5

Kruchy makowiec z białego maku



Dziś przepis na pełen bakalii makowiec z białego maku na kruchym cieście.  

Z białego maku? - Zapytacie.
Tak, z białego. 
I jest pyszny! 

Masa makowa przygotowana z białego maku jest delikatniejsza i mniej intensywna w smaku niż masa z maku niebieskiego, więc jeśli nie przepadacie za makowcem w wersji klasycznej, być może ta wersja przypadnie Wam do gustu :)
Do maku możecie dodać dowolne bakalie, ale sugeruję, by sporą ich część (ok. 100g) stanowiła skórka pomarańczowa, której smak świetnie komponuje się z białym makiem. 

Jeśli chcecie zaskoczyć swoich bliskich w te Święta, to makowiec w takiej wersji sprawdzi się idealnie :)
 

Składniki na formę o wymiarach 24x28 cm

Ciasto:
  • 350 g mąki pszennej tortowej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g masła
  • 2 jajka

Masa makowa:
  • 500 g białego maku
  • 350 g bakalii (u mnie skórka pomarańczowa, orzechy włoskie, orzechy laskowe, rodzynki i żurawina)
  • 100 g płynnego miodu
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka mielonych migdałów (mąki migdałowej)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 150 g miękkiego masła
  • 5 jajek
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki cukru wanilinowego 

Spód oraz boki formy wykładamy papierem do pieczenia, a następnie oprószamy go delikatnie mąką. 

Składniki ciasta łączymy ze sobą i zagniatamy w gładkie, jednolite ciasto (jeśli posiadacie malakser, zmiksujcie ze sobą składniki do chwili powstania kuli ciasta). 
Ciasto dzielimy na 2 równe części. Pierwszą wykładamy spód formy (którą wstawiamy do lodówki na około 45 minut), a drugą owijamy folią i wkładamy do zamrażarki. 


Mak zalewamy pół na pół wodą oraz mlekiem i gotujemy przez około godzinę. 
Kiedy mak przestygnie przecedzamy go na wyłożonym ściereczką sicie, a następnie ze ścierki robimy "sakiewkę" i odciskamy mak z nadmiaru mleka. 
Odciśnięty mak dwukrotnie mielimy. 

Białka ubijamy na sztywną pianę. 

Masło ucieramy z cukrem pudrem oraz cukrem wanilinowym na puszystą masę, do której następnie dodajemy po 1 żółtku. 
Kiedy składniki połączą się, do masy dodajemy po łyżce zmielonego maku oraz miód, a następnie połączoną z proszkiem do pieczenia mąkę migdałową. 
Do masy makowej dodajemy pianę z białej i całość miksujemy na najwolniejszych obrotach miksera. (Jeśli Wasz mikser nie posiada wolnych obrotów wmieszajcie pianę łyżką.)
Na koniec dodajemy obtoczone w mące bakalie. Masę makową mieszamy delikatnie łyżką do chwili, aż bakalie równomiernie się w niej rozprowadzą. 

Masę makową wykładamy na schłodzone ciasto. Wyrównujemy wierzch, a następnie pokrywamy go startą na grubych oczkach tarki resztą (zamrożonego) ciasta. 
Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 60 minut. 

Przed podaniem ciasto oprószamy cukrem pudrem, pokrywamy lukrem lub polewą z białej czekolady. 

Smacznego! 

Opublikowano: 2 grudnia 2019
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (5)
An etka
An etka
02.12.2019 13:09 odpowiedz
Kasiu, doceniam nie tylko super przepis, ale i precyzję, z jaką go opisałaś :). Na porządku dziennym są przepisy (także na poczytnych blogach), w których próżno szukać ważnych informacji. Jak choćby typu mąki, od którego również zależy sukces wypieku. Gdy na 11 listopada było wiele przepisów na słynne rogale, pomyślałam, że może by tak zrobić na Święta makowiec z białym makiem. A dziś okazało się, że mam już przepis :). Dziękuję Ci i pozdrawiam :).
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
02.12.2019 13:25 odpowiedz
To dodam tylko, że w najbliższych dniach pojawi się drugi przepis na makowiec z białym makiem - w wersji drożdżowej ;) 
 
Hanka
Hanka
02.12.2019 11:52 odpowiedz
Witam,Pani Kasiu a gdzie można kupić biały mak?
Pozdrawiam
Anis
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
02.12.2019 12:29 odpowiedz
Ja zawsze zamawiam na Allegro. 
Tak jest nie tylko najtaniej, ale też jest dostępny praktycznie przez cały rok :)
Wypieki Beaty
Wypieki Beaty
02.12.2019 08:48 odpowiedz
Ja uwielbiam makowce z każdego maku :) a ten bym pochłonęła :D