1

Miodowo musztardowy pstrąg z piekarnika



Dziś coś, co lubicie najbardziej. 
Pomysł na prosty, szybki i pyszny obiad, którego przygotowanie zajmie Wam nie więcej niż 30 minut. 
W roli głównej pieczony w miodowo musztardowej glazurze pstrąg. Z nutą cytrusów i rozmarynu. Podany z ziemniaczanymi talarkami i sałatą. 
Danie, którym zapunktujecie u wymagającej teściowej i którym godnie ugościcie przyjaciół. 
Dlaczego tak je zachwalam? 
Spróbujcie, a się przekonacie :)

Ale oprócz skorzystania z przepisu będę Was też zachęcać do częstszego sięgania po pstrąga. 

Pstrąg to nie tylko pomysł na szybki, smaczny obiad. To także bogate w biało i kwasy omega3 mięso. A ponieważ pstrągi żyją wyłącznie w czystych, zimnych wodach, mają nie tylko wysokie walory smakowe, ale też zdrowotne. I chociaż rzadko się o tym mówi, pstrąg stanowi przecież część polskiej tradycji kulinarnej.

Myślę, że znaczna większość z Was nie tylko lubi pstrągi, ale też zna korzyści płynące z konsumpcji ryb.  
Niestety, jak pokazują badania, tylko niewielki procent Polaków wprowadza je do swojego menu. 

I dlatego właśnie zdecydowałam się wziąć udział we wspólnej inicjatywie Stowarzyszenia Producentów Ryb Łososiowatych oraz właściciela sieci sklepów Biedronka, do których codziennie dostarczany jest świeży, pochodzący z lokalnych, znajdujących się na terenie całego kraju gospodarstw zrzeszonych w Stowarzyszeniu Producentów Ryb Łososiowatych. 

Dostępny w Biedronkach pstrąg Marinero pakowany jest w technologii MAP, co oznacza, że w połączeniu z nieprzerwanym chłodzeniem daje Wam pewność, że kupujecie świeżą rybę. Dostępny jest też przez cały rok, więc śmiało  możecie wprowadzić go do cotygodniowego menu :)
 
I na koniec jeszcze jedna, ale myślę, że bardzo ważna w obecnych czasach uwaga. Hodowle pstrągów są jednymi z najmniej obciążających środowisko.

A gdy już pstrąg znajdą się w Waszej lodówce przypomnijcie sobie o tym przepisie :)


Składniki na 2 porcje:
  • 2 świeże pstrągi
  • 1 spora łyżka płynnego miodu
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 cytryna
  • 1 pomarańcza
  • 2-3 gałązki świeżego rozmarynu 
  • sól

Dodatkowo:
  • 2 duże ziemniaki
  • olej do smażenia
  • mieszanka sałat
  • oliwa


Ryby oprószamy solą i smarujemy ze wszystkich stron (również w środku) mieszanką miodu i musztardy. 
Na dnie naczynia układamy plastry cytryny oraz pomarańczy i kładziemy na nich rybę. Po bokach dodajemy rozmaryn. 
Naczynie wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy 25 minut. 

W czasie, kiedy piecze się ryba dokładnie umyte ziemniaki kroimy w dość cienkie plastry (ok. 4-5 mm) i smażymy w głębokim oleju na rumiano.

Upieczoną rybę podajemy z ziemniakami i skropioną oliwą mieszanką sałat. 

Smacznego!

Opublikowano: 20 listopada 2018
Tagi: ryba
Kategoria: Ryba
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (1)
Bogda
Bogda
20.11.2018 12:48 odpowiedz
Ulubiona rybka mojej córy????.Wyglada zachwycająco. Przepis bardzo ciekawy, tylko problemowa jest w nim musztarda, bo moja Młoda jej nie znosi. Czy można ją pominąć? Rybka nie będzie wtedy za słodka? Pani Kasiu niech Pani częściej robi pstragi i wstawia nowe przepisy na tą rybkę, bo mi brakuje inspiracji ( u nas na zmianę pieczony z warzywami, pieczony z ziołami lub smażony na masełku). Fajnie byłoby pomyśleć o przepisie na jakąś sałatkę lub pastę ????.