2

Makaron chow mein z krewetkami, pomidorami i groszkiem cukrowym




Przy trzydziestostopniowych upałach, lekki obiad w 15 minut to istne zbawienie. A jeśli jeszcze zawiera krewetki, to dla mnie już pełnia szczęścia :)

Jeśli nie lubicie krewetek, możecie dodać drobno pokrojonego kurczaka, polędwiczkę wieprzową lub tofu. 

Składniki na 2 porcje:

* 200 g obgotowanych krewetek (odradzam te najmniejsze, tzw. koktajlowe - im większe, tym lepiej)

* 120 g makaronu chow mein

* 15 pomidorków koktajlowych (użyłam podłużnych, moim zdaniem są słodsze)

* 200 g groszku cukrowego

* 3 ząbki czosnku

* 1 łyżeczka soku z limonki

* 3 łyżki całych liści natki pietruszki

* 3 łyżki słodko pikantnego sosu chilli (2+1)

* 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego

* 2 łyżki oleju sezamowego

  

Groszek gotujemy w osolonej widzie. Jeśli po ugotowaniu okaże się, że ma twarde włókna, należy je usunąc. 

Makaron przygotowujemy według zaleceń na opakowaniu (zazwyczaj jest to zalanie go wrzątkiem na ok. 5 minut)

Na patelnię wlewamy olej i dodajemy posiekany w plasterki czosnek. Po chwili dodajemy krewetki, sos chilli oraz sos sojowy. Smażymy na wolnym ogniu przez kilka minut cały czas mieszając. Następnie do krewetek dodajemy makaron oraz groszek i dodatkową łyżkę sosu chilli. Cały czas mieszając smażymy przez 2-3 minuty, a na koniec dodajemy przekrojone na pół pomidorki, sok z limonki i natkę. Mieszając smażymy jeszcze minutę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy od razu. 

Smacznego :)




Opublikowano: 19 lipca 2014
Kategoria: Makaron
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (2)
ugosia72
ugosia72
09.11.2014 19:49 odpowiedz
Boski cudny w smaku , jeśli jeszcze nie spróbowaliście to do dzieła naprawdę warto!
alik
alik
01.08.2014 13:28 odpowiedz
Przepis wypróbowany :) wyszło znakomite, a jak szybko się robi! :)