5

Lemon curd - przepis




Lemon curd to krem cytrynowy przygotowywany na bazie jajek, cukru oraz masła. 

Udekorowany bezą szwajcarską i podany w małych szklaneczkach może stanowić samodzielny deser, jednak zwykle stanowi dodatek do ciast i kremów, używa się go do wykończenia sernika, stanowi wypełnienie tart i kruchych babeczek lub traktuje się go jako dodatek do naleśników. 

Ponieważ Tłusty Czwartek tuż za rogiem, proponuję Wam do ciasta na pączki dodać skórkę z cytryny i po upieczeniu wypełnić je właśnie lemon curd. Pączki w takiej cytrynowej wersji (oczywiście obok tych tradycyjnych, z różaną marmoladą) będą miłą niespodzianką dla Waszych bliskich.

Ale przede wszystkim o lemon curd trzeba powiedzieć, że jest bardzo orzeźwiający i stanowi idealną bazę lekkich, wiosennych deserów. Oczywiście na swój mam już kilka pomysłów, więc kiedy będę miała za sobą wysmażanie pączków i faworków, z pewnością podzielę się z Wami przepisami, w których będziecie go mogli wykorzystać. A póki co, pierwszą partię lemon curd możecie wyjadać prosto ze słoiczka :)  

Składniki na około 400 ml kremu:

* 3 soczyste cytryny

* 3 duże jajka

* 160 g cukru

* 100 g masła  

Cytryny dokładnie myjemy i przelewamy wrzątkiem. Ścieramy z nich skórkę (tylko żółtą część) i wyciskamy sok. 

Jajka łączymy w rondelku z grubym dnem z cukrem i ubijamy trzepaczką do chwili połączenia się (ok. 3 minuty) a następnie podgrzewamy na niewielkim gazie cały czas mieszając. Po około 2-3 minutach (kiedy masa jajeczna będzie już ciepła) dodajemy sok i skórkę z cytryn oraz pokrojone na mniejsze kawałki masło. Mieszamy praktycznie cały czas do chwili połączenia się składników. Kiedy krem zacznie się gotować zdejmujemy go z ognia i przecedzamy przez sito. Umieszczemy w słoiczkach i odstawiamy do zastygnięcia.

Krem można trzymać w lodówce do 2 tygodni.

Smacznego :)






Opublikowano: 21 lutego 2014
Tagi: cytryny
Kategoria: Inne
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (5)
kantr
23.02.2014 15:39 odpowiedz
Wygląda genialnie:) ciekawe czy tak samo dobrze smakuje:)
jolantaszyndlarewicz
22.02.2014 19:57 odpowiedz
Kiedy widziałam to zdjęcie na Fb myślałam, ze to jakiś koktajl bedzie ... a tu niespodzianka:). bardzo lubię lemon curd:) buziaki
katalogerr
21.02.2014 22:55 odpowiedz
Witam serdecznie! Wspaniały przepis. Szczególnie sprawdzi się na nadchodzące wiosenne dni. pozdrawiam gorąco
ewela
ewela
21.02.2014 22:45 odpowiedz
Uwielbiam ten krem! Idealny do tortu bezowego:)
ogrodybabilonu
21.02.2014 08:55 odpowiedz
Fantastyczny! Piękne zdjęcia!