18

Kurczak w sosie słodko kwaśnym - przepis




Założę się, że wielu z Was uwielbia kurczaka w sosie słodko kwaśnym.

Ale założę się też, że niestety znaczna część jego smakoszy przygotowując go bazuje na gotowym sosie ze słoika.

Dlatego dziś chciałabym przedstawić Wam przepis na przepyszny sos z dodatkiem ananasa i pędów bambusa (tak, tak samo jak ten ze słoika ;) ), który możecie przygotować od podstaw we własnej kuchni.

Przepis jest banalnie prosty, a wszystkie składniki bez problemu dostaniecie w każdym większym sklepie.

Oczywiście kurczaka w sosie słodko kwaśnym obowiązkowo podajemy z ryżem, ale ja szczególnie polecam Wam ryż jaśminowy, który nie tylko jest smaczniejszy od zwykłego ryżu, ale też przepięknie pachnie.

Mam nadzieję, że uda mi się namówić Was na wypróbowanie tego przepisu i niecierpliwie czekam na Wasze opinie :)

Składniki:

* 500 g filetu z kurczaka

* 500 ml soku pomidorowego

* 1 czerwona papryka

* 1 żółta papryka

* 1 puszka ananasa (w kawałkach)

* 1 duża cebula

* 2 ząbki czosnku

* 1 mała marchewka

* 1/2 łyżki startego na drobnych oczkach świeżego imbiru

* 3 kopiaste łyżki pędów bambusa

* 1/2 szklanki soku z pomarańczy

* 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

* 2 łyżki oleju

* 2 łyżki sosu sojowego

* 1 łyżka octu ryżowego

* 1 łyżeczka soku z limonki


* 1 łyżeczka brązowego cukru

* 1/3 łyżeczki sproszkowanego chilli

* 1/3 łyżeczki słodkiej papryki

* sól i pieprz do smaku

Mięso kroimy w kostkę, łączymy z dwiema szczyptami soli, sosem sojowym, octem, startym na tarce czosnkiem oraz imbirem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na około godzinę.

Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną w kostkę marchewkę oraz cebulę i smażymy przez chwilę, dość intensywnie mieszając. Do podsmażonych warzyw dodajemy mięso i smażymy je przez kilka minut (do czasu, aż się zarumieni). Następnie dodajemy świeżą paprykę, sok pomidorowy oraz sok z ananasa i dusimy pod przykryciem do czasu aż warzywa będą miękkie.

Następnie do sosu dodajemy ananasa, pędy bambusa, sok z limonki oraz cukier i obie sproszkowane papryki (słodką i ostrą) i gotujemy jeszcze kilka minut. W tym czasie sos odrobinę zgęstnieje i wówczas można ponownie doprawić go solą i pieprzem. 

Mąkę łączymy z sokiem z pomarańczy i cienkim strumieniem wlewamy do gotującego się sosu (w czasie wlewania sos należy energicznie mieszać). Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia.

Podajemy z ryżem.

Smacznego :)


Opublikowano: 17 października 2015
Kategoria: Mięso, Ryż
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (18)
Daria
Daria
23.04.2018 21:57 odpowiedz
Potrawa wyszła przepyszna, pierwszy raz robiłam (i jadłam!) sos słodko-kwaśny nie ze słoika. Zamiast octu ryżowego dodałam ocet z białego wina, sprawdził się. Nie mogę się doczekać wypróbowania kolejnych przepisów z bloga. Pozdrawiam!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
12.02.2017 18:47 odpowiedz
Cieszę się, że smakowało :)
Ewa
Ewa
12.02.2017 17:36 odpowiedz
Wyszło bardzo smaczne. Dziękuję za przepis :)
MadameZ
MadameZ
03.04.2016 22:01 odpowiedz
Dzisiaj mój mężczyzna zrobił sos słodko-kwaśny wg Twojego przepisu. Fantastyczny! ;)
Ola
Ola
09.02.2016 20:35 odpowiedz
Świetny ten przepis!! :) palce lizac - własnie skonczyliśmy jeść kolacje :) polecam!!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
21.10.2015 10:10 odpowiedz
Tak, dokładnie takie :)
annas222
20.10.2015 14:46 odpowiedz
Kasiu czy pędy z bambusa dodałaś ze słoika w zalewie,bo tylko takie posiadam.Pozdrawiam
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
19.10.2015 21:19 odpowiedz
Cieszę się, że smakowało :)
Madziak
Madziak
19.10.2015 17:58 odpowiedz
Było przepyszne, nigdy wcześniej nie robiłam, ale od dzisiaj wpisuję do domowego menu. Dziękuję i pozdrawiam :)
Madziak
Madziak
19.10.2015 10:42 odpowiedz
Dziękuję :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
19.10.2015 10:19 odpowiedz
Madziak - już doprecyzowałam w przepisie :)
Najpierw dodajemy paprykę świeżą. Sok z pomarańczy wlewamy w tym samym czasie co sok pomidorowy i z ananasów. Paprykę słodką oraz ostrą dodajemy później, ponieważ zbyt długo gotowana papryka sproszkowana staje się gorzka.
Mam nadzieję, że teraz już wszystko jest jasne :)
Madziak
Madziak
19.10.2015 09:13 odpowiedz
Witam, chyba w przepis wkradł się błąd, dodajemy sok z ananasa czy pomarańczowy,który jest wymienione w składnikach?. I jeszcze jedno-najpierw dodajemy papryki świeże a na koniec chilli i słodką? Nie jest to sprecyzowane. Pozdrawiam. Będzie dziś na obiad
Nika
Nika
18.10.2015 12:51 odpowiedz
Zabieram się za gotowanie! :) mam nadzieję, że będzie pyszne, mimo że nie mam bambusa :(
Żyć nie umierać
17.10.2015 21:43 odpowiedz
Mmmmmmmmmmmmmm.... ale pyszności! W najbliższych dniach na pewno wykorzystam taki pomysł na obiadek :)
jolantaszyndlarewicz
17.10.2015 18:53 odpowiedz
Kasiu przekonałaś mnie, zrobię któregoś dnia ... nie jadłam w umie jeszcze kurczaka w takim sosie, ale bardzo apetycznie wygląda:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
17.10.2015 13:11 odpowiedz
beata.gryka@gmail.com
beata.gryka@gmail.com
17.10.2015 11:28 odpowiedz
akurat zalega mi 3/4 puszki ananasa, chętnie zrobię tego kurczaka. Mam pyt. czy jesli nie dam pędó bambusa to nie będzie smakować dobrze?
Agnieszka P.
Agnieszka P.
17.10.2015 07:20 odpowiedz
Jak zawsze piękne i apetyczne. Kasiu jak najłatwiej uformować w ten sposób ryż?