale to było łatwe, a ja kombinowałam jak koń pod górkę :D
iis111
07.08.2009 19:54 odpowiedz
wow! Cale wieki nie robilam sernika na zimno
misiadk
07.08.2009 18:43 odpowiedz
Morele w puszce kupiłam w Kauflandzie.
I pytanie z innej beczki, w jaki sposób przenosisz zdjęcia z picasa na blog, bo próbuję na różne sposoby i nic nie wychodzi.
malgorzata.dz
07.08.2009 18:00 odpowiedz
O matko i córko! Kasiu, jak to zrobiłaś, że ten sernik takie równiutkie ma warstwy? Wygląda obłędnie! :)
andzia-35
07.08.2009 16:50 odpowiedz
Przepiękny! Uwielbiam serniki na zimno!
kuchareczka58
07.08.2009 15:44 odpowiedz
O rany,ale mi narobiłaś smaka na ten serniczek...wyglada bardzo pysznie:)
zawszepolka
07.08.2009 13:02 odpowiedz
Kasiu :) Dech mi zaparło nie powiem gdzie :D
Wygląda cudnie. Cudnie!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
07.08.2009 10:36 odpowiedz
Megi dziękuję :)

Zjedz mnie dziękuję :)

Tili, ostatnią rzeczą jaką chciałabym robić to Cię zadreczac :))))))

Miasia ja nigdy nie natknełam sie na morele w puszce... Zawsze widze tylko brzoskwinie. Ale smak pewnie podobny :)
misiadk
07.08.2009 10:22 odpowiedz
Przepięknie wygląda, równiutki. Kiedyś robiłam z morelami z puszki i dobrze smakował, ale ze świeżymi na pewno o niebo lepszy ;)
tilianara
07.08.2009 10:02 odpowiedz
No nie! Ty mnie tymi morelami dręczysz ;p Już chyba pisałam u Ciebie jak ja kocham morele - tak bardzo, że nie jestem w stanie ich nie zjadać prosto z durszlaka :)))
Wspaniale prezentuje się ten sernik :)
zjedz_mnie
07.08.2009 09:31 odpowiedz
Wygląda... imponująco :)
blue_megi
07.08.2009 09:23 odpowiedz
prześliczny serniczek :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
07.08.2009 09:15 odpowiedz
Dziękuję Majanko :) I ser i galaretka przed zastygnięciem są płynne, stąd takie równe warstwy :)

Maju dziekuję :)

Atinko miło mi :)

Upl dziękuję :) A cytrynowy sernik też lubię :)
upl
upl
07.08.2009 09:12 odpowiedz
bardzo elegancki sernik - w sumie to fajne polaczenie smakow - ser i morele a ja ciagle tylkosernik cytrynowy robie ;-)
atina_bc
07.08.2009 09:06 odpowiedz
Zapowiada się pyszne ciasto:) Bardzo mi się podoba:)
majazteca
07.08.2009 09:01 odpowiedz
Cudowny! :) Wyglada tak lekko. Z dodatkiem moreli musi byc pyszny :))
majanaboxing
07.08.2009 08:40 odpowiedz
Jaki piękny! Wspaniale warstwy, takie równiutkie jak przy linijce. No boski KasiU!:))