
Założę się, że wielu z Was uwielbia kurczaka w sosie słodko kwaśnym.
Ale założę się też, że niestety znaczna część jego smakoszy przygotowując go bazuje na gotowym sosie ze słoika.
Dlatego dziś chciałabym przedstawić Wam przepis na przepyszny sos z dodatkiem ananasa i pędów bambusa (tak, tak samo jak ten ze słoika ;) ), który możecie przygotować od podstaw we własnej kuchni.
Przepis jest banalnie prosty, a wszystkie składniki bez problemu dostaniecie w każdym większym sklepie.
Oczywiście kurczaka w sosie słodko kwaśnym obowiązkowo podajemy z ryżem, ale ja szczególnie polecam Wam ryż jaśminowy, który nie tylko jest smaczniejszy od zwykłego ryżu, ale też przepięknie pachnie.
Mam nadzieję, że uda mi się namówić Was na wypróbowanie tego przepisu i niecierpliwie czekam na Wasze opinie :)
Składniki:
* 500 g filetu z kurczaka
* 500 ml soku pomidorowego
* 1 czerwona papryka
* 1 żółta papryka
* 1 puszka ananasa (w kawałkach)
* 1 duża cebula
* 2 ząbki czosnku
* 1 mała marchewka
* 1/2 łyżki startego na drobnych oczkach świeżego imbiru
* 3 kopiaste łyżki pędów bambusa
* 1/2 szklanki soku z pomarańczy
* 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
* 2 łyżki oleju
* 2 łyżki sosu sojowego
* 1 łyżka octu ryżowego
* 1 łyżeczka soku z limonki
* 1 łyżeczka brązowego cukru
* 1/3 łyżeczki sproszkowanego chilli
* 1/3 łyżeczki słodkiej papryki
* sól i pieprz do smaku
Mięso kroimy w kostkę, łączymy z dwiema szczyptami soli, sosem sojowym, octem, startym na tarce czosnkiem oraz imbirem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na około godzinę.
Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną w kostkę marchewkę oraz cebulę i smażymy przez chwilę, dość intensywnie mieszając. Do podsmażonych warzyw dodajemy mięso i smażymy je przez kilka minut (do czasu, aż się zarumieni). Następnie dodajemy świeżą paprykę, sok pomidorowy oraz sok z ananasa i dusimy pod przykryciem do czasu aż warzywa będą miękkie.
Następnie do sosu dodajemy ananasa, pędy bambusa, sok z limonki oraz cukier i obie sproszkowane papryki (słodką i ostrą) i gotujemy jeszcze kilka minut. W tym czasie sos odrobinę zgęstnieje i wówczas można ponownie doprawić go solą i pieprzem.
Mąkę łączymy z sokiem z pomarańczy i cienkim strumieniem wlewamy do gotującego się sosu (w czasie wlewania sos należy energicznie mieszać). Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia.
Podajemy z ryżem.
Smacznego :)
Opublikowano: 17 października 2015
Najpierw dodajemy paprykę świeżą. Sok z pomarańczy wlewamy w tym samym czasie co sok pomidorowy i z ananasów. Paprykę słodką oraz ostrą dodajemy później, ponieważ zbyt długo gotowana papryka sproszkowana staje się gorzka.
Mam nadzieję, że teraz już wszystko jest jasne :)