12

Kurczak jak z KFC - przepis




Jeśli fast food, to tylko w wersji home made. Nadal niezupełnie lekko i zdrowo, ale jak to mówią - wszystko jest dla ludzi, byle z umiarem :)

Do przygotowania kurczaka w ten sposób możecie użyć podudzi z kurczaka, filetów lub skrzydełek. Podudzia i skrzydełka będą wymagały dłuższego smażenia i dopieczenia w piekarniku, więc jeśli zależy Wam na czasie, użyjcie przekrojonych na cieńsze kawałki filetów, których i ja wolę używać, ale tym razem miałam na stanie spory zapas podudzi :)

Mięso przygotowane z tego przepisu w smaku bardzo przypomina to podawane w restauracjach sieci KFC. Jest soczyste, a panierka chrupiąca i pikantna. Myślę, że jeśli się skusicie, przepis przypadnie Wam do gustu :)

Składniki:

* 10 kawałków kurczaka (pałki, kawałki fileta)

Zalewa:

* 8 szklanek wody (6+2)

* 1/3 szklanki soli gruboziarnistej

* 1/2 szklanki cukru pudru

* 1/2 szklanki miodu o łagodnym smaku (np. wielokwiatowego)

* 1 łyżeczka majeranku

* 1 łyżeczka suszonej bazylii

* 2 drobno posiekane ząbki czosnku

* 1 łyżeczka ostrej papryki

Panierka:

* 1 szklanka mąki kukurydzianej

* 1/2 szklanki mąki pszennej

* 1 łyżeczka słodkiej papryki

* 1 łyżeczka ostrej papryki

* 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku

* 3 jajka

Dodatkowo:

* olej do smażenia

Do rondelka wlewamy 2 szklanki wody i dodajemy wszystkie składniki zalewy. Doprowadzamy ją do wrzenia, studzimy i łączymy z pozostałą wodą. Do zalewy wkładamy umyte kawałki kurczaka i odstawiamy w zimne miejsce na 8 godzin. 

Składniki panierki łączymy ze sobą. W drugiej misce roztrzepujemy jajka. Lekko osuszone kawałki kurczaka panierujemy w mące, następnie w jajku i ponownie w mące. 

Piekarnik rozgrzewamy do 225 stopni.

Na patelni rozgrzewamy olej (ok. 3 cm) i smażymy mięso z obu stron po około 7 - 8 minut. Od razu po zdjęciu z patelni mięso wstawiamy do piekarnika i pieczemy kolejne 10-12 minut (Jak wspomniałam wcześniej, jeśli używacie samych filetów, dopiekanie mięsa w piekarniku nie jest konieczne.)

Smacznego :)




Opublikowano: 5 listopada 2014
Tagi: kurczak
Kategoria: Przekąski, Mięso
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (12)
Paulina
Paulina
15.12.2015 11:43 odpowiedz
Świetny przepis. Polecam! Moim faworytem są filety z udek kurczaka w tej wersji.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
14.09.2015 09:46 odpowiedz
Tak, można.
laik
laik
12.09.2015 13:45 odpowiedz
Witam,
mam pytanie odnośnie soli. Czy gruboziarnista i morska to jest to samo? jeśli nie to czy mogę użyć morskiej
Lee
Lee
19.11.2014 18:25 odpowiedz
Rewelacyjne:) pomylilam się i zwiększając ilość mąki nie zwiększyłam papryki. Ale i tak wszystkim smakowało. Były superrrr. Polecam
agabi
agabi
08.11.2014 15:47 odpowiedz
Zrobiłam i mi kompletnie nie wyszło -słone strasznie a panierka nie chrupiąca.a robiłam wszystko zgodnie z przepisem ogromny filet poszedł do kosza
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
06.11.2014 15:06 odpowiedz
Perz_a - ja bym raczej kupiła sól gruboziarnistą, z dwóch powodów. Po pierwsze, żal by mi było różowej soli himalajskiej do zalewy, a po drugie do przepisu nie nadaje się zwykła sól :)

KG - Z pewnością kurczak nie wyjdzie bez obsmażenia na patelni. Jest to konieczne. Inaczej z panierki zrobi się sucha, twarda i niejadalna skorupa.
KG
KG
06.11.2014 14:48 odpowiedz
Muszę zrobić w domu, bo mam zwolenników kurczaka z KFC, a sama chętnie wypróbuję. Myślisz, ze uda się, jeśli nie obsmażę mięsa na patelni a od razu wstawię do piekarnika, czy jednak wyjdzie za suche i lepiej nie kombinować?
perz_a
06.11.2014 09:58 odpowiedz
Jutro robię! Też mam akurat podudzia, więc przepis jak znalazł :)

Mam tylkp pytanie, bo mam resztkę soli gruboziarnistej ( takiej różowej, tzw. himalajskiej), ale pół szklanki to na pewno tam nie będzie max 1/4 szklanki, ile powinnam dodać zwykłej soli, żeby smak był dobry?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
06.11.2014 09:14 odpowiedz
Ale nie może to być sól zwykła, ponieważ byłaby to zupełnie inna skala słoności.
Smakowe Kubki
06.11.2014 08:44 odpowiedz
Trochę się zatrzymałam przy tej dość dużej ilości soli w zalewie, ale myślę ,że do intensywności smaku można podejść indywidualnie wg potrzeb, natomiast panierka świetna. Pozdrawiam
Sabina
Sabina
05.11.2014 15:00 odpowiedz
Genialne na domową imprezkę z przyjaciółmi! :)
i wcale nie takie "niezdrowe"!:)
filizanka-smakow
05.11.2014 13:40 odpowiedz
można zjeść zdrowego domowego fast-food'a ? można !
danie godne polecenia :) zdecydowanie !!