18

Małpi Chlebek


Czemu Małpi? Nie mam pojęcia. Muszę przyznać, że średnio podoba mi się ta nazwa, no ale cóż, ważne że chlebek mi się podoba :) Fajny jest sposób porcjowania go – wystarczy oderwać kawałek, poszczególne kulki odchodzą bez problemu.

Składniki na ciasto:

* 610 g mąki pszennej
* 80 ml wody
* 170 ml mleka
* 60 g masła stopionego
* 60 g cukru pudru
* 7 g drożdży instant
* 1 jajko
* 0,5 łyżeczki soli

Składniki na słodką masę:

* 125g masła roztopionego
* 60g cukru brązowego
* 1 łyżeczka cynamonu
* 80 g rodzynek

Wszystkie składniki na ciasto łączymy w misce, a następnie przekładamy na podsypaną mąką stolnicę i zagniatamy je ok. 10 minut ( w międzyczasie jeszcze kilka razy trzeba będzie podsypywać stolnicę). Dobrze wyrobione ciasto przekładamy do miski, odrobinę natłuszczamy olejem i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny. W czasie kiedy ciasto wyrasta przygotowujemy słodką masę. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy cukier, rodzynki i cynamon i odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie zagniatamy je około minuty. Przygotowujemy formę z kominem. Od ciasta odrywamy kulki odrobinę większe od orzecha włoskiego i obtaczamy w masie. Kulki układamy warstwowo w formie i pozostawiamy znowu na ok. 45 min do wyrośnięcia. Pieczemy ok. 10 min w 210 stopniach a następnie ok. 30 min w 180 stopniach.











Opublikowano: 30 listopada 2009
Kategoria: Drożdżowe
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (18)
nocnymartek
29.03.2012 16:29 odpowiedz
nazwa pochodzi od sposobu jedzenia chlebka - kuleczki sie odrywa i je przy pomocy rak, maczajac w sosie, lub twarozkowym deepie. zupelnie jak malpki.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
04.12.2009 09:10 odpowiedz
Owszem, można :)
mirotka
03.12.2009 14:20 odpowiedz
A czy można taki cudny chlebek upiec w zwykłej blaszce?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
02.12.2009 11:29 odpowiedz
Izo nie bardzo nadaje sie do mięsnego sosu bo jest słodki. Chyba, ze w maczałabyś kulki tylko w roztopionym maśle bez cukru i cynamonu, to wtedy jak najbardziej :)
zwegowani.pl
01.12.2009 22:29 odpowiedz
wow, naprawdę fajny :) rozumiemy już, dlaczego porcjowanie to przyjemność. chociaż żałujemy, że przyjemności zjadania nie było okazji zakosztować :) jeszcze :)
ugotujmy
01.12.2009 10:33 odpowiedz
co tam nazwa!
najważniejsze, że pyszny jest
i piękny
i te zdjęcia takie ciepłe..
monika.l_nagrabinie
01.12.2009 10:18 odpowiedz
Bardzo ładny! Piękne, radosne fotki.
A chclebek taki wesoły, inny :)))
Podoba mi się bardzo.
Pozdrawiam
M.
majazteca
01.12.2009 09:25 odpowiedz
Uroczy :) Koniecznie musze i ja go zrobic. Tym bardziej, ze prezentuje sie tak efektownie.
izaa_a
01.12.2009 08:50 odpowiedz
....bardzo fajny...:):) Kasiu jaki jest w smaku tzn chodzi mi o to czy by się nadał żeby te oderwane kuleczki maczać w jakimś mięsnym sosie i zajadać???
sonieczka111
01.12.2009 08:29 odpowiedz
Ale mnie kusi ten małpi chlebek, wygląda bardzo apetycznie.
majanaboxing
01.12.2009 08:20 odpowiedz
Jaki piękny Ci wyszedł Kasiu! :)) WspaniałY!:)
myniolinka
30.11.2009 21:38 odpowiedz
jak zwykle CUDO!!!
cuda.wianki
30.11.2009 21:33 odpowiedz
mnie tez sie nazwa srednio podoba, za to chlebek w Twoim wykonaniu pierwsza klasa! :-)
nobleva
30.11.2009 21:31 odpowiedz
Muszę go kiedyś spróbować upiec, wygląda tak ... towarzysko :)
cashmere85
30.11.2009 20:57 odpowiedz
Ależ apetycznie wygląda, szkoda, że nie mogę urwać kawalindka :)
iis111
30.11.2009 20:26 odpowiedz
fajny:)
agata
30.11.2009 19:13 odpowiedz
Nazwa faktycznie specyficzna ,ale chlebek pierwsza klasa!
andzia-35
30.11.2009 18:03 odpowiedz
Bardzo fajny Ci wyszedł :-)