45

Kurczak w tymianku zapiekany w kurkach


Sezon kurkowy w pełni. Ja postawiłam na proste danie, aby nie zdominować smaku grzybów. Tymianek podkreśla smak kurek a słodka śmietanka tworzy kremowy sos. 

Muszę przyznać, że był to jeden z najlepszych obiadów jakie miałam okazję jeść w ostatnich tygodniach. 

Składniki na porcję dla 2 osób:

* 2 piersi z kurczaka (w sumie ok 500g)

* 600 g kurek

* 200 ml śmietanki (36%)

* 1 cebula

* 1/3 + 1/3 łyżeczki suszonego tymianku

* sól

* pieprz

* 1 pełna łyżka masła

* 2 łyżki oleju

Grzyby siekamy (na średniej wielkości kawałki). Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy ją na maśle. Kiedy cebula jest już miękka dodajemy kurki i dusimy je do czasu aż woda odparuje a następnie dodajemy śmietankę i gotujemy je około 2-3 minuty często mieszając. Solimy i pieprzymy do smaku oraz dodajemy tymianek. 

Piesi solimy, pieprzymy i posypujemy tymiankiem. Obsmażamy na złoto na oleju. Mięso nie musi być całkowicie usmażone, dojdzie w piekarniku.

Do naczynia żaroodpornego przekładamy kurki, a na nich układamy mięso. Pieczemy w 200 stopniach ok 40 minut pod przykryciem. 

Kurczaka proponuję podać z makaronem. Ja wybrałam duże świdry, ale idealne będzie też penne lub tagliatelle.

Smacznego :)

 



 



 

PS. Dostaję od Was coraz więcej informacji, że chcielibyście, aby na blogu pojawiało się więcej dań wytrawnych. I tutaj zwracam się do Was z pytaniem, co dokładniej chcielibyście tu znaleźć. Dania mięsne, makarony, zapiekanki, tarty wytrawne, zupy, połączenia nietypowe czy może dania kuchni polskiej. A może chcielibyście, by pojawiły się też przepisy na pieczywo? Będę Wam wdzięczna za sugestię, ponieważ chciałabym aby na blogu znajdowały się przepisy, które będą dla Was atrakcyjne i z których chętnie będziecie korzystać. Jestem otwarta na Wasze propozycje. 


Opublikowano: 22 sierpnia 2011
Kategoria: Mięso
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (45)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
11.02.2012 09:32 odpowiedz
Miło mi, że smakowało :)
zia86
11.02.2012 00:07 odpowiedz
Przepyszne danie! Mięso wyszło mięciutkie i cudowne. Kurki są bardzo ciekawym dodatkiem(używałam takich marynowanych ze słoika). Tak jak napisałaś podałam na makaronie, wszystkim bardzo smakowało. :) Tymianek dodał świetnego aromatu. Będę wracała do tego przepisu.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
07.11.2011 20:42 odpowiedz
6benek - mnie piersi tu pasują - oczywiście cielęcina jest świetnym rozwiązaniem, ale my zamawiamy hurtem filety z zakładu mięsnego, w którym sami też hodują kurczaki i mamy zawsze spore zapasy :)
6benek
07.11.2011 18:24 odpowiedz
Wygląda absolutnie rewelacyjnie, tylko czy te piersi nie będą "za suche" z kurkami. Do kurek preferuję cielęcinę
ola
ola
09.09.2011 22:35 odpowiedz
wołowinę, wieprzowinę, jagnięcinę, dziczyznę itd. - po prostu czerwone, niemielone mięso, bo z nim nie mam zbyt dużego doświadczenia i chętnie poznałabym jakieś przepisy na nie w Twoim wykonaniu:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
08.09.2011 22:21 odpowiedz
Olu przede wszystkim dziękuję za miłe słowa :)

Co do mięs - mięs, to masz pewnie na myśli wołowinę i wieprzowinę :) Postaram się, bo uwielbiam wołowinę, tylko nie bardzo mam czas na przygotowywanie jej.

Pozdrawiam Cię :)
ola
ola
08.09.2011 20:50 odpowiedz
moim zdaniem ten blog jest świetny, bo korzystasz z łatwo dostępnych produktów i nie cudujesz z jakimiś dziwnymi składnikami i przyprawami, zawsze podajesz dokładne proporcje itd. z miłą chęcią widziałabym zatem więcej przepisów na proste obiady mięsne, bo mam 24 lata, dopiero uczę się gotować, ileś rzeczy umiem zrobić, ale one się ciągle powtarzają... i chodzi mi o takie dania raczej mięsne-mięsne, bo za kurczakiem średnio przepadam i przygotowuję go jedynie 'od święta'. pozdrawiam!:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
05.09.2011 17:37 odpowiedz
Tak, można.
Joasia
Joasia
05.09.2011 17:35 odpowiedz
A czy mozna kurki zastapic pieczarkami?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
25.08.2011 19:20 odpowiedz
Właśnie ja uwielbiam kaszę, ale mąż nie :)

Cieszę się, ze smakowało :) Niebawem będzie więcej dań wytrawnych, więc zachęcam do wypróbowania :)
Katia
Katia
25.08.2011 19:06 odpowiedz
Jak zawsze wszystko z tej strony - pyszne :)) tylko użyłam śmietanki 12% i podałam z kaszą- też pasuje, jeśli ktoś lubi :) Pozdrawiam!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
25.08.2011 15:56 odpowiedz
W takim razie czekam na opinię :)
Katia
Katia
25.08.2011 15:22 odpowiedz
Robi się właśnie na obiad........... :))))))))))))
mnemonique
24.08.2011 07:45 odpowiedz
fenomenalne danie!!!
ja bym chciała z wytrawnych dań może dużo sałatek, i dań z makaronem (bo uwielbiam), niekoniecznie mięsnych dań - bo mięso nieekologiczne jest i za dużo go jeść też nie można.

Pozdrawiam ciepło
Monika
www.bentopopolsku.blogspot.com
tastefully7
23.08.2011 21:26 odpowiedz
Tymianek... to już wiem, że jest pyszne :-)
evita0007
23.08.2011 20:10 odpowiedz
Coś pysznego. Kurczak jeszcze do tego kurki mmmm = niebo w gębie ;-)
jurgaspassions
jurgaspassions
23.08.2011 12:58 odpowiedz
Smaczności,
Ania Jurga
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
22.08.2011 20:46 odpowiedz
Dziękuję :)
inspiration
22.08.2011 20:42 odpowiedz
dla mnie każde Twoje danie jest wytrawne :) i w piękny sposób przedstawione.
pozdrawiam
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
22.08.2011 19:51 odpowiedz
Na nalewki nie liczyłabym, bo ja jestem absolutnie nie alkoholowa, podobnie jak mąż.
Na pewno pojawi się więcej makaronów, bo my też jemy ich sporo :)
Za przetworami ja nie przepadam, tylko co roku robię dżem, powidła i paprykę, ale wszystkie są już na blogu.
Bułeczek i chleba też pewnie będzie więcej, mam nadzieję, że wreszcie zmobilizuję się i nastawię zakwas :)
Z męsnymi daniami też problemu nie będzie, bo my bardzo mięsni jesteśmy :)
Foszmanka
Foszmanka
22.08.2011 19:34 odpowiedz
Pieczywko (bułeczki czosnkowe niebo w gębie), dania mięsne i makarony, według mnie. Bardzo mi brakuje dobrych przepisów własnie na takie dania, a w domu sporo się takich rzeczy zajada.
kasiaorlikowska
22.08.2011 19:20 odpowiedz
Ja też bym chętnie aki obiadek zjadła tym bardziej że kurki wręcz uwielbiam:)
Salvador Dali
22.08.2011 18:36 odpowiedz
wygląda bajecznie ;) A ja dziś byłam na grzybach i uzbierałam prawie 3kg ;) może też zrobię podobne danie, szkoda tylko, że4 ani jednej kurki.. :( Mogą być za to inne grzyby? ;)
orzeszek140
orzeszek140
22.08.2011 17:21 odpowiedz
Piekę własny chleb, więc więcej przepisów na pieczywo, bułki, bagietki byłoby fajnie. Kasiu, a może robisz własne dżemy, powidła i mogłabyś się z nami podzielić jakimiś fajnymi przepisami. Nalewki też byłyby super i propozycje jakiś pysznych drinków, które można zaserwować znajomym, którzy wpadną z wizytą na weekendzie.
beolhar
beolhar
22.08.2011 17:03 odpowiedz
Uwielbiam kurki1 Ten kurczak musi być przepyszny!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
22.08.2011 16:13 odpowiedz
A jakiego rodzaju potrawy kuchni polskiej Was interesują?
orzeszek140
orzeszek140
22.08.2011 16:10 odpowiedz
Uwielbiam kurki i wogóle wszelakie grzybki, oczywiście te jadalne i cudnie pachnące lasem;) jak tylko upoluję gdzieś kurki przygotuję taki pyszny obiad jak Twój Kasiu.
wypiekibeaty
22.08.2011 16:03 odpowiedz
Interesująca propozycja :) A ja bym prosiła o kuchnie polską
Pozdrawiam
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
22.08.2011 15:57 odpowiedz
Szybkie desery - postaram się.
Natomiast jestem pod wrażeniem nazwy "wymiatacze lodówkowe" :)
Aborygenka
Aborygenka
22.08.2011 15:45 odpowiedz
Mniam... jutro śmignę na targowisko po kurki :)
W odp na pytanie: poproszę o przepisy na desery, szybkie i łatwe. Dania jednogarnkowe jak najbardziej, takie wymiatacze lodówkowe z prostych składników. Na pewno skorzystam. Pozdrawiam
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
22.08.2011 15:13 odpowiedz
Widzę, że dania jednogarnkowe i zapiekanki cieszą się sporym powodzeniem, więc będę mieć je na uwadze :)
primavera
primavera
22.08.2011 15:07 odpowiedz
Ale smacznie wygląda ten kurczak....i bardzo się cieszę, że na blogu będzie więcej dań wytrawnych. Też chciałabym znaleźć przepisy na dania jednogarnkowe i zapiekanki :)
Miłego dnia. :*
aga-aa
22.08.2011 14:58 odpowiedz
podejrzewam że skopiuje pomysł, bo wczorajszy mój kurczak nadziewany kurkami bardzo mi posmakował
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
22.08.2011 14:31 odpowiedz
Asieńka dla Ciebie wszystko :) Będą tarty i zapiekanki, ale potrzebuję troszkę czasu na obmyślenie przepisów :)
asiek_ba
22.08.2011 14:19 odpowiedz
Pięknie wygląda ten kurczaczek!! Zjadłabym z wielką ochotą!
Ja poproszę, skoro już można, tarty wytrawne i zapiekanki... Więcej mi chyba niczego nie brakuje:):):)
Pozdrawiam serdecznie:)
Asiek
www.asik20.blogspot.com
22.08.2011 13:11 odpowiedz
zrobiłam się strasznie głodna... :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
22.08.2011 12:47 odpowiedz
KRYSZPINEK - Zdecydowanie będzie więcej zapiekanek i dań jednogarnkowych. Jak chodzi o tarty wytrawne, to ja jestem jak najbardziej za, ponieważ też jestem ich zwolenniczką. Zupy są odrobinę problematyczne, ponieważ ja ich nie jadam, ale postaram się zamieścić tu kilka przepisów.
W takim razie postaram się, aby co najmniej jeden przepis w tygodniu był wytrawny.

Dziękuję i pozdrawiam :)
KRYSZPINEK
KRYSZPINEK
22.08.2011 12:31 odpowiedz
Na bieżąco korzystam z Twoich przepisów i sugestii, ale faktycznie, blog mógłby zawierać więcej pomysłów na dania wytrawne. Jak dla mnie mile widziane są wszelkie pomysły na zupy (zawsze to szybki i samowystarczalny obiad), oraz na dania zapiekane (np. cottage pie, tarty wytrawne, dania "jednoblachowe". Oraz wszystko, co jest szybkie i bezproblemowe. Dziękuję za dotychczasowe pomysły i inspiracje, pozdrawiam.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
22.08.2011 11:08 odpowiedz
Kasiu dziękuję za sugestię :) Jutro rano wybiorę sie zatem na plac po kurki - może uda mi sie nabyc :)

A wszystki dziękuję za miłe komentarze i nadal czekam na Wasze propozycje potraw :)

Miłego poniedziałku :)
Katia
Katia
22.08.2011 10:48 odpowiedz
kurki!!! szaleję za nimi, a ten dodatek tymianku mnie intryguje... spróbuję w najbliższym czasie:) Co do sugestii potraw na blogu, Kasiu, faktycznie przepisy potraw wytrawnych są chyba najcenniejsze, bo na codzień człowiek szuka jednak najczęściej pomysłu na obiad ;) Ja bym się bardzo ucieszyła z kolejnych przepisów z kurkami: może karkówka lub polędwiczki z jakimś sosem kurkowym? :) Pozdrawiam!
gosiab_3
22.08.2011 10:28 odpowiedz
ale fajna propozycja,jak dostane kurki,to bedzie na obiad,bo piersi sie i tak rozmrazaja,a tymianek na balkonie sobie rosnie :)

Usciski Kasiu :)
monica-wino-i-oliwki
22.08.2011 09:30 odpowiedz
Kurki są wspaniałe, a w tak doborowym towarzystwie smakują pewnie bosko :)

Pozdrawiam serdecznie!
mamabartka
mamabartka
22.08.2011 08:36 odpowiedz
tez mam dzisiaj w planie kurczaka z kurkami :)
milk_chocolate84
22.08.2011 08:15 odpowiedz
uwielbiam tymianek, a danie prezentuje się niezwykle apetycznie :)
wiosenka27
22.08.2011 08:13 odpowiedz
Świetne danie Kasiu. Ja planuję coś podobnego tylko w środek chyba kurki włożę, pod warunkiem oczywiście że je uzbieram. Wybieram się do lasu na kurkobranie:)
Miłęgo dnia:)