9

Leczo


Powoli zaczyna się u nas sezon paprykowy. Na początek uwielbiana wręcz przez nas potrawa, którą z pewnością przez najbliższe 2 miesiące powtórzymy jeszcze przynajmniej kilka razy.

Składniki:

  • 4 czerwone papryki
  • 4 białe papryki
  • 4 zielone papryki
  • 2 pomarańczowe papryki
  • 1 patison
  • 1 cukinia
  • 2 puszki pomidorów krojonych bez skórki
  • 2 białe cebule
  • 1 czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 laski kiełbasy podwawelskiej
  • 4 łyżki oliwy
  • 3 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka wegety
  • 1 łyżka cukru
Papryki kroimy w słupki, cukinię i patisona obieramy i kroimy w drobną kostkę. Do dużego garnka wlewamy oliwę i podsmażamy na niej pokrojoną w piórka cebulę i rozgnieciony czosnek. Po chwili dodajemy pokrojone warzywa i podlewamy 150 ml wody i dodajemy wszystkie przyprawy. Dusimy pod przykryciem ok. 30 min, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodajemy pomidory i dusimy jeszcze ok. 15 minut na wolnym ogniu. Kiełbasę kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni. Dodajemy do warzyw i gotujemy jeszcze 5 minut.






Opublikowano: 10 lipca 2008
Dodaj komentarz
Komentarze (9)
Katia
Katia
18.10.2011 16:11 odpowiedz
kolorowe i pyyyyszne! :) Pozdrawiam :)
Katia
Katia
17.10.2011 22:48 odpowiedz
jutro z tego przepisu robię na obiadek! juppi!
cuda.wianki
13.07.2008 10:09 odpowiedz
uwielbiamy leczo podobnie jak wy! wyglada przepysznie :-)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
11.07.2008 22:17 odpowiedz
Atinko współczuję. Ja uwielbiam papryke i już niedługo zabieram sie za hurtowe marynowanie :)
Edysiu częstuj się :) Porcja którą przygotowałam starczy spokojnie na 3 dni lub sporą ilość gości :)
edysia79
11.07.2008 15:05 odpowiedz
Poproszę jedną miseczkę :) Tak ładnie naładowałaś lecza po brzegi..
atina_bc
11.07.2008 09:39 odpowiedz
Zawsze bardzo lubiłam leczo, ale niestety ostatnio mój żołądek odmawia przyjmowania papryki w takich ilościach. Twoje wygląda bardzo smacznie:-)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
11.07.2008 08:23 odpowiedz
Zemfiroczka - bez kiełbasy smakowało by mi mniej, ale pewnie też bardziej niż bardzo :)
Iis - Ja sobie nie wyobrażam lata bez lecza :) Wychowałam sie na nim, nauczyłam sie go robić od babci i w sezonie powtarzam bardzo regularnie :)
iis111
11.07.2008 00:49 odpowiedz
Wieki nie jadlam lecza, szczerze mowiac to zapomnialam jak smakuje:)
zemfiroczka
10.07.2008 23:58 odpowiedz
U-W-I-E-L-B-I-A-M! Ale u mnie w wersji bez mięsa występuje na stole :)

pozdr