45

Lebkuchen (Miękkie Pierniczki)




Lebkuchen są tradycyjnymi, niemieckimi pierniczkami przygotowanymi w okresie Świąt Bożego Narodzenia a ich historia sięga średniowiecza.    

Lebkuchen są miękkie, cytrusowe i gotowe do spożycia praktycznie od razu. Nie wymagają leżakowania, chociaż najlepiej smakują po kilku dniach. Do ciasta możecie dodać też orzechy włoskie lub inne, swoje ulubione bakalie. Pamiętajcie tylko, że muszą byc bardzo drobno posiekane.   

Składniki na ok. 50 pierniczków:

* 500 g mąki pszennej

* 170 g zmielonych ma mąkę migdałów

* 180 g masła

* 400 ml płynnego miodu

* 3/4 szklanki bardzo drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej oraz cytrynowej

* 2 opakowania przyprawy do piernika (bez dodatku mąki)

* 1 łyżeczka kakao

* 2 łyżeczki proszku do pieczenia

* 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Suche składniki łączymy w misce.

W garnku z grubym dnem podgrzewamy masło z miodem do chwili połączenia się składników. Po zdjęciu z ognia odstawiamy do lekkiego przestygnięcia i ciepłą masę przelewamy do suchych składników. Miksujemy do chwili połączenia się składników. )Nawet, jeśli będzie się Wam wydawało, że ciasto jest za rzadkie i zbyt klejące, nie dodajcie więcej mąki.) Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy ciasto do wystygnięcia. W tym czasie zgęstnieje i nabierze właściwej konsystencji.

Z przestudzonego ciasta lekko zwilżonymi wodą dłońmi formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego (u mnie wyszło ok. 50) i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia pamiętając, że pierniczki urosną. Odrobinę spłaszczamy je wilgotną łyżką.

Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra + dół) i pieczemy ok. 10-12 minut. Pierniczków nie wolno przepiec. 

Po wyjęciu z piekarnika pierniczki są miękkie, więc zdejmujemy je z blachy po około 2 minutach. Studzimy na kratce.

Na drugi dzień pierniczki lukrujemy. 

Smacznego :)



  

Inspiracja


Opublikowano: 4 grudnia 2013
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (45)
Zuss
Zuss
15.12.2017 10:24 odpowiedz
Dziękuję za ten przepis! Pierniczki robię z niego już od kilku lat - zawsze wychodzą, a i sławę zyskały całkiem sporą. Aż taką, że w tym roku szykuje się potrójna (!) porcja! Dla mojej rodzinki, dla teściów, i oczywiście dla nas.:-) Skórkę pomarańczową robię sobie wcześniej i trzymam w lodówce. A niepolukrowane przechowuję nawet kilka tygodni. Potem po kilku dniach w polewie miękną.:-) Powodzenia Wszystkim z wypiekami!
Aga
Aga
02.01.2016 19:56 odpowiedz
Absolutnie przepyszne i wg mnie łatwe do zrobienia, robiłam je w tamtym roku, cały rok na nie czekałam;) wtedy przez przypadek zrobiłam im lukier cytrynowy, i to był strzał w 10, bo Mąż się przed Świętami dopytał co chwilę czy będą te pierniczki z lukrem cytrynowym bo go zgryzał z nich ze smakiem;) z resztą wszyscy o nie pytają,myślę że staną sie tradycją Wigilijną w naszej rodzinie;) jedyne co to cena produktów jest dość wysoka przez migdały i miód ale warto;)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
04.01.2014 20:09 odpowiedz
AleX - podziwiam za upieczenie takiej ilości :) Miło mi, że wszystkim smakowały :)
AleX
AleX
04.01.2014 19:29 odpowiedz
Pierniczki rewelacyjne! Tak jak pisałam wcześniej zaczęły znikać prosto z blachy :) tylko troszkę doczekało się lukrowania. Po upływie dwóch dni piekłam więc kolejny raz i kolejny i ... łącznie cztery razy z porcji x2 więc ilość jak dla wojska. Rozdałam po rodzinie ( a mam wiele ciotek i kuzynek). Teraz każda chce przepis :) Wszyscy bliscy byli zachwyceni smakiem i strukturą. Kasiu jesteś mistrzem nad mistrzami. Chylę czoła. Pozdrawiam :)
Aneta
Aneta
31.12.2013 09:17 odpowiedz
Super pierniczki!!Zrobiły furorę w święta!!!Wujek z rozmarzeniem stwierdził :że to czasy jego dzieciństwa.
Gość
Gość
30.12.2013 14:09 odpowiedz
piekłam, pyszne, nie miałam aż tyle migdałów, więc dodałam orzechów laskowych i pistacji :)
Kasia
Kasia
22.12.2013 10:49 odpowiedz
zrobiłam, moim zdaniem najlepsze są następnego dnia po polukrowaniu :) bardzo dobre pierniczki, świetna alternatywa dla ciasta leżakującego
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
20.12.2013 20:57 odpowiedz
Ktoś zastąpił mielonymi orzechami i pisał (chyba na FB), że wyszły super. Ja radzę jednak pozostać przy migdałach.
Gość
Gość
20.12.2013 20:11 odpowiedz
Można zastąpić migdały czymś innym?
Kasia
20.12.2013 14:24 odpowiedz
Kasia, moje wyszły tak :) http://www.kasiawkuchni.pl/slodkosci/pierniczki-w-sam-raz-na-swieta" rel="nofollow">www.kasiawkuchni.pl/slodkosci/pierniczki-w-sam-raz-na-swieta

pozdrawiam świątecznie, Kasia
Gość
Gość
12.12.2013 22:10 odpowiedz
witam, mój miód już się lekko skrystalizował, dlatego aby nie rozpuszczać wiecie ile 100 ml ma gr. W ostateczności rozpuszczę go najpierw lekko.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
10.12.2013 08:12 odpowiedz
Olu - Przed pieczeniem musiałabyś z ciasta zrobić placuszek, dać na środek powidła i potem zlepić.

Kasia - bardzo mi miło :) Czekam na zdjęcia :)
kasia
09.12.2013 21:44 odpowiedz
Kasia, właśnie wyjęłam ostatnio partię z piekarnika. Pachną pięknie. Smakują też pysznie bo nie mogłam się powstrzymać przed spróbowaniem :). Przygotowanie też bardzo proste. Nie miałam żadnych problemów. Moje są ciutkę niższe ale to kwestia wielkości kuleczek. Jak już je polukruję i wrzucę na mojego bloga - dam ci znać - ocenisz moje :). Dzięki twoim przepisom mój dom pięknie pachnie jedzonkiem :)... Kasia
Ola
Ola
09.12.2013 13:36 odpowiedz
Kasiu mam pytanie: czy można jakoś nadziewać te pierniczki, np. powidłami? Jeśli tak, to proszę napisz jak i kiedy.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
08.12.2013 14:16 odpowiedz
Kasiu,
Nie ma potrzeby zamykania pierniczków, chociaż ja trzymam je w puszce.

U mnie też pierniczki troszkę popękały, ale może nie widać tego przez lukier :)
Kasia
Kasia
08.12.2013 13:57 odpowiedz
Jeszcze jedno pytanie :-) Moje pierniczki wyszly popekane, bardziej jak ciasteczka, Twoje na zdjeciu sa gladziutkie, jaka moze byc przyczyna. Pieklam 10 minut.
Ale tak czy siak sa przepyszne ;-)
Kasia
Kasia
08.12.2013 13:17 odpowiedz
Dzien dobry Kasiu,
czy pierniczki na te dwa, trzy dni, kiedy nabieraja smaku (zaraz po upieczeniu tez sa pyszne!) trzeba zamknac w szczelnym pudelku?
Pozdrawiam :-)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
07.12.2013 20:08 odpowiedz
Cieszę się, że smakowały :)
Pozdrawiam :)
monika
monika
07.12.2013 11:49 odpowiedz
Witam , Pani Kasiu z orzechami pycha :) a dałam świeżą skórkę z pomarańczy i cytryny , szkoda że nie może Pani tego poczuć pachnie obłędnie .DZIEKUJE BARDZO :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
06.12.2013 18:53 odpowiedz
2 opakowania to 40 g :) Czyli jakieś 3 łyżki.
Gość
Gość
06.12.2013 16:57 odpowiedz
Kasiu, twoje pierniczki to natchnienie :) mozesz mi prosz powiedziec co wchodzi w sklad przyprawy do piernikow i ile jedna paczka waze ( mniej wiecej) - mieszkam w Kanadzie i bede musiala zrobic wlasna wersje . Dziekuje
Wioletta
monika
monika
06.12.2013 15:16 odpowiedz
dziękuję
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
06.12.2013 14:57 odpowiedz
W zasadzie powinny być migdały. Nigdy nie robiłam z orzechów. Na pewno wpłynie to na ich smak, ale myślę, że można zamienić te składniki.
monika
monika
06.12.2013 14:44 odpowiedz
Można zamiast migdałów orzechy ? Proszę o szybką odpowiedź bo bym dzisiaj zrobiła
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
05.12.2013 23:46 odpowiedz
Powiedz Mu, że pierniczki są najlepsze po 3 dniach :)
AleX
AleX
05.12.2013 23:12 odpowiedz
Dziękuję za szybką odpowiedź. W sobotę zabieram się z moją córeczką do pieczenia Twoich pierniczków. Tylko nie wiem czy doczekają lukrowania :) bo znając mojego męża zaczną znikać po wyjęciu z piekarnika :D
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
05.12.2013 21:57 odpowiedz
Alex - Daję około 2 szklanki cukru pudru i po łyżce zimnej wody do czasu, aż będzie miał odpowiednia (czyli gęstą, ale leistą) konsystencję. I obowiązkowo z kupnego cukru pudru a nie z mielonego w domy.
Praline
05.12.2013 15:30 odpowiedz
Wydaje mi się, że to gorąca czekolada :)
casioedifice
05.12.2013 09:20 odpowiedz
Super na święta, muszę poćwiczyć takie.
AleX
AleX
04.12.2013 21:58 odpowiedz
Ja mam pytanie: Jak się robi taki lekki lukier jak na Twoich pierniczkach?
ELA
ELA
04.12.2013 17:48 odpowiedz
Super dziękuję bardzo za błyskawiczną odpowiedź :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
04.12.2013 17:34 odpowiedz
Elu - jak chodzi o ciasto, to nie ma problemu. Tak będzie super.
Natomiast jak chodzi o same pierniczki, to one nie wymagają czasu. One są idealne po 2-3 dniach. Po tygodniu to już w ogóle poezja :) Więc nie trzeba ich robić 3 tygodnie wcześniej :)
ELA
ELA
04.12.2013 17:26 odpowiedz
Witam :) mam dwa małe pytanka : czy ciasto na pierniczki mogę zrobić wieczorem , przykryć i zostawić na blacie kuchennym a rano zrobić kulki i upiec . Drugie - czy jak je zrobię jutro to czy na wigilię będą miękkie . Bardzo proszę o szybką odpowiedź .Pozdrawiam Ela :)
wenus-lifestyle
04.12.2013 15:21 odpowiedz
Wspaniałe! Uwielbiam ten nastrój na Twoich zdjęciach :)
majazteca
04.12.2013 14:15 odpowiedz
Wspaniale te Twoje pierniczki Kasiu. Ja moglabym jesc takie pierniki przez okragly rok, nie tylko w Swieta :) Czestuje sie jednym :)
jolantaszyndlarewicz
04.12.2013 14:07 odpowiedz
Kasiu pięknie okraglutkie Ci wyszły, moje niestety jakies takie kłapciuchy wychodzą:( ... a szkoda, bo sa pyszne:) dlatego mimo kłapciuchów piekę je namiętnie na każde Boże Narodzenie:)
next90
next90
04.12.2013 11:45 odpowiedz
Mi to zdecydowanie wygląda na magiczny napój druidów ;) Pierniki wyglądają oszałamiająco! Nie zostaje nic innego jak spróbować je upiec. Myślę, że w moim glinianym piecu chlebowym wyjdą idealnie :D
Pozdrawiam!
next

P.S. Faceci to najlepsi kucharze !!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
04.12.2013 09:27 odpowiedz
A na co wygląda? :)
Praline
04.12.2013 09:21 odpowiedz
Najbardziej intryguje mnie to co w szklankach :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
04.12.2013 09:15 odpowiedz
Sandra - nie specjalnie. Ciasto mocno rośnie.

Julianna - tak, zdecydowanie. Zwłaszcza drobniutko posiekane orzechy włoskie :)
Julianna
04.12.2013 09:11 odpowiedz
Piękne Twoje pierniczki:) robiłam w zeszłym roku, w tym będzie powtórka.
do części ciasta spróbuję dodać jeszcze drobno posiekane bakalie.
kabamaiga
04.12.2013 07:07 odpowiedz
Uwielbiam je.
Inspirowane Smakiem
04.12.2013 05:43 odpowiedz
Ale Ci wyszły wielgachne:) Super:)
Sandra
Sandra
04.12.2013 01:50 odpowiedz
Wyglądają bardzo apetycznie :) Ja w tym roku nie piekę tradycyjnego piernika więc myślę, że zrobię właśnie te pierniczki. Powiedz mi tylko, czy one nadają się do tego, żeby powycinać kształty foremkami czy raczej nie? Pozdrawiam :)
matylda
04.12.2013 00:39 odpowiedz
wow, ale się cudnie prezentują.
już nie mogę się doczekać świąt.