Sezon kurkowy w pełni. Ja postawiłam na proste danie, aby nie zdominować smaku grzybów. Tymianek podkreśla smak kurek a słodka śmietanka tworzy kremowy sos.
Muszę przyznać, że był to jeden z najlepszych obiadów jakie miałam okazję jeść w ostatnich tygodniach.
Składniki na porcję dla 2 osób:
* 2 piersi z kurczaka (w sumie ok 500g)
* 600 g kurek
* 200 ml śmietanki (36%)
* 1 cebula
* 1/3 + 1/3 łyżeczki suszonego tymianku
* sól
* pieprz
* 1 pełna łyżka masła
* 2 łyżki oleju
Grzyby siekamy (na średniej wielkości kawałki). Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy ją na maśle. Kiedy cebula jest już miękka dodajemy kurki i dusimy je do czasu aż woda odparuje a następnie dodajemy śmietankę i gotujemy je około 2-3 minuty często mieszając. Solimy i pieprzymy do smaku oraz dodajemy tymianek.
Piesi solimy, pieprzymy i posypujemy tymiankiem. Obsmażamy na złoto na oleju. Mięso nie musi być całkowicie usmażone, dojdzie w piekarniku.
Do naczynia żaroodpornego przekładamy kurki, a na nich układamy mięso. Pieczemy w 200 stopniach ok 40 minut pod przykryciem.
Kurczaka proponuję podać z makaronem. Ja wybrałam duże świdry, ale idealne będzie też penne lub tagliatelle.
Smacznego :)


PS. Dostaję od Was coraz więcej informacji, że chcielibyście, aby na blogu pojawiało się więcej dań wytrawnych. I tutaj zwracam się do Was z pytaniem, co dokładniej chcielibyście tu znaleźć. Dania mięsne, makarony, zapiekanki, tarty wytrawne, zupy, połączenia nietypowe czy może dania kuchni polskiej. A może chcielibyście, by pojawiły się też przepisy na pieczywo? Będę Wam wdzięczna za sugestię, ponieważ chciałabym aby na blogu znajdowały się przepisy, które będą dla Was atrakcyjne i z których chętnie będziecie korzystać. Jestem otwarta na Wasze propozycje.
Co do mięs - mięs, to masz pewnie na myśli wołowinę i wieprzowinę :) Postaram się, bo uwielbiam wołowinę, tylko nie bardzo mam czas na przygotowywanie jej.
Pozdrawiam Cię :)
Cieszę się, ze smakowało :) Niebawem będzie więcej dań wytrawnych, więc zachęcam do wypróbowania :)
ja bym chciała z wytrawnych dań może dużo sałatek, i dań z makaronem (bo uwielbiam), niekoniecznie mięsnych dań - bo mięso nieekologiczne jest i za dużo go jeść też nie można.
Pozdrawiam ciepło
Monika
www.bentopopolsku.blogspot.com
Ania Jurga
pozdrawiam
Na pewno pojawi się więcej makaronów, bo my też jemy ich sporo :)
Za przetworami ja nie przepadam, tylko co roku robię dżem, powidła i paprykę, ale wszystkie są już na blogu.
Bułeczek i chleba też pewnie będzie więcej, mam nadzieję, że wreszcie zmobilizuję się i nastawię zakwas :)
Z męsnymi daniami też problemu nie będzie, bo my bardzo mięsni jesteśmy :)
Pozdrawiam
Natomiast jestem pod wrażeniem nazwy "wymiatacze lodówkowe" :)
W odp na pytanie: poproszę o przepisy na desery, szybkie i łatwe. Dania jednogarnkowe jak najbardziej, takie wymiatacze lodówkowe z prostych składników. Na pewno skorzystam. Pozdrawiam
Miłego dnia. :*
Ja poproszę, skoro już można, tarty wytrawne i zapiekanki... Więcej mi chyba niczego nie brakuje:):):)
Pozdrawiam serdecznie:)
Asiek
W takim razie postaram się, aby co najmniej jeden przepis w tygodniu był wytrawny.
Dziękuję i pozdrawiam :)
A wszystki dziękuję za miłe komentarze i nadal czekam na Wasze propozycje potraw :)
Miłego poniedziałku :)
Usciski Kasiu :)
Pozdrawiam serdecznie!
Miłęgo dnia:)