
Dziś przepis na pełen bakalii makowiec z białego maku na kruchym cieście.
Z białego maku? - Zapytacie.
Tak, z białego.
I jest pyszny!
Masa makowa przygotowana z białego maku jest delikatniejsza i mniej intensywna w smaku niż masa z maku niebieskiego, więc jeśli nie przepadacie za makowcem w wersji klasycznej, być może ta wersja przypadnie Wam do gustu :)
Do maku możecie dodać dowolne bakalie, ale sugeruję, by sporą ich część (ok. 100g) stanowiła skórka pomarańczowa, której smak świetnie komponuje się z białym makiem.
Jeśli chcecie zaskoczyć swoich bliskich w te Święta, to makowiec w takiej wersji sprawdzi się idealnie :)

Składniki na formę o wymiarach 24x28 cm
Ciasto:
- 350 g mąki pszennej tortowej
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g masła
- 2 jajka
Masa makowa:
- 500 g białego maku
- 350 g bakalii (u mnie skórka pomarańczowa, orzechy włoskie, orzechy laskowe, rodzynki i żurawina)
- 100 g płynnego miodu
- 1 łyżka mąki
- 1 szklanka mielonych migdałów (mąki migdałowej)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g miękkiego masła
- 5 jajek
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki cukru wanilinowego
Spód oraz boki formy wykładamy papierem do pieczenia, a następnie oprószamy go delikatnie mąką.
Składniki ciasta łączymy ze sobą i zagniatamy w gładkie, jednolite ciasto (jeśli posiadacie malakser, zmiksujcie ze sobą składniki do chwili powstania kuli ciasta).
Ciasto dzielimy na 2 równe części. Pierwszą wykładamy spód formy (którą wstawiamy do lodówki na około 45 minut), a drugą owijamy folią i wkładamy do zamrażarki.
Mak zalewamy pół na pół wodą oraz mlekiem i gotujemy przez około godzinę.
Kiedy mak przestygnie przecedzamy go na wyłożonym ściereczką sicie, a następnie ze ścierki robimy "sakiewkę" i odciskamy mak z nadmiaru mleka.
Odciśnięty mak dwukrotnie mielimy.
Białka ubijamy na sztywną pianę.
Masło ucieramy z cukrem pudrem oraz cukrem wanilinowym na puszystą masę, do której następnie dodajemy po 1 żółtku.
Kiedy składniki połączą się, do masy dodajemy po łyżce zmielonego maku oraz miód, a następnie połączoną z proszkiem do pieczenia mąkę migdałową.
Do masy makowej dodajemy pianę z białej i całość miksujemy na najwolniejszych obrotach miksera. (Jeśli Wasz mikser nie posiada wolnych obrotów wmieszajcie pianę łyżką.)
Na koniec dodajemy obtoczone w mące bakalie. Masę makową mieszamy delikatnie łyżką do chwili, aż bakalie równomiernie się w niej rozprowadzą.
Masę makową wykładamy na schłodzone ciasto. Wyrównujemy wierzch, a następnie pokrywamy go startą na grubych oczkach tarki resztą (zamrożonego) ciasta.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 60 minut.
Przed podaniem ciasto oprószamy cukrem pudrem, pokrywamy lukrem lub polewą z białej czekolady.
Smacznego!
Opublikowano: 2 grudnia 2019
Pozdrawiam
Anis
Tak jest nie tylko najtaniej, ale też jest dostępny praktycznie przez cały rok :)