12

Łosoś z salsą z mango i truskawek




Dziś mam dla Was przepyszną propozycję - grillowanego łososia w glazurze sojowo miodowej, podanego na roszponce z salsą z mango i truskawek. To lekkie, wiosenne i bardzo aromatyczne danie nadaje się zarówno na elegancki obiad jak i na grilla za miastem. Wszystkie składniki dania idealnie się ze sobą współgrają i tworzą cudowne połączenie. Zaryzykuję nawet stwierdzenie, że to będzie istna eksplozja smaków w Waszych ustach :)

Do przygotowania tego dania zainspirowała mnie przesyłka jaką ostatnio otrzymałam od firmy Suempol - rodzinnego przedsiębiorstwa specjalizującego się w produktach rybnych. W przesyłce oprócz łososia wędzonego (w przeróżnych aranżacjach smakowych) znalazł się też piękny filet ze świeżej ryby. Wiem - można pomyśleć, że łosoś to łosoś, ale jako jego wielbicielka muszę przyznać, że chyba nigdy nie jadłam tak pysznego łososia. Naprawdę jestem pod wrażeniem.

Jeśli macie ochotę poczytać o produktach firmy Suempol zapraszam Was na stronę Suempol.pl  oraz na Fanpage Pan Łosoś.

I oczywiście gorąco zachęcam do przygotowania tego dania :)



Składniki:

* 4 kawałki łososia bez skóry (po ok 250 g każdy)

* 1 łyżka sosu sojowego

* 2 pełne łyżki płynnego miodu

* pół cytryny

* sól

* 1 łyżka oleju (opcjonalnie)

Salsa:

* 1 mocno dojrzałe mango

* ok. 12 sporych truskawek

Dodatkowo:

* 1 opakowanie roszponki

Łososia porcjujemy, nacieramy sokiem z cytryny i oprószamy niewielką ilością soli. Tak przygotowaną rybę odstawiamy do lodówki na godzinę. W tym czasie przygotowujemy salsę. 

Mango obieramy, kroimy w cienkie plasterki a następnie w drobną kostkę. Podobnie postępujemy z truskawkami. Owoce łączymy ze sobą i odstawiamy na czas smażenia ryby.

W miseczce dokładnie łączymy miód z sosem sojowym i tak przygotowaną marynatą pokrywamy rybę a następnie smażymy ją na wolnym ogniu z obu stron na patelni grillowej. Jeśli posiadacie dobrej jakości patelnię nie jest wymagane dodawanie tłuszczu. Jeśli obawiacie się, że łosoś przywrze do patelni, dodajcie łyżkę oleju.

Usmażonego łososia podajemy na roszponce. Salsę podajemy w osobnych miseczkach.

Smacznego :)




Opublikowano: 16 kwietnia 2014
Kategoria: Ryba, Z grilla
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (12)
jolantaszyndlarewicz
06.05.2014 13:33 odpowiedz
Bardzo apetyczny łosoś:)..... oj te twoje zdjęcia Kochana:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
19.04.2014 19:04 odpowiedz
Cieszę się, że smakowało :)
Bzzzz
Bzzzz
19.04.2014 19:01 odpowiedz
Kasiu, łosoś był super, ale ja do salsy dodałem sok z limonki i sos piri-piri, fantastycznie komponowały się ze słodyczą owoców. Dziękuję za przepis!
bobek270798
19.04.2014 14:12 odpowiedz
Cudownie to wygląda ! :) Sama nie przepadam za łososiem ale w takim wydaniu na pewno byłby pyszny :) Pozdrawiam

Zapraszam
www.piekebolubie.blox.pl
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
19.04.2014 12:32 odpowiedz
W tym przypadku na spodzie jest blat kuchenny (kupiłam wycięty metr na metr w markecie budowlanym) a w tle gres podłogowy (kilka płyt zostało mi po remoncie kuchni).
Jo Anna
Jo Anna
19.04.2014 12:07 odpowiedz
Pani Kasiu czy zdradziłaby Pani co to jest za tło i blat których używa Pani do robienia zdjęć? :-)
Ps. Wesołych Świąt!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
19.04.2014 09:54 odpowiedz
Karolka dziękujemy i również Tobie oraz Twojej rodzinie życzymy Wesołych Świąt.
kabamaiga
18.04.2014 22:25 odpowiedz
Kasieńko uwielbiam Twoja zdjęcia właśnie w takim klimacie.

Ciepłych, rodzinnych Świąt dla Ciebie i Grzegorza i Waszych najbliższych.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
17.04.2014 23:47 odpowiedz
Bardzo mi miło :)

Pozdrawiam!
marinia
17.04.2014 21:38 odpowiedz
Kolory z fotki aż biją po oczach! Tak uwielbiam Twojego bloga, że w tym roku na święta podkradam aż trzy przepisy :) Pozdrawiam serdecznie!
ann
ann
17.04.2014 15:54 odpowiedz
Ile miodu pani Kasiu? :) chyba wkradł się błąd. Pozdrawiam
zawsze.oliwek
17.04.2014 10:56 odpowiedz
no bardzo, bardzo powiem Ci.
łososia bardzo lubimy i często go robię. podoba mi się ta salsa :)