0

Marmolada z jabłek




Dziś przepis na fantastyczną, jesienną marmoladę.
Marmolada z jabłek to zdecydowanie mój ulubiony dodatek do cynamonowych naleśników. Chociaż zanim jeszcze się na nich znajdzie, zazwyczaj znika pół słoika :) 
I chociaż przygotowanie jej jest czasochłonne, a w dodatku ze sporej ilości jabłek uzyskacie naprawdę niewielką ilość marmolady, to uwierzcie mi, że nawet dla tych 3 czy 4 słoiczków warto poświęcić jej te kilka godzin. 

Być może wyda Wam się, że jabłka odmiany Lobo nie specjalnie nadają się na marmoladę, ale zapewniam, że marmolada przygotowana z tegorocznych jabłek tej odmiany jest po prostu fantastyczna. Co prawda nie uzyskacie, pomimo długiego gotowania, tak ciemnego koloru marmolady jak z innych jabłek, ale przecież o smak chodzi, nie o kolor :)

Jeśli macie ochotę, możecie pod koniec gotowania dodać cynamonu, suszonej skórki z pomarańczy lub szczyptę mielonych goździków, ale w pierwszej kolejności spróbujcie ją bez dodatków. 

Składniki na 3 - 4 słoiczki o pojemności 420ml:
  • 5 kg jabłek Lobo
  • 10 łyżek cukru 

Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze kawałki (grubsza kostka będzie idealna). 
Jabłka przekładamy do dużego garnka z grubym dnem i zasypujemy cukrem. 
Stawiamy na palniku i gotujemy na wolnym ogniu do chwili, aż znacznie zredukuje się ich ilość. 
Czas gotowania zależy od ilości soku. Może się okazać, że Wasza marmolada będzie gotowa po 1,5 godzinie, a może być i tak, że dopiero po 3. 
Zalecam jednak cierpliwość, ponieważ im gęściejsza, tym bardziej aromatyczna.
Pamiętajcie też, że im gęściejsze będą, tym częściej trzeba je mieszać, ale aby nie przywierały powinny gotować sie na niewielkim ogniu. 
Gorącą marmoladę przekładamy do wyparzonych słoików i zakręcamy. Temperatura marmolady jest tak wysoka, że nie ma potrzeby pasteryzowania ich. 

Smacznego! 

Opublikowano: 19 września 2019
Tagi: jabłka
Kategoria: Owocowe
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (0)
Nie ma jeszcze komentarzy.