129

Leśny Mech - przepis




Mając na uwadze, że być może część z Was widząc kolor tego ciasta nie będzie chciała kontynuować lektury tego wpisu, już na wstępie pragnę wyjaśnić dwie kwestie:

Tak, w cieście jest szpinak.

Nie, nie jest wyczuwalny w smaku :) 

Zatem po co w ogóle jego dodatek? - Zapytacie.

Po pierwsze - dla koloru. Po drugie, dla odpowiednio wilgotnej konsystencji ciasta.

Ciasta, które opisać mogę tylko jednym, odrobinę banalnym słowem.

Przepyszne. 

I nawet jeśli szpinak wykluczyliście ze swojej diety już na etapie przedszkola, jestem pewna, że chętnie sięgnęlibyście po drugi, trzeci i kolejny kawałek. I nie wiem, czy tego ciasta da się w ogóle nie lubić :)

Uzupełnienie ciasta stanowi lekki, wypełniony leśnymi owocami krem na bazie kremówki i mascarpone. Dla mnie absolutne odkrycie tego roku i póki co numer jeden letnich wypieków.



Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm

Ciasto:

* 450 g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku

* 4 jajka

* 2 szklanki mąki krupczatki

* 1 i 1/3 szklanki oleju

* 1 pełna szklanka cukru

* 3 łyżeczki proszku do pieczenia

(Szklanki o pojemności 250 ml)

Krem:

* 500 ml kremówki

* 500 g mascarpone

* 3/4 szklanki cukru pudru

* 1,5 szklanki jagód

* 2 szklanki malin

Dodatkowo:

* jagody i maliny do dekoracji

Rozmrożony szpinak przekładamy na gęste sito i mocno odciskamy z wody. Szpinak łączymy z połową oleju i miksujemy przy pomocy malaksera (lub blendera), aby go jeszcze bardziej rozdrobnić.

Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę (przez około 7 minut), a następnie - cały czas miksując - dodajemy masę szpinakową oraz pozostały olej. Kiedy składniki się połączą dodajemy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia (dodatkowo lekko go natłuszczając). Ciasto przelewamy do formy, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 50-60 minut (do suchego patyczka). Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, najlepiej na całą noc.

Wystudzone ciasto przekrawamy na 3 blaty - pierwszy od góry może być cieńszy niż dwa pozostałe, ponieważ jego należy skruszyć.

Płynną kremówkę łączymy z mascarpone oraz cukrem pudrem i miksujemy do chwili powstania gęstego (znacznie gęściejszego niż sama bita śmietana) kremu, z którego odkładamy 4 łyżki, a do pozostałego w misce dodajemy maliny oraz jagody i delikatnie mieszamy łyżką. (Zbyt długo ubijany krem może się zwarzyć podobnie jak sama śmietana, więc kiedy tylko uzyskamy odpowiednią konsystencję, należy zaprzestać miksowania).

Krem z owocami dzielimy na 2 części i przekładamy nim ciasto. Odłożonym wcześniej kremem smarujemy boki ciasta, a następnie całość posypujemy pokruszonym ciastem.

Ciasto wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny (a najlepiej na całą noc).

Przed podaniem wierzch ciasta dekorujemy świeżymi owocami.

Smacznego :)


Opublikowano: 20 lipca 2016
Kategoria: Torty
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (129)
1  2  3
Marta
Marta
14.08.2019 20:02 odpowiedz
Witam
piekłam dziś biszkopt ale w porównaniu do pani wyszedł mi bardzo ciemny co może być przyczyna? Czy to wina szpinaku. Biszkopt piekłam krócej niż w przepisie.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
15.08.2019 08:52 odpowiedz
Może to złej jakości szpinak?
Ciężko znaleźć mi inny powód. 
 
Alicja
Alicja
11.08.2019 20:17 odpowiedz
Rewelacja. Już nawet nie wiem ile razy go robiłam. Wszyscy zachwalają, bez wyjątku.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
12.08.2019 07:28 odpowiedz
Miło mi, że przepis przypadł do gustu :)
Gocha21
Gocha21
18.07.2019 16:57 odpowiedz
Hej, ciasto wygląda obłędnie Ale mam pytanie czy mogę go zrobić że świeżego szpinaku ? Czy lepiej mrożony jednak...pozdrawiam
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
18.07.2019 22:13 odpowiedz
Moim zdaniem zdecydowanie lepiej sprawdzi się mrożony :)
Ania Z
Ania Z
07.06.2019 17:56 odpowiedz
Przepyszne ciasto ????
Kasia
Kasia
04.06.2019 17:44 odpowiedz
Przepis super!
Kasia
Kasia
09.05.2019 10:33 odpowiedz
Witam chcę upiec mamie taki tort na urodziny tylko mam pytanie do kremu dodać lepiej borówki amerykańskie i truskawki czy mrożone jagody i mrożone maliny? Chodzi o to żeby krem się nie zrobił rzadki.
Atena71
Atena71
24.04.2019 20:42 odpowiedz
Można użyć mąki tortowej?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
24.04.2019 22:32 odpowiedz
Moim zdaniem musi być krupczatka. 
Iwa
Iwa
05.06.2019 00:17 odpowiedz
robiłam dziś z mąki tortowej (typ 405) wyszło super!!!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
05.06.2019 07:46 odpowiedz
Dziękuję za informację. Będzie pomocna dla osób, które nie mają dostępu do krupczatki. 
Dana
Dana
24.04.2019 14:48 odpowiedz
Ciasto wyszło obłędnie pyszne,zrobiłam je 1 razy i od razu zrobiłam nim furorę, dziewczyny robiły zdjęcia a ja cóż,,,bardzo dziękuję za przepis
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
24.04.2019 16:25 odpowiedz
Cieszę się, że przepis przypadł do gustu :)
Pozdrawiam :)
Piotrek
Piotrek
22.04.2019 10:11 odpowiedz
Ubijamy całe jajka czy tylko białka?? Wolę się upewnić. Nigdy nic nie piekłem
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
22.04.2019 19:32 odpowiedz
Całe jajka - tak jak w przepisie. 
gosia
gosia
17.04.2019 18:56 odpowiedz
Czy jagody mogą być takie ze słoika czy muszą być świeże?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
17.04.2019 23:01 odpowiedz
Te ze słoika bardzo zafarbują całą masę. Więc nie polecam. 
Ale mogą być mrożone :)
Marzena
Marzena
17.04.2019 14:30 odpowiedz
Polecam śmietanę 36 Piątnica
Ania
Ania
16.04.2019 03:30 odpowiedz
Nie lubie przesadnie słodkich wypieków. Czy używając 3/4 szklanki cukru wystarczy by mieć lekko słodki smak? Z góry dziękuje!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
16.04.2019 06:36 odpowiedz
Tak - myślę, że to wystarczy :)
Ewa
Ewa
12.04.2019 18:50 odpowiedz
Jaka ma być kremówka?
Taka 30% do ubijania czy w kartoniku 36 % ?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
12.04.2019 19:56 odpowiedz
Sprawdzi się zarówno 30 jak i 36  - ale każda z nich w kartonie. 
Aga
Aga
19.02.2019 18:09 odpowiedz
Czy do kremy mogę dać mrożone owoce? Trzeba je odmrażać czy można zamrozone?
Basia
Basia
22.12.2018 09:15 odpowiedz
A czy da rade zrobic ciacho w piekarniku typu HalogenOven?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
22.12.2018 09:48 odpowiedz
Przykro mi, ale niestety nie wiem, czy ciasto się uda. Nigdy nie piekłam ciasta w tego rodzaju piekarniku.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
20.02.2019 07:59 odpowiedz
Owoców nie należy wcześniej rozmrażać, aby nie puściły soku. 
Stynka
Stynka
25.07.2018 20:22 odpowiedz
Czy samo ciasto mogę przygotować wcześniej np w czwartek na sobotę?
Gość
Gość
25.07.2018 11:00 odpowiedz
Witam jakie proporcje mogę dać na większą tortownice?
Maya
Maya
21.07.2018 11:46 odpowiedz
Robiłam tort już kilka razy, pychotka, a ostatnio przez pomyłkę zamiast krupczatki użyłam kaszy manny i wyszedł! (pomyliłam słoiki, ale zorientowałam się dopiero jak już był dawno zjedzony). Trochę się zdziwiłam, że biszkopt nie miał "górki" po upieczeniu, ale w smaku zupełnie się nie zorientowałam ;)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
17.07.2018 08:01 odpowiedz
O proszę! Ja myślałam, że krem jest za rzadki po schłodzeniu.
Chociaż swoją drogą, jeśli po schłodzeniu jest tak sztywny, to jednak na przyszłość zalecam mniej żelatyny :)
Evicus
Evicus
14.07.2018 10:45 odpowiedz
Już wiem! Jeżeli problem jest z rzadkim kremem, po prostu wstawmy go do lodówki i poczekajmy. Zostało mi go trochę bo mało nałożyłem z racji tego że się rozpływał i spływał z ciasta, odlalem do kubeczka i wstawiłem do lodówki. Po kilku godzinach jest tak sztywny że można wbić widelec i się nie ruszy z miejsca :D
Evicus
Evicus
13.07.2018 22:51 odpowiedz
Ze szpinakiem możesz mieć rację, bo wydawał się jeszcze trochę zbyt wilgotny. Ale pośpiech złym doradcą i nie chciało mi się już wyciskać. A śmietaną raczej była dobrze ubitą bo krem bez owoców był sztywniutki. No cóż. Liczę na to że następnym razem wyjdzie lepiej. Rodzina już składa u mnie na niego zamówienia :) dzięki za świetny przepis ;)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
13.07.2018 13:58 odpowiedz
Evicus - przyznam szczerze, że nie wiem co mogło pójść nie tak (tym bardziej, że wcześniej wyszedł bez zastrzeżeń). Może po prostu śmietana była za mało ubita?
Na pewno nie ma znaczenia fakt, że zostały dodane świeże owoce. To mrożone puszczają więcej soku.
No i fakt, że ciasto nie wyrosło. Tutaj też nie mogę jednoznacznie stwierdzić, co było przyczyną. Może szpinak był za mało odciśnięty?
Evicus
Evicus
13.07.2018 12:19 odpowiedz
Robię już któryś raz i wychodziło pyszne. Wprawdzie robiłem z mrożonymi owocami ale wychodziło. Aż do dzisiaj. Krem po dodaniu owoców zrobił się rzadki i nie dalo się go za nic nałożyć dużo, wyszła cienka warstwa. Ciasto też nie za specjalnie wyrosło. Nie wiem co się zadziało, ale się zirytowałem bo ciasto ma być na jutro na imprezę i nie zdążę zrobić nowego. Jakieś rady na przyszłość?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
24.06.2018 21:13 odpowiedz
Rozdrobnionego. Pozdrawiam :)
Gość
Gość
21.06.2018 20:09 odpowiedz
Pani Kasiu pozwolę sobie zapytać jakiego użyła Pani szpinaku mrożonego, rozdrobnionego czy liściastego.
Pozdrawiam serdecznie i chylę czoła tak zdolnej osobie jak Pani.
Gość
Gość
21.06.2018 20:08 odpowiedz
Pani Kasiu pozwolę sobie zapytać jakiego użyła Pani szpinaku mrożonego, rozdrobnionego czy liściastego.
Pozdrawiam serdecznie i chylę czoła tak zdolnej osobie jak Pani.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
18.06.2018 15:06 odpowiedz
Dziękuję za podzielenie się opinią. Pozdrawiam :)
Aleksandra
Aleksandra
18.06.2018 13:40 odpowiedz
Witam. Ciasto wyszło pyszne. Próbowałam zrobić wersję z burakiem, ale ciasto wyszło pomarańczowe. Zrobiłam również wersję z dodatkiem chałwy do kremu. Niewielka ilość, a po kilku godzinach chłodzenia ten lekko wyczuwalny smak zrobił w ustach furorę. Również krem robiłam z samymi borówkami i też wyszedł pyszny! Bardzo dziękuję za przepis. Polecam rzucić ciastem po pieczeniu, wtedy na pewno nie opadnie i nie trzeba czekać tyle czasu, aby wykonać następne kroki.
edzia
edzia
19.05.2018 12:34 odpowiedz
Kochana robiłam ten tort na Wielkanoc był hitem a teraz mam pytanko czy da rade zrobić z tego przepisu muffiny ja myślę że tak ale chcę poradzić się eksperta serdecznie pozdrawiam Edyta
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
31.03.2018 18:06 odpowiedz
Mogą być same maliny. Też będzie super.
Kati35
Kati35
30.03.2018 20:11 odpowiedz
Co można dac zamiast jagód jeżyn też nie ma tam gdzie mieszkam?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
13.03.2018 22:06 odpowiedz
Krem zwarzy się, jeśli jest zbyt długo ubijany. Podobnie jak kremówka - przy "przebiciu" staje się masłem.
Nie ma potrzeby mieszać wcześniej krem. Tylko proszę ubijać go nie dłużej niż trzeba :)
Trzymam kciuki za drugą próbę i czekam na informację jak wyszło.
natalia
natalia
13.03.2018 21:50 odpowiedz
krem mi się zważył :( coś źle zrobiłam, jutro będę na nowo robić ten krem. Czy musze najpierw wymieszac łyżką składniki na krem zanim zmiksuje?

Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
02.03.2018 16:49 odpowiedz
Cieszę się, że smakował. Pozdrawiam :)
Kama
Kama
02.03.2018 12:14 odpowiedz
Ciasto super, bardzo wilgotne. Robiłam że szpinakiem Hortex i wyszło super zielone. Co prawda zamiast świeżych owoców zrobiłam fruzeline z jeżyn. Dzięki i gorąco polecam ten przepis. :-)

Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
16.12.2017 20:12 odpowiedz
Ubijamy całe jajka.
celarka
celarka
16.12.2017 20:00 odpowiedz
Czy jajka ubijamy całe od razu? Czy jak na biszkopta-najpierw białka a później dodajemy żółtka i cukier?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
12.10.2017 14:19 odpowiedz
Myślę, że frużelina będzie lepszym rozwiązaniem niż mrożone owoce.
Beata
Beata
12.10.2017 07:57 odpowiedz
Jeśli dam owoce mrożone to nie zaczną topnieć w kremie? Boję się ,że wszystko się rozleje.Można by było dodać frużeliny ?
gosia
gosia
14.09.2017 13:09 odpowiedz
Właśnie robię, już enty raz. Pycha.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
07.09.2017 10:20 odpowiedz
Na pewno 3 łyżeczki.
Gość
Gość
05.09.2017 14:16 odpowiedz
Czy na pewno 3 łyżeczki proszku do pieczenia ,zgaga nie będzie?
kinia
kinia
01.09.2017 16:33 odpowiedz
Polecam dodać trochę skórki z cytryny do ciasta- jest jeszcze smaczniejsze:)
Julia
Julia
03.08.2017 12:45 odpowiedz
Ciasto w piekarniku . Wygląda świetnie. Niestety szpinak nie zmielił się dokładnie i wciąż go widać , mam nadzieje ze tak ma być a po pieczeniu nie będzie go widać . Ciasto wyszło tez bardzo gęste ale wrażenia super . Pozostaje tylko czekać .
Pozdrawiam .
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
26.07.2017 08:54 odpowiedz
Z tym świeżym szpinakiem temat jest o tyle ciężki, że nie potrafię określić dokładnej ilości i też nie jestem pewna, czy on się tak miałko zblenduje.
Jak mam być szczera, to jak bym ja miała robić to ciasto dla siebie, to raczej bym nie ryzykowała :)
izomorfia3
26.07.2017 08:43 odpowiedz
Kasiu a czy szpinak mogę dać zwykły baby fresh nie mrożony ???
ewa
ewa
24.07.2017 18:40 odpowiedz
Witam. Uwierzylam pani zapewnieniom,ze ciasto jest pyszne i bede go piekla dla mojego meza na koniec wrzesnia,ale najwazniejsze to to ,ze zdjecia sa tak cudne,ze kombinuje jak zrobic sobie tapete na kompa.Sa po prostu bajkowe.Pozdrawiam.e
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
18.06.2017 22:09 odpowiedz
Owoce mogą być świeże.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
18.06.2017 22:07 odpowiedz

Lepiej użyć mrożonego, ponieważ przy świeżym ciężko sprecyzować wagę.
Ewa
Ewa
10.06.2017 21:44 odpowiedz
Czy można użyć świeży szpinak bo mam na działce
1  2  3