4

Lekkie klopsy w sosie pomidorowo paprykowym z brązowym ryżem




Dziś przepis na lekkie i dietetyczne danie - gotowane klopsy z sosem paprykowo pomidorowym i brązowym ryżem. 

Składniki na 4 porcje:

Klopsy:

* 500 g chudego mięsa mielonego (drobiowego lub wieprzowego)

* 1 cebula

* 1 duży ząbek czosnku

* 2 szczypty pieprzu

* 2/3 łyżeczki soli

* 1 duże jajko

* 2 łyżki bułki tartej

Sos:

* 2 puszki pomidorów

* 1 czerwona papryka

* 1 marchewka

* 1 duży ząbek czosnku

* 1 mała cebula

* 100 ml słodkiej śmietanki 18% 

* 1 kopiata łyżka mąki

* sól i pieprz do smaku

* 1 łyżeczka cukru

* 3 szklanki wody

* 2 łyżki oliwy

Dodatkowo:

* brązowy ryż

Ryż gotujemy wg. zaleceń na opakowaniu (dla brązowego ryżu czas gotowania to ok 30-35 minut).

Mięso łączymy z drobno posiekaną cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem, jajkiem i bułką tartą. Dokładnie mieszamy dłonią. Jeśli masa wyda się Wam zbyt luźna (a to zależy od wielkości jajka), dodajemy jeszcze jedną łyżkę bułki tartej. 

Z masy mięsnej formujemy niezbyt duże klopsy i wrzucamy je na osolony wrzątek. Gotujemy na wolnym ogniu przez około 20 - 25 minut.

W czasie kiedy gotują się klopsy, w większym garnku podsmażamy na oliwie drobno posiekaną cebulę i czosnek a następnie wlewamy do nich wodę i dodajemy startą na grubych oczkach marchewkę oraz paprykę. Po około 15 minutach gotowania na wolnym ogniu dodajemy zmiksowane pomidory, sól, pieprz i cukier. Gotujemy kolejne 5 minut a następnie blendujemy aby sos był gładki. Sos ponownie doprowadzamy go do wrzenia i dodajemy do niego śmietanę wymieszaną z mąką i kilkoma łyżkami gorącej wody i podgrzewamy do zgęstnienia. Do sosu dodajemy klopsy i gotujemy je na wolnym ogniu jeszcze przez 7-8 minut.

Podajemy z ryżem.

Smacznego :)




Opublikowano: 24 lipca 2014
Kategoria: Mięso, Ryż
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (4)
dotusia
dotusia
17.09.2014 22:25 odpowiedz
Właśnie zrobiłam klopsiki, gdyż obiady robię z jednodniowym wyprzedzeniem... jest późno, ale skusiłam się na małą próbę smaku - są pyszne! nigdy nie umiałam robić dobrych klopsów i w końcu mam przepis... jedynie śmietanę zamieniłam na jogurt grecki, który zmieszałam z wodą i mąką... ta dieta ;) dzięki za inspirację :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
31.07.2014 20:22 odpowiedz
Miło mi, że smakowały :)
mhejne
mhejne
31.07.2014 20:02 odpowiedz
Akurat nie miałam pomysłu na obiad, ten spadł mi "jak z nieba" :) sos przepyszny, moja teściowa wylizywała resztki :D dodałabym jedynie dwa razy więcej mięsa na tą ilość sosu, choć reszta została i tak wypita :)
biedronkadance
biedronkadance
26.07.2014 13:36 odpowiedz
robimy!:)