5

Makaron w śmietanowo winnym sosie z pieczarkami portobello




Dziś przychodzę do Was z propozycją prostego, a jednocześnie bardzo aromatycznego obiadu, którego przygotowanie zajmie Wam zaledwie 20 minut (czyli tyle, ile ugotowanie makaronu).

Powstał on dość spontanicznie i miał byś jednym z tych awaryjnych posiłków, które przygotowuję na szybko w najbardziej pracowite i wypełnione obowiązkami dni, ale okazał się tak pyszny, że musiałam podzielić się z Wami przepisem :)

Ja użyłam pieczarek portobello, ponieważ mają one znacznie intensywniejszy smak niż zwykłe pieczarki, ale jeśli macie problem z ich dostępnością w swojej okolicy, zastąpcie je zwykłymi pieczarkami  lub mrożonymi grzybami leśnymi. 

Sos:

* 500 g pieczarek portobello


* 1 duża cebula

* 2 ząbki czosnku

* 100 ml białego wina (wytrawne lub półsłodkie)

* 2 szczypty suszonego majeranku

* 500 ml śmietanki 30%

* 1 łyżka masła

* sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:

* ulubiony makaron


* świeże zioła (u mnie mieszanka kiełków ziół, ale może być to posiekana natka)

Pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz pokrojony w plasterki czosnek podsmażamy na maśle przez około 2-3 minuty, po czym dodajemy do nich pokrojone w duże kawałki pieczarki oraz szczyptę soli i obsmażamy do chwili, aż pieczarki odrobinę zmiękną. Podsmażone pieczarki zalewamy winem i dodajemy majeranek. Gotujemy na minimalnym ogniu do czasu, aż wino całkowicie odparuje.Następnie wlewamy śmietankę i gotujemy na małym ogniu do czasu aż sos zgęstnieje (ok. 6-8 minut), dość często mieszając. Na koniec sos doprawiamy solą i pieprzem.

Podajemy z makaronem, obficie posypane posiekaną natką (lub innymi, świeżymi ziołami).

Smacznego :)


Opublikowano: 8 lutego 2016
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (5)
judik1119
13.02.2016 14:53 odpowiedz
Wygląda pysznie! Nigdy nie próbowałam tych pieczarek i chyba czas to zmienić :)
kasia
kasia
08.02.2016 14:34 odpowiedz
Rogaliki też są pyszne ;)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
08.02.2016 13:31 odpowiedz
Kasia - bardzo chciałam zrobić dla Was coś nowego, ale mąż uparł się na rogaliki z marmoladą i nie byłam w stanie odwieźć Go od tego pomysłu :)
kundzia76
kundzia76
08.02.2016 09:56 odpowiedz
Ja dodaję jeszcze pokrojony w kosteczkę i podsmażony boczuś wędzony. Palce lizać !
kasia
kasia
08.02.2016 09:39 odpowiedz
super pomysł na obiad, a ja myślałam że dzisiaj będzie coś z drożdżami ;)