
Dziś przepis na lekkie i dietetyczne danie - gotowane klopsy z sosem paprykowo pomidorowym i brązowym ryżem.
Składniki na 4 porcje:
Klopsy:
* 500 g chudego mięsa mielonego (drobiowego lub wieprzowego)
* 1 cebula
* 1 duży ząbek czosnku
* 2 szczypty pieprzu
* 2/3 łyżeczki soli
* 1 duże jajko
* 2 łyżki bułki tartej
Sos:
* 2 puszki pomidorów
* 1 czerwona papryka
* 1 marchewka
* 1 duży ząbek czosnku
* 1 mała cebula
* 100 ml słodkiej śmietanki 18%
* 1 kopiata łyżka mąki
* sól i pieprz do smaku
* 1 łyżeczka cukru
* 3 szklanki wody
* 2 łyżki oliwy
Dodatkowo:
* brązowy ryż
Ryż gotujemy wg. zaleceń na opakowaniu (dla brązowego ryżu czas gotowania to ok 30-35 minut).
Mięso łączymy z drobno posiekaną cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem, jajkiem i bułką tartą. Dokładnie mieszamy dłonią. Jeśli masa wyda się Wam zbyt luźna (a to zależy od wielkości jajka), dodajemy jeszcze jedną łyżkę bułki tartej.
Z masy mięsnej formujemy niezbyt duże klopsy i wrzucamy je na osolony wrzątek. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 20 - 25 minut.
W czasie kiedy gotują się klopsy, w większym garnku podsmażamy na oliwie drobno posiekaną cebulę i czosnek a następnie wlewamy do nich wodę i dodajemy startą na grubych oczkach marchewkę oraz paprykę. Po około 15 minutach gotowania na wolnym ogniu dodajemy zmiksowane pomidory, sól, pieprz i cukier. Gotujemy kolejne 5 minut a następnie blendujemy aby sos był gładki. Sos ponownie doprowadzamy go do wrzenia i dodajemy do niego śmietanę wymieszaną z mąką i kilkoma łyżkami gorącej wody i podgrzewamy do zgęstnienia. Do sosu dodajemy klopsy i gotujemy je na wolnym ogniu jeszcze przez 7-8 minut.
Podajemy z ryżem.
Smacznego :)

Opublikowano: 24 lipca 2014