48

Makowa Panienka




Cisto z makiem z pewnością znajdzie się na świątecznym stole każdego z Was. Ale jeśli nie lubicie ciężkich, miodowo bakaliowych makowców, ta propozycja będzie dla Was idealna. Lekkie, z intensywnie cytrynowym kremem otoczonym pysznymi, makowo kokosowymi plackami.

Ciasto robi się dość szybko i nie trzeba do niego ani gotować, ani mielić maku, więc jest to też rozwiązanie dla osób, które albo podobnie jak ja nie lubią tego robić, albo nie posiadają maszynki do mielenia.  

   

Ciasto:

* 150 g maku

* 100 g wiórków kokosowych

* 100 g mielonych migdałów

* 100 g cukru

* 8 białek

* 4 żółtka

Krem:

* 2 budynie śmietankowe

* 350 ml mleka UHT

* 200 ml soku cytrynowego (ze świeżych cytryn)

* 200 g cukru

* 4 żółtka

* 200 g miękkiego masła

Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy po łyżce cukier. Miksujemy do chwili, aż masa stanie się gęsta i mocno błyszcząca. Następnie dodajemy po jednym żółtku i dalej miksujemy, przez około 5 minut.

Mak łączymy z kokosem i migdałami. Dodajemy do piany jajecznej i delikatnie mieszamy łyżką do chwili połączenia się składników.

Dwie foremki o wymiarach 24x28 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na pół i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczemy 20 minut (ciasta nie można przesuszyć).

Ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, a w tym czasie przygotowujemy krem.

Mleko łączymy z sokiem z cytryny (musi być to mleko UHT, a nie np. pasteryzowane czy świeże, ponieważ po dodaniu soku z cytryny inne niż UHT się zważy). Odlewamy pół szklanki, a resztę zagotowujemy z cukrem. Z odlanym mlekiem mieszamy budynie i żółtka. Wlewamy na gotujące się mleko i przygotowujemy budyń intensywnie mieszając, by nie powstały grudki. Budyń odstawiamy do wystygnięcia.

Miękkie masło miksujemy na białą, puszystą masę. Do masła dodajemy po łyżce zimnego budyniu i miksujemy do chwili utworzenia się gładkiego kremu. 

Krem rozsmarowujemy na placku makowo kokosowym i przykrywamy go drugim ciastem. Dociskamy i wstawiamy do lodówki aby masa zastygła (co najmniej 3-4 godziny).

Ciasto można udekorować polewą z białej czekolady.

Smacznego :)

Inspiracja 


Opublikowano: 28 listopada 2013
Tagi: cytryny kokos mak
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (48)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
23.03.2016 09:29 odpowiedz
U mnie była.
Anik
Anik
22.03.2016 09:59 odpowiedz
Czy na tak dużą ilość białek 100 g cukru jest wystarczające ? Piana będzie bardzo sztywna?
6niebo
25.12.2015 17:01 odpowiedz
ciasto super, ale krem się warzy (tzn rozwarstwia), nie waży (chyba, że chodzi Ci o to że po dodaniu soku wskakuje na wagę i nie chce zejść;))
Kinga
Kinga
25.11.2015 09:38 odpowiedz
Dziękuję :-)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
24.11.2015 13:31 odpowiedz
Skoro powierzchnia formy o wymiarze 24x28 to w zaokrągleniu 670, a 35x40 to 1400, to wychodzi, że trzeba podwoić składniki.
Kinga
Kinga
24.11.2015 13:18 odpowiedz
Mam pytanie , jak zwiększyć ilość składników , żeby uzyskać blaszkę 35x40 cm, ewentualnie 24x36 cm ? Przygotowywałam już wielokrotnie z tego przepisu i na blaszkę podaną w przepisie, ale ciasto to ma u mnie w rodzinie takie wielkie grono wielbicieli że podana przez panią porcja znika w oka mgnieniu . Z góry dziękuję za odpowiedź
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
23.04.2015 17:26 odpowiedz
Nigdy nie robiłam go w innej wersji więc ciężko jest mi doradzić zamianę.
agata
agata
23.04.2015 09:44 odpowiedz
Kasiu jak zawsze planuje zrobić Twoje ciasto-zawsze są najlepsze. Tylko niestety moje nie wyglądają tak pięknie hehe. Mam tylko pytanie, bo nie mam w rodzinie fanów kokosa, czy mogę czymś zastąpić wiórki?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
03.01.2015 10:45 odpowiedz
Suchy, prosto z torebki. Nie ma potrzeby go parzyć.
barbara
barbara
03.01.2015 07:40 odpowiedz
mam pytanie czy ten mak to ma być taki prosto z torebki czy trzeba go wcześniej spażyć
Agnieszka
Agnieszka
23.04.2014 15:18 odpowiedz
A i jeszcze: moja polewa z białej czekolady wyszła jakaś taka przezroczysta. Coś zrobiłam źle? (200 g czekolady +50 ml śmietanki kremowej 30%)
Agnieszka
Agnieszka
23.04.2014 15:16 odpowiedz
Również obawiałam się, że krem będzie zbyt rzadki. Zwłaszcza, że zamiast budyniu, użyłam tylko mąki ziemniaczanej (taka wersja bezglutenowa), ale pięknie zszedł się w lodówce i idealnie kroił następnego dnia. Polecam! Ale faktycznie dla mnie trochę za dużo tej cytryny ;-)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
27.02.2014 07:40 odpowiedz
To normalne, że świeży krem jest rzadki. Po nocy spędzonej w lodówce nabierze właściwej konsystencji.
DrabinaxD
DrabinaxD
26.02.2014 23:13 odpowiedz
właśnie zrobiłam tą cudną panienkę, tylko krem wyszedł rzadki i obawiam się że nic nie będzie z tego ciasta :(
ewadra
ewadra
15.02.2014 22:34 odpowiedz
Wreszcie upiekłam to ciasto! Niektórym przeszkadzał bardzo intensywny smak cytryny. Następnym razem na pewno zmniejszę ilość soku z cytryny ale to kwestia gustu. Mnie bardzo smakowało!
MałgosiaR
MałgosiaR
30.12.2013 18:10 odpowiedz
Upiekłam Makową Panienkę na Święta .Nie jestem fanką maku ale spodobało mi się ciasto na zdjęciu.Wszyscy byli zachwyceni krem z dodatkiem soku z cytryny jest rewelacyjny!
Białą czekoladę zmieszałam z odrobiną masła i śmietany kremówki dzięki temu wcale nie była twarda.To już kolejny przepis, Twój przepis który będzie u mnie na stałe.
Małgosia
o.zak
o.zak
24.12.2013 09:16 odpowiedz
Dziękuję :) wesołych świąt ! Mimo moich obaw (przedwczesnych chyba ) ciasto zapowiada się wyśmienicie i na stałe zagości w wypiekowym menu :)))
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
24.12.2013 08:47 odpowiedz
Jest twarda i trzeba ją kroić ostrym (lub ciepłym) nożem.
o.zak
o.zak
23.12.2013 18:50 odpowiedz
Jeszcze jedno pytanie mi się nasuwa - jak się kroi polewa z białej czekolady ? Tzn rozpuszczona biała czekolada ... Nie jest za twardą ?
o.zak
o.zak
23.12.2013 14:33 odpowiedz
Mam wrażenie, że ciasto "siadło" po wyciągnięciu z piekarnika ... Na zdjęciu wygląda na wysokie i pulchne ...
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
19.12.2013 11:39 odpowiedz
Przy jednej blaszce proponowałabym najpierw zrobic pół ciasta i upiec jeden blat, a następnie powtórzyć czynność. Ciasto opiera się na pianie z białek, a ta może opaść. Ponadto, nie polecam wyjmowania gorącego ciasta z blaszki, aby się nie rozpadło.

Jak chodzi o ilość białek, to myślę, że 8 białek, to będzie dokładnie szklanka.
Ewelina
Ewelina
19.12.2013 11:22 odpowiedz
Mam zamrożone białka i nie wiem niestety w jakiej ilości... Czy 8 białek to będzie więcej niż szklanka? czy mając 1 blaszkę o takich rozmiarach jak podane mogę piec jedną część po drugiej czy raczej wpłynie to negatywnie na efekt końcowy?
vegazone
13.12.2013 16:20 odpowiedz
Zrobiłam i jestem zadowolona z tego wypieku :) Wbrew moim obawom mleko się nie zważyło. Jednak zdecydowanie należy użyć mleka UHT. Świeże lub pasteryzowane na pewno zmieni się w serek. Uwielbiam połączenie maku i smaku cytrynowego. Pycha! Dziękuję za przepis!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
05.12.2013 21:46 odpowiedz
Jak chodzi o polewę, to to jest sama czekolada stopiona i rozsmarowana na cieście.
A szczerze powiem, że nie pamiętam dokładnie ile cytryn zużyłam, ale mniej więcej tyle co piszesz :)
vegazone
05.12.2013 20:08 odpowiedz
Pamiętasz ile czekolady zeszło Ci na polewę? Czy połączyłaś ją z masłem czy po prostu polałaś rozpuszczoną czekoladą? Ile mnie więcej cytryn potrzeba na 200ml soku - pewnie koło 5 sztuk, co? Z góry dziękuję za odpowiedź :)
jolantaszyndlarewicz
04.12.2013 13:35 odpowiedz
Ja uwielbiam ciezkie makowce, strucle ... ale takie delikatne ciasto też bardzo mi się podoba:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
02.12.2013 21:41 odpowiedz
Cieszę się, że smakuje :)

Pozdrawiam :)
jelka1969
02.12.2013 19:47 odpowiedz
Zrobiłam - jest świetna, chociaż oczywiście tak elegancko jak Twoja to się nie prezentuje:) Moją zrobiłam z ciemną polewą - świetnie pasuje.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
01.12.2013 09:28 odpowiedz
Myślę, że mogą być mielone orzechy.
asia
asia
30.11.2013 19:27 odpowiedz
a czym mogę zastąpić migdały?
pao77
30.11.2013 08:01 odpowiedz
Wygląda niesamowicie pysznie.Pozdrawiam.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
29.11.2013 20:41 odpowiedz
Obawiałam się tego, że sok może zważyć mleko, ale się tak nie stało.
ania
ania
29.11.2013 15:07 odpowiedz
czy sok z cytryny nie zważy mleka? pamiętam jak kiedyś chciałam zrobić budyń malinowy, wrzuciłam maliny do mleka, wstawiłam na gaz i mleko się zsiadło ;). Ot, taka ze mnie kucharka :)
ala
ala
29.11.2013 14:06 odpowiedz
Ciasto wyglada wspaniale,ale mam pytanie czy mleko sie nie zważy po dodaniu soku z cytryny?
jelka1969
29.11.2013 12:29 odpowiedz
Nie mam 2 blaszek o jednakowych rozmiarach:( Mogę upiec korzystając z jednej, tzn., czy połowie masy, która by oczekiwała na pieczenie, to czekanie nie zaszkodzi? W końcu bazą jest piana. Będę wdzięczna za odpowiedź bo zaraz chcę się brać za robotę :)
lucynella
28.11.2013 23:56 odpowiedz
cudna :) mam już ten przepis zapisany od roku i w ten weekend będę piekła :)
majanaboxing
28.11.2013 22:17 odpowiedz
ależ urocza panienka! :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
28.11.2013 21:18 odpowiedz
A - mak ma być sypki. Proszę postępować zgodnie z przepisem. Gdyby trzeba go było mielić, napisałabym o tym :)

Szatkosia - nie robiłam w taki sposób, więc ciężko mi się wypowiadać.
Anna G.
Anna G.
28.11.2013 19:33 odpowiedz
A ja uwielbiam makowce, makówki...ale niestety nie mogę ich jeść...bo mam wielkie problemy żołądkowe...;-/ a szkoda. Ciasto wygląda pysznie.
Szatkosia
Szatkosia
28.11.2013 16:40 odpowiedz
A gdyby zamiast mleka i soku z cytryny użyć mleczka kokosowego ? Masa udała by się ?
vegazone
28.11.2013 16:35 odpowiedz
To musi być przepyszne! Własnie planuję wypieki na święta i na pewno rozważę zrobienie Makowej Panienki :)
A
A
28.11.2013 15:44 odpowiedz
Czy mak ma być mielony? Trzeba go wcześniej namoczyć?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
28.11.2013 13:06 odpowiedz
Tak, oczywiście. Można też do masy z mascarpone i kremówki dodać 100 g rozpuszczonej (ale dobrze wystudzonej) czekolady.
olab
olab
28.11.2013 12:59 odpowiedz
Czy można pominąć sok z cytryny? W domu nie ma zwolenników wypieków z nutą cytryny.
Można zamiast masy budyniowej zrobić masę z mascarpone i kremówki?
unblacksister
28.11.2013 11:27 odpowiedz
Zdjecia Twoich wypiekow po prostu zapieraja dech! Przepieknie wyglada to ciasto!
wenus-lifestyle
28.11.2013 09:57 odpowiedz
Nie mogę się na nie napatrzyć :P
vanilia81
28.11.2013 09:07 odpowiedz
Uwielbiam mak! Urocza propozycja, no i cudna nazwa ;)
Smakołyki Bereniki
Smakołyki Bereniki
28.11.2013 08:14 odpowiedz
Piękna ta panienka ;)