4

Marynowane patisony - przepis




Młode, małe patisony w słodko kwaśnej zalewie to świetny pomysł na imprezową przekąskę lub jako dodatek na przykład do grillowanego mięsa. A jeśli jeszcze nie znacie ich smaku, lub nie mieliście jeszcze okazji zrobić ich samodzielnie, to właśnie połowa sierpnia jest ku temu najlepszą okazją.

A gdzie szukać takich maleństw?

Polecam place targowe, gdzie okoliczni rolnicy przywożą swoje plony. Mnie właśnie na takim placu targowym udało się je kupić już kolejny rok z rzędu. 

Składniki:

* 2-2,5 kg drobnych patisonów

Zalewa:

* 2 litry wody

* 350 ml octu

* 270 g cukru

* 3 płaskie łyżki soli

* 1 łyżeczka gorczycy

* 3 posiekane ząbki czosnki

* 4 kulki ziela angielskiego

* 3 liście laurowe

* 1 łyżeczka ziaren pieprzu

Umyte patisony umieszczamy ciasno w wyparzonych słoikach.

Składniki zalewy łączymy ze sobą, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 3 minuty. Gorącą zalewę przelewamy do słoików, szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy przez 20 minut w garnku wypełnionym wodą do 3/4 wysokości słoików (jeśli pasteryzujemy w piekarniku, wydłużamy czas o 10 minut).

Tak przygotowane patisony są gotowe do spożycia po około 2 tygodniach, chociaż najlepiej smakują po miesiącu.

Smacznego :)


Opublikowano: 11 sierpnia 2016
Kategoria: Warzywne
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (4)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
15.08.2016 08:40 odpowiedz
Myślę, że tak.
Ada1984
Ada1984
14.08.2016 22:11 odpowiedz
Jasiu mam patisony ale w trochę większym wydaniu czy jeśli pokoje je w ósemki to równiedobrze będą smakować?
Gość
Gość
11.08.2016 22:10 odpowiedz
Smak mojego dzieciństwa...babcia zawsze robiła. Niestety u mnie ciężko znaleźć takie maleństwa więc najczęściej robię cukinię,która smakuje bardzo podobnie :)
gosik2.0
11.08.2016 10:29 odpowiedz
Piękne patisony :).