5

Makaron w śmietanowym sosie szpinakowym z tuńczykiem i pieczonymi pomidorami




Kiedy poznałam mojego męża, nie potrafiłam zbyt wiele ugotować, ale jednym z dań jakie naprawdę nieźle mi wychodziło był makaron w sosem śmietanowo czosnkowym i tuńczykiem. I w zasadzie do tej pory jest to jedno z ulubionych dań Grzegorza. Tym razem jednak postanowiłam go zaskoczyć i przygotować dla niego wersję wzbogaconą o orzechy, młody szpinak i pieczone pomidorki koktajlowe. Tym sposobem spędziliśmy bardzo miły wieczór przy dobrym jedzeniu i lampce wina. 

Przygotowanie dania zajmuje ok. 20  minut, więc gorąco zachęcam Was do przygotowania go dla swoich bliskich. Danie jest też na tyle proste, że z pewnością mogą Wam pomóc w gotowaniu Wasze pociechy. 

I mam nadzieję, że podobnie jak w naszym domu, to danie zagości u Was na stałe :)



Składniki na 2 porcje:

* 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (w wodzie)

* 200 g makaronu razowego (najlepiej sprawdzają się świderki)

* 200 ml śmietanki 30%

* 1 cebula

* 2 garści szpinaku typu baby

* 1 łyżeczka granulowanego czosnku

* 1 szczypta gałki muszkatołowej

* 8 pomidorków koktajlowych

* 8 połówek orzechów włoskich

* 3 łyżki oliwy

* sałata do dekoracji

* sól i pieprz

Pomidorki przekrawamy na pół, oprószamy solą, pieprzem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy przez 10 minut na opcji grill lub z termoobiegiem. 

Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu.

Na oliwie podsmażamy drobno posiekaną cebulę a następnie dodajemy do niej odcedzonego z wody tuńczyka, czosnek oraz śmietankę. Sos doprowadzamy do wrzenia a następnie dodajemy szpinak i gotujemy go kolejne 2 minuty. 

Pod koniec gotowania do sosu dodajemy gałkę muszkatołową, sól praz pieprz do smaku.  

Głębokie talerze dekorujemy sałatą i nakładamy na nie makaron, który polewamy sosem. Na wierzchu układamy upieczone pomidory i podprażone na patelni orzechy. 

Smacznego :)


Opublikowano: 10 października 2014
Kategoria: Ryba, Makaron
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (5)
domcia
domcia
15.03.2015 14:53 odpowiedz
zrobiłam dziś i palce lizać! dzięki za przepis :)
NataliaWojtasinska
NataliaWojtasinska
27.10.2014 11:58 odpowiedz
Fajny przepis. Mam już pomysł na piątkowy obiad;)
Basiac
Basiac
14.10.2014 15:27 odpowiedz
A ile dać świeżego szpinaku
marianka66
14.10.2014 11:14 odpowiedz
Świetny przepis. Mąż, który nie przepada za rybami poprosił o dokładkę. Jedyne co zmieniłam, do zamiast suszonego czosnku dodałam świeży.
Anna G.
Anna G.
13.10.2014 18:33 odpowiedz
Zrobiłam dziś na obiad! pychotka...na pewno na stałe zagości w moim menu, tym bardziej, że mój mąż i dziecko baaaardzo makaronowi są ;-) dziękuję za kolejny pyszny wpis.