
Wygląda na to, że jednak lato o nas jeszcze nie zapomina i kilka najbliższych dni zapowiada się dość upalnie. By trochę tego chylącego się ku końcowi lata zatrzymać również w kuchni, mam dla Was propozycję lekkiego i prostego w przygotowaniu obiadu, który idealnie sprawdzi się właśnie w czasie, kiedy temperatura przekracza 30 kresek.
Warzywa w formie zarówno świeżej, jak i grillowanej, świeża bazylia, feta, sos tzatziki, pęczak oraz soczysty łosoś tworzą świetne połączenie smaków, a wszystkie elementy tego dania tak dobrze się ze sobą komponują, że odradzam rezygnowanie z któregokolwiek z nich.
Nawet Małżonek, który należy do bardzo wymagających smakoszy, nie szczędził pochwał i zachwytów :)
Składniki na 4 porcje:
* 4 kawałki łososia
* 200-250 g pęczaku
* 2 małe, cienkie cukinie
* 1 duża czerwona papryka
* 1 duża zielona papryka
* 2 pomidory (u mnie jeden żółty i jeden czerwony)
* 2 garści pomidorów koktajlowych
* 1 czerwona cebula
* 4 małe ogórki gruntowe
* 150 g fety
* świeża bazylia
* 3/4 łyżeczki granulowanego czosnku
* 1 łyżeczka ziół prowansalskich
* 2-3 łyżki oliwy
* 1 łyżka solu z cytryny
* sól, pieprz
Sos:
* 1 duży kubek jogurtu greckiego (400g)
* 2-3 ogórki gruntowe (w zależności od wielkości)
* 2 ząbki czosnku
* 2 łyżki oliwy
* 1 łyżka octu winnego
* sól do smaku
Dokładnie umyte ogórki ścieramy na grubych oczkach tarki, łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i pozostałymi składnikami sosu. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na około godzinę, aby smaku się połączyły.
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
Łososia skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem, a następnie obsmażamy z obu stron po około 2-3 minuty.
Pokrojoną w plasterki cukinię oraz pokrojone w paski papryki łączymy z 2 łyżkami oliwy, czosnkiem, ziołami oraz odrobiną soli, a następnie obsmażamy je do miękkości.
Grillowane warzywa okładamy na zmianę z pokrojonymi w plasterki pomidorami, ogórkami oraz krążkami cebuli na porcji kaszy. Na wierzchu układamy porcję łososia, a obok niego solidną porcję sosu. Całość posypujemy pokruszoną fetą oraz świeżą bazylią.
Smacznego!
Opublikowano: 7 września 2016