
Lemon curd to krem cytrynowy przygotowywany na bazie jajek, cukru oraz masła.
Udekorowany bezą szwajcarską i podany w małych szklaneczkach może stanowić samodzielny deser, jednak zwykle stanowi dodatek do ciast i kremów, używa się go do wykończenia sernika, stanowi wypełnienie tart i kruchych babeczek lub traktuje się go jako dodatek do naleśników.
Ponieważ Tłusty Czwartek tuż za rogiem, proponuję Wam do ciasta na pączki dodać skórkę z cytryny i po upieczeniu wypełnić je właśnie lemon curd. Pączki w takiej cytrynowej wersji (oczywiście obok tych tradycyjnych, z różaną marmoladą) będą miłą niespodzianką dla Waszych bliskich.
Ale przede wszystkim o lemon curd trzeba powiedzieć, że jest bardzo orzeźwiający i stanowi idealną bazę lekkich, wiosennych deserów. Oczywiście na swój mam już kilka pomysłów, więc kiedy będę miała za sobą wysmażanie pączków i faworków, z pewnością podzielę się z Wami przepisami, w których będziecie go mogli wykorzystać. A póki co, pierwszą partię lemon curd możecie wyjadać prosto ze słoiczka :)
Składniki na około 400 ml kremu:
* 3 soczyste cytryny
* 3 duże jajka
* 160 g cukru
* 100 g masła
Cytryny dokładnie myjemy i przelewamy wrzątkiem. Ścieramy z nich skórkę (tylko żółtą część) i wyciskamy sok.
Jajka łączymy w rondelku z grubym dnem z cukrem i ubijamy trzepaczką do chwili połączenia się (ok. 3 minuty) a następnie podgrzewamy na niewielkim gazie cały czas mieszając. Po około 2-3 minutach (kiedy masa jajeczna będzie już ciepła) dodajemy sok i skórkę z cytryn oraz pokrojone na mniejsze kawałki masło. Mieszamy praktycznie cały czas do chwili połączenia się składników. Kiedy krem zacznie się gotować zdejmujemy go z ognia i przecedzamy przez sito. Umieszczemy w słoiczkach i odstawiamy do zastygnięcia.
Krem można trzymać w lodówce do 2 tygodni.
Smacznego :)


Opublikowano: 21 lutego 2014
Tagi:
cytryny
Kategoria:
Inne