3

Kurczak z warzywami na styl włoski




Dziś przepis na lekki, letni obiad w stylu włoskim.

Roladki drobiowe z mozzarellą, pieczone w oliwie i włoskich ziołach warzywa, sos pomidorowy i makaron.

Chociaż przygotowanie go składa się z kilku etapów, jest to raczej proste danie, którego przygotowanie nie zajmie Wam zbyt wiele czasu. 

Warzywa:

* 1 duża czerwona papryka

* 1 duża zielona papryka

* 1 niewielka cukinia

* 2 czerwone cebule

* 5 ząbków czosnku

* 1 puszka pomidorów pelati

* ok. 20 świeżych liści bazylii

* 1 pełna łyżeczka mieszanki ziół włoskich

* 3 łyżki oliwy

* 1 łyżka cukru

* sól i pieprz do smaku

Roladki:

* 3-4 filety z kurczaka

* 125 g mozzarelli

* zioła włoskie

* sól, pieprz

* olej do obsmażenia

Dodatkowo:

* makaron orzo

Filety rozklepujemy na cienkie płaty, oprószamy solą, pieprzem i ziołami. Na mięsie układamy pasek mozzarelli i zwijamy ciasno, w roladki, które obsmażamy na oleju na rumiano, a następnie przekładamy je do niewielkiego naczynia żaroodpornego z przykryciem.

Papryki, cukinię oraz cebulę kroimy w mniejsze kawałki, łączymy z posiekanym czosnkiem, ziołami, odrobiną soli, pieprzu i oliwą. Dokładnie mieszamy, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i przykrywamy.

Naczynie z roladkami oraz z warzywami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok. 20 min (do czasu, aż warzywa zmiękną).

Pomidory przelewamy do rondla i miksujemy blenderem na gładkie puree. Dodajemy posiekaną bazylię, cukier, sól oraz pieprz. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie do sosu dodajemy upieczone warzywa.

Pokrojone w plastry roladki podajemy z porcją sosu warzywnego i makaronem.

Smacznego :)


Opublikowano: 9 sierpnia 2016
Kategoria: Mięso
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (3)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
24.08.2016 07:53 odpowiedz
Przy roladkach zazwyczaj przewiązuję je na obu końcach (dość ciasno) nitką, którą rozcinam i zdejmuję przed podaniem :)
Ale są też takie specjalne spinki do tego celu. Są wielokrotnego użytku i wytrzymują bardzo wysokie temperatury (to się chyba nazywa zaciski silikonowe do żywności).
Ewa
Ewa
23.08.2016 21:02 odpowiedz
Zrobiłam dzisiaj - pyszne! :)
Dzięki za kolejny świetny przepis, jeszcze mnie żaden nie zawiódł :)
Jednak przetrzymałam odrobinę dłużej w piekarniku, żeby mięso się dobrze przypiekło.
Kasiu, a czy mogłabyś sprzedać patent co robisz z kurczakiem, żeby się nie rozklejał w czasie smażenia? Bo mimo położenia na patelnię miejscem sklejenia, po obróceniu mięso od razu się rozchyliło na boki. Spinasz to wykałaczkami, czy jak?
Gość
Gość
09.08.2016 21:50 odpowiedz
Właśnie szukałam lekkiego obiadu dla gości i myślę może Pani Kasia mi pomoże. Wchodzę na bloga a tu taka niespodzianka;);) w sobotę na pewno zagości na moim stole wygląda smakowicie;);)