
Kiedy opublikowałam na Facebooku zdjęcie kurczaka w sosie słodko kwaśnym, pojawiła się prośba o przepis na pochodzącego z kuchni syczuańskiej kurczaka Gong Bao.
W zasadzie przepis jest bardzo prosty i miałam w domu wszystkie składniki, więc już na drugi dzień przygotowałam go na obiad.
Główne składniki dania to kurczak, orzeszki ziemne, papryczki chilli oraz sos sojowy. W oryginale do przepisu dodaje się też pieprz syczuański, ale jeśli nie macie w pobliżu marketów w których znajdziecie dział z żywnością orientalną, możecie zastąpić go pieprzem cayenne.
Jeśli gustujecie w azjatyckich smakach i lubicie dodatek sosu sojowego, to ten przepis z pewnością przypadnie Wam do gustu.

Składniki:
* 500 g filetu z kurczaka
* 1/2-2/3 szklanki niesolonych orzeszków ziemnych
* 3 duże ząbki czosnku
* 1 cebula
* 1/2 łyżki startego na tarce imbiru
* 1 pęczek dymki
* 3 świeże papryczki chilli
* 1/2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego
* 2 łyżki oleju arachidowego (można zastąpić rzepakowym)
Marynata:
* 2 łyżeczki jasnego sosu sojowego
* 1 łyżeczka octu ryżowego
* 1 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
* 2 łyżki wody
* 1 szczypta soli
Sos:
* 3 łyżeczki cukru
* 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
* 2 łyżeczki jasnego sosu sojowego
* 4 łyżeczki octu ryżowego
* 1 łyżeczka oleju sezamowego
* 2/3 szklanki wody
Składniki marynaty łączymy ze sobą, a następnie nacieramy nią pokrojony w niezbyt dużą kostkę filet. Mięso odstawiamy na około pół godziny. W drugiej miseczce łączymy składniki sosu.
Papryczki przekrawamy na pół, wycinamy wszystkie pestki i kroimy je w paseczki. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek ścieramy na grubych oczkach tarki. W woku lub garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę z papryczkami, czosnkiem i imbirem. Kiedy warzywa odrobinę się zeszklą dodajemy mięso oraz pieprz syczuański i smażymy je dość często mieszając do chwili aż się zarumieni.
Następnie do mięsa wlewamy sos i dodajemy posiekaną dymkę. Gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając do chwili, aż sos zgęstnieje.
Na koniec dodajemy orzeszki i od razu zdejmujemy sos z palnika. Ewentualnie doprawiamy do smaku solą.
Kurczaka podajemy z ryżem, a ja już tradycyjnie polecam ryż jaśminowy :)
Przed podaniem każdą porcję posypujemy posiekaną dymką.
Smacznego :)
Opublikowano: 19 października 2015
dziękuję za przepis