33

Lekkie ciasto z mleczkiem kokosowym


Przepis wypatrzony u Agatki. Nie musiałam się długo przekonywać żeby zrobić to ciasto. W zasadzie nie musiałam przekonywać się wcale. Ciasto jest niesamowicie delikatne, lekkie i bardzo kokosowe.

Składniki:

  • 250 g miękkiego masła
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1 szklanka mleka kokosowego (dostępne w puszce w hipermarketach lub w sklepach z orientalna żywnością)
 

Miksujemy masło z cukrem i wanilią. Kiedy uzyskamy białą, puszystą masę dodajemy po jednym jajku i nadal mieszamy. Dolewamy mleko kokosowe i mąkę przesianą z proszkiem i sodą. Na koniec wsypujemy wiórki i mieszamy dokładnie. Pieczemy w wysmarowanej masłem formie w temperaturze 160 stopni przez 60 minut. Kiedy ciasto jest przestudzone, polewamy je lukrem przygotowanym z mleka, cukru pudru i odrobiny soku z cytryny (proporcje zachowujemy takie, aby lukier był w miarę gęsty) i posypujemy obficie kokosem.

Gorąco polecam :)








Opublikowano: 5 czerwca 2009
Kategoria: Ucierane
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (33)
Strzelec
Strzelec
23.08.2019 21:32 odpowiedz
Zamieniłam połowę porcji masła na tahini.
Pychota
janka
janka
30.05.2014 18:41 odpowiedz
takie sobie
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
21.12.2013 14:36 odpowiedz
No proszę :) A takie proste ciasto :)
Bardzo mi miło, że tak smakowało :)
Korozja
Korozja
21.12.2013 12:06 odpowiedz
Robiłam to ciasto ponownie na dużą imprezę rodzinna. Miałam trochę obaw. Masa ludzi, różne gusta. Były też inne super ciacha i torty, naprawdę pyszne. Ale to właśnie moje skromne ciasto kokosowe zrobiło furorę. Wszyscy byli zachwyceni. Nie było osoby której by nie smakowało. Ciasto zostało zjedzone w takim tempie że mi ostał się jeden kawałek a o ostatni prawie się goście pobili ;) Muszę przyznać że trochę byłam zaskoczona że wśród tylu pyszności mój wypiek okazał się hitem imprezy. Od tej pory jest to mój pewniak na każde przyjęcie :) Oczywiście zawsze robię z polewą czekoladowa :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
11.09.2012 11:44 odpowiedz
Nie, ilości są odpowiednie.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
11.09.2012 11:44 odpowiedz
Nie, ilości są odpowiednie.
eve
eve
11.09.2012 04:41 odpowiedz
proszek do pieczenia i jeszcze soda? czy to nie za duzo??? czy ciasto nie wyjdzie gorzkie??
alka
alka
20.02.2012 18:20 odpowiedz
nie wyszło mi niestety, było troszkę mokre, miało troszkę ciemny kolor - nie było dobre w smaku...
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
24.01.2011 18:07 odpowiedz
Dziękuję za opinię i cieszę się, że smakowało :) Pozdrawiam ciepło :)
Wiesbaden
Wiesbaden
24.01.2011 16:30 odpowiedz
Zrobione w piątek w prezencie- na szczęście babcia podzieliła się z wnuczką:). Użyłam tortownicę 26cm z kominkiem, ciasto uchowało się do dziś i nadal jest pyszne. Dzięki za inspirację i polecam wszystkim:)!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
12.01.2011 15:49 odpowiedz
Witaj :)
Użyj zwykłej, dużej blachy do ciast ok 25x35 cm :)
Pozdrawiam :)
Wiesbaden
Wiesbaden
12.01.2011 15:27 odpowiedz
Witam, jestem "nowa" na blogu i już jestem zachwycona- również tym ciastem! W związku tym mam pytanie, jakiej blaszki/formy użyć? Pozdrawiam:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
04.06.2010 11:22 odpowiedz
Korozjo cieszę sie, że smakowało :) Pozdrawiam :)
Korozja
Korozja
04.06.2010 10:52 odpowiedz
Naszła mnie ostatnio ochotę na zrobienie szybkiego i prostego ciasta z akcentem kokosowym. Padło na Twój przepis, a ponieważ inne Twoje przepisy które wypróbowałam były świetne nie zastanawiałam się długo. Poza tym skusiło mnie dodanie mleczka kokosowego bo zawsze go chciałam użyć w wypieku :) I znowu muszę Ci podziękować za przepis. Ciasto jest przepyszne! Ja, która uwielbiam ciasta raczej z kremikiem wcinałam to ciasto aż mi się uszy strzęsły. Delikatne, mięciutkie, puchate. No po prostu niebo w gębie. Zamiast lukru którego niestety nie lubie użyłam polewy czekoladowej (z Twojego przepisu na murzynka :]) i obficie posypałam jeszcze nie zastygłą polewę wiórkami kokosowymi żeby się trochę wtopiły. I takie połączenie jest dla mnie idealne. PYCHA! Wszystkim polecam ten przepis do wypróbowania.
Gość
Gość
07.07.2009 09:42 odpowiedz
Wygląda smacznie, ciekawy przepis na ciasto kokosowe znalazłam też na http://kuchnia.netbird.pl/a/805/14757,1" rel="nofollow">kuchnia.netbird.pl/a/805/14757,1 wypróbowałam i wyszło rewelacyjnie.
olciaky
13.06.2009 21:06 odpowiedz
Fajne są takie ciasta-uwiebiam je za prostotę właśnie:)
abbra
06.06.2009 23:33 odpowiedz
Piekłam już mufinki kokosowe , teraz czas na ciasto - Kasiu , narobiłaś mi smaku na kokosowe słodkości :)
pinkcake
06.06.2009 21:50 odpowiedz
Jakie śliczne lekkie ciasto!
andzia-35
06.06.2009 10:07 odpowiedz
Wygląda pysznie, jest takie puszyste. Na pewno zasmakowało by mi :)))
anecik-79
05.06.2009 21:52 odpowiedz
ja nigdy nie używałam mleka kokosowego a tu takie puchate cudo można wyczarować :)
tylena
05.06.2009 21:36 odpowiedz
wygląda pięknie, a kusi mnie z powodu użytego mleczka kokosowego, jestem ciekawa tego smaku w cieście :)
iis111
05.06.2009 21:21 odpowiedz
jakie puszyste ciasto:)
olalala77
05.06.2009 19:54 odpowiedz
Super! Szczególnie to drugie zdjęcie, uwielbiam takie zbliżenia :). No i wygląda rzeczywiście puszyście i pysznie :)!
whitevanillachocolate
05.06.2009 18:00 odpowiedz
uwielbiam kokosy :) coś czuję, że to ciasto bardzo by mi smakowało :)
komarka
05.06.2009 15:49 odpowiedz
Wygląda wspaniale! Od dawna szukam przepisu na dobre i naprawdę kokosowe ciasto kokosowe (prawie masło maślane ;)) Zapisuję Twoje do wypróbowania :)
emma001
05.06.2009 15:11 odpowiedz
Uwielbiam ciasta kokosowe , choc nigdy nie jadłam ciasta z mlekiem kokosowym ;)
Slinka mi cieknie na jego widok
kasiac01
05.06.2009 15:08 odpowiedz
Takie puchate to ciasto! I ładnie się prezentuje z kwiatkiem:)
cuda.wianki
05.06.2009 14:25 odpowiedz
rzeczywiscie wyglada bardzo leciutko. musi byc pyszne! :-)
kabamaiga
05.06.2009 12:34 odpowiedz
Kasiu ależ to musi byc dobre. Nigdy nie korzystałam z mleka kokosowego do wypieków, czas to nadrobić. Piękne zdjęcia
edysia79
05.06.2009 11:22 odpowiedz
Znam, znam i mówię że jest pyszne! :)
atina_bc
05.06.2009 09:14 odpowiedz
Pusznie się prezentuje:) I tak leciutko:)
mietowka22
05.06.2009 09:13 odpowiedz
przepiękne zdjęcia a ciasto musi być bardzo delikatne :)
majanaboxing
05.06.2009 08:48 odpowiedz
Wygląda tak delikatnie i puszyście! :)) Musiało być przepyszne. Piękne zdjęcia Kasiu:)