
Po zupie z bobem (na którą przepis znajdziecie TUTAJ) pora na drugą propozycję obiadową z jego dodatkiem. Tym razem jednak będzie to danie główne. Proste, dość szybkie i przede wszystkim bardzo smaczne.
Aromatyczny sos ziołowy z wyczuwalną nutą czosnku i dodatkiem kremowego mascarpone idealnie komponuje się z młodymi ziemniakami i bobem. A jeśli również pozostawicie w nim na około kwadrans upieczone wcześniej i pokrojone w plastry mięso stanie się ono bardziej soczyste i będzie rozpływać się w ustach.
Sos bez dodatku ziemniaków (z bobem i drobno posiekanym kurczakiem) sprawdzi się także jako dodatek do makaronu.

Składniki na 4 porcje:
* 4 małe filety z kurczaka
* ok. 500 g bobu
* ok. 12 młodych ziemniaków (w zależności od wielkości)
Sos:
* 1 szklanka bulionu drobiowego (najlepiej użyć rosołu)
* 250 g mascarpone
* 1 cebula
* 4 ząbki czosnku
* 1 pęczek dymki
* 1 pęczek kopru
* 1 pęczek natki pietruszki
* 1 łyżka masła
Ziemniaki kroimy na mniejsze kawałki (ćwiartki lub ósemki - w zależności od wielkości) i gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki odcedzamy.
Również w osolonej wodzie gotujemy bób (powinien być miękki, ale wciąż jędrny - rozgotowany rozpadnie się w sosie), a następnie obieramy go ze skórek.
Drobno pokrojoną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek podsmażamy na maśle. Kiedy cebula zmięknie dolewamy bulion i doprowadzamy go do wrzenia. Dodajemy drobno posiekane zioła i gotujemy przez około 3-4 minuty, a następnie blendujemy. Doprawiamy do smaku.
Do zmiksowanego bulionu dodajemy mascarpone i mieszamy do chwili aż całkowicie się rozpuści. Gdy sos zacznie się gotować zdejmujemy go z ognia i dodajemy do niego bób oraz ziemniaki. Odstawiamy na około 20-25 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Filety oprószamy solą i obsmażamy z obu stron na rumiano. Obsmażone mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 20 minut.
Pokrojone w plastry filety podajemy z ziemniakami z bobem i polewamy dość obficie sosem (im mocniej nasączony sosem kurczak, tym lepszy :) ).
Smacznego :)
Opublikowano: 3 lipca 2017
Kategoria:
Mięso