Lasagne z łososiem, szpinakiem, kozim serem i sporą ilością beszamelu, to zestaw idealnie dobranych smaków. Danie jest fantastyczne. Dawno nie mieliśmy okazji jeśc tak pysznego makaronu. Gorąco polecam :)
Składniki:
* 1/2 opakowania makaronu Lasagne
Farsz szpinakowy:
* 3 duże wiązki świeżego szpinaku lub 2 paczki mrożonego
* 2 ząbki czosnku
* 2 łyżki masła
* sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Farsz łososiowy:
* 500 g łososia
* 1 łyżeczka soku z cytryny
* sól, pieprz
Sos:
* 50 g masła
* 50 g mąki
* 500 ml mleka
* 150 g jogurtu naturalnego
* 50 g koziego, miękkiego sera (2 łyżki)
* 200 g żółtego sera
* 1 duża szczypta gałki muszkatołowej
* sól, pieprz
Farsz szpinakowy:
Jeśli mamy świeży szpinak, odrywamy same liście, myjemy je i dusimy na maśle do czasu, aż znacznie zmniejszą objętość, a następnie dodajemy przeciśnięty czosnek, gałkę, sól i pieprz. Szpinak dusimy do chwili, aż woda odparuje.
Farsz łososiowy:
Możecie użyć dzwonków z łososia, fileta, lub co moim zdaniem jest najwygodniejsze - kostki z łososia. Rybę skrapiamy sokiem z cytryny, solimy i pieprzymy. Rybę zawijamy w lekko natłuszczoną folię i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 30-40 minut. Po upieczeniu rybę rozdrabniamy.
Sos:
W garnku z grubym dnem rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę, Energicznie mieszamy aby składniki się połączyły, a następnie zalewamy je mlekiem i intensywnie mieszamy. W czasie kiedy sos będzie gęstniał należy go dość często mieszać, aby nie zrobiły się grudki. Sos solimy, pieprzymy i dodajemy sporą szczyptę gałki. Zagotowany sos zdejmujemy z ognia. Jogurt, serek kosi i utarty ser żółty dodajemy do sosu i dokładnie mieszamy.
Przygotowanie:
Makaron na lasagne obgotowujemy w osolonej wodzie. Makaron obgotowujemy partiami (2-3 partie), ponieważ w czasie gotowania musimy go delikatnie mieszać i ponieważ płaty mogą się sklejać, rozdzielać je widelcem. Każdą partię makaronu obgotowujemy ok 5 minut. Ugotowany makaron wykładamy na płaski talerz, aby się nie odkształcił.
Naczynie żaroodporne lub blaszkę o wymiarach 25x30 cm natłuszczamy odrobinę olejem. Na dno dajemy kilka łyżek sosu i resztę układamy w takiej kolejności: makaron, szpinak, sos, makaron, łosoś, sos, makaron, sos. Ostatnia warstwa makaronu musi być dobrze przykryta sosem. Lasagne pieczemy ok 50 minut w 180 stopniach.
Smacznego :)

Przepis autorski
kokardka1986@o2.pl
PS Bloga przeglądam od jakiegoś czasu i bardzo mi się podoba ze względu na przepisy (z chęcią bym wszystkiego popróbowała tylko czasu nie mam żeby wszystkie dania zrobić) oraz za grafikę - bardzo czytelny i przejrzysty aż chce się tu zaglądać
Pozdrawiam
Mój ulubiony makaron... tagliatelle z kurczakiem , curry, gruszką i płatkami migdałów !!!
P.S. Od paru miesięcy mam Twój blog w ulubionych, wypróbowałam parę pomysłów na muffinki których jestem fanką... Twoje przepisy są boskie i jak na razie wszystkie udane! Pozdrawiam :)
z miesem z kebaba, bialym sosem, cebulka i mnooooostwem sere zoltego. po prostu pycha :D
skargi by powysyłało :))).Przepisów na niego jest tysiące ja znalazłam w babcinym kajeciku właśnie taki więc bierzcie się do roboty dziewczyny i chłopaki .
-40 dag makaraonu Lubelli a to dzięki uprzejmości bloga Gotuję bo lubię :)))))))))))))
-pół szklanki miodu
-1,5 mleka
-2 szklanki bakalii polecam markę na B ;)
-cukier waniliowy do smaku
-2 łyżki masła
-maku około 40 dag
Maczek mlekiem wrzącym zalewamy :) i na małym ogniu podgrzewamy .Odcedzamy i mielimy ,proszę tylko uważać bo paluszki sobie poparzymy :).Dodajemy ugotowany makaron Lubellii (15 min gotowany ,resztę na opakowaniu przeczytamy ).
pozdrawiam
wara44@onet.pl
ADA
A Twoja lazania niezmiernie kusi... Piękne zdjęcie.