16

Malinianki




Malinianki, czyli drożdżowe bułeczki z nadzieniem ze świeżych malin i słodkim lukrem.

Delikatne, puszyste, obłędnie pachnące malinami. Najlepsze z kubkiem zimnego mleka.

Idealne na leniwe weekendowe śniadanie, wycieczkę rowerową czy piknik. Z najlepszego ciasta drożdżowego z dodatkiem mascarpone, o którym pisałam Wam przy okazji przepisu na jagodzianki (klik klik). 

Ot, taka odpowiedz na pieczone w tym okresie na potęgę jagodzianki :)



Składniki na 12 malinianek:
  * 550 g mąki pszennej tortowej 

* 250 ml mleka 3,2%

* 100 g masła

* 2 pełne łyżki mascarpone (ok. pół opakowania 250 gramowego)

* 2 jajka

* 6 pełnych łyżek cukru

* 1 łyżka cukru waniliowego

* 30 g świeżych drożdży

* 1 szczypta soli

*  ok. 300 g świeżych malin

 

Lukier:

 

* 1 pełna szklanka cukru pudru (z czubkiem)

* 3 łyżki zimnej wody

 

Pokruszone drożdże łączymy z 5 łyżkami ciepłego mleka, 1 łyżką cukru i 2 pełnymi łyżkami mąki. Odstawiamy na około 20 minut aby zaczyn wyrósł. 

W tym samym czasie do garnka wlewamy pozostałe mleko, dodajemy mascarpone, masło, resztę cukru i cukier waniliowy. Podgrzewamy do chwili aż masło i ser się rozpuszczą, co jakiś czas mieszając trzepaczką. Po zdjęciu z ognia mleko przelewamy do miseczki aby szybciej wystygło. Do przestudzonego mleka (powinno nadal być ciepłe, ale nie gorące) dodajemy jajka i rozbijamy je widelcem.

Do dużej miski wsypujemy pozostałą mąkę i dodajemy sól. Wlewamy mleko z jajkami i wyrośnięty zaczyn. Zagniatamy ręcznie lub przy pomocy maszyny z hakiem przez około 5-7 minut. Ciasto będzie bardzo mocno kleić się do rąk, ale takie powinno być. Dzięki temu malinianki będą puszyste i delikatne.

Wyrobione ciasto oprószany mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut. 

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 kulek, które następnie formujemy w płaskie placki i na ich środek nakładamy jagody maliny (jeśli są kwaśne, można je oprószyć cukrem pudrem). Bułeczki mocno zlepiamy i odkładamy łączeniem do dołu na około 20 minut aby jeszcze troszkę wyrosły.

Malinianki pieczemy w 200 stopniach przez około 15-20 minut (do lekkiego zrumienienia) a następnie studzimy je na kratce. Nie należy ich zbyt mocno zrumienić, gdyż przepieczone ciasto traci swoją delikatność. 

Przestudzone bułeczki lukrujemy. 

Smacznego :)
 

Opublikowano: 13 lipca 2015
Tagi: maliny
Kategoria: Drożdżowe
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (16)
KM
KM
26.08.2019 13:51 odpowiedz
Bardzo ciekawy przepis. Mam już swój przepis numer jeden na bułeczki drożdżowe z owocami, a ten, przez dodatek mascarpone jest zupełnie inny, ale równie dobry, bułeczki są bardzo lekkie i delikatne. Przetestowałam z malinami, jeżynami, truskawkami i śliwkami, wszystkie jednakowo pyszne. Kolejne będą nadziane Nutellą. Myślę, że nawet bez nadzienia byłyby pyszne, posmarowane jedynie odrobiną masła.
Kaja
Kaja
03.01.2016 18:56 odpowiedz
Właśnie wzięłam się za kolejny wypiek, padło na "malinianki " (maliny miałam co prawda zamrożone,ale jestem pełna optymizmu) myślę,że znowu będzie to strzał w dziesiątkę
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
12.11.2015 23:04 odpowiedz
Proponuję trzymać się przepisu. A forma bułek może być dowolna :)
atenaida
atenaida
11.11.2015 14:59 odpowiedz
Czy zamiast malin mogę dodać ser albo uformować buły z dziurką serową na wierzchu? I myślisz,że jak ubiję jaja z cukrem (jak w przepisie na rogaliki- są pyszne ! ), a potem dodam mleko z masłem i mascarpone to będzie ok? czy lepiej trzymać się tego przepisu?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
26.07.2015 13:29 odpowiedz
Miło mi, że smakowały :)
redsnove
26.07.2015 12:59 odpowiedz
Wyszly przepyszne, a ta konsystencja...mistrzostwo! Efekt byl warty tego jak ciezko bylo je zlepic. Kasiu, dziekuje za przepis. Jak zwykle wyszlo doskonale. Regularnie pieke z kilkunastu blogow ale tylko u Ciebie sie nie zawiodlam na zadnym z przepisow.
gosik2.0
23.07.2015 00:28 odpowiedz
Dzięki za przepis. Bułeczki są wyśmienite :).
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
22.07.2015 07:24 odpowiedz
Tak, na przykład twaróg sernikowy z wiaderka. Albo serek typu Philadelphia.
beata.gryka@gmail.com
beata.gryka@gmail.com
21.07.2015 22:23 odpowiedz
czy istnieje mozliwosc zastąpienia czymś mascarpone? twaróg zwykły zmielony da radę?
Anka
Anka
19.07.2015 20:36 odpowiedz
Zrobiłam z wiśniami.To ciasto jest rewelacyjne,bardzo przyjemnie się z nim pracuje.Wiśnie otoczyłam w cukrze i mące ziemniaczanej.Zrobiłam tradycyjne drożdżówki z kruszonką.Były pyszne.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
14.07.2015 21:58 odpowiedz
Anka - z tego ciasta możesz zrobić zarówno bułki z wiśniami w środku jak i klasyczne drożdżówki - placki. Co wolisz. Tylko wcześniej wydrylowane wiśnie osusz na ręczniku papierowym.
Vanilka
Vanilka
14.07.2015 21:39 odpowiedz
Zrobione - pyszne, rewelacyjne, wrecz idealne! Warto zrobic :)
Anka
Anka
14.07.2015 16:49 odpowiedz
Mam ochotę na bułki z wiśniami,czy w tej wersji wyjdą,czy lepiej dać owoce na wierzch i kruszonka?
jolantaszyndlarewicz
14.07.2015 08:57 odpowiedz
Wczoraj piekłam jagodzianki ma cieście z mascarpone, troszkę innym ... Twoich malinianek też sobie nie odmówię w sezonie:) ... w sensie gdy nasze maliny zaczną rodzić owoce:).
Cukry Proste
13.07.2015 15:57 odpowiedz
Drożdżówki idealne!:)
Kasia
Kasia
13.07.2015 09:38 odpowiedz
I weź tu człowieku bądź na diecie dzisiaj jadę szukać jagód i malin