10

Kurczak Gong Bao - przepis




Kiedy opublikowałam na Facebooku zdjęcie kurczaka w sosie słodko kwaśnym, pojawiła się prośba o przepis na pochodzącego z kuchni syczuańskiej kurczaka Gong Bao.

W zasadzie przepis jest bardzo prosty i miałam w domu wszystkie składniki, więc już na drugi dzień przygotowałam go na obiad.

Główne składniki dania to kurczak, orzeszki ziemne, papryczki chilli oraz sos sojowy. W oryginale do przepisu dodaje się też pieprz syczuański, ale jeśli nie macie w pobliżu marketów w których znajdziecie dział z żywnością orientalną, możecie zastąpić go pieprzem cayenne.

Jeśli gustujecie w azjatyckich smakach i lubicie dodatek sosu sojowego, to ten przepis z pewnością przypadnie Wam do gustu.



Składniki:

* 500 g filetu z kurczaka

* 1/2-2/3 szklanki niesolonych orzeszków ziemnych


* 3 duże ząbki czosnku

* 1 cebula

* 1/2 łyżki startego na tarce imbiru

* 1 pęczek dymki


* 3 świeże papryczki chilli

* 1/2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego


* 2 łyżki oleju arachidowego (można zastąpić rzepakowym)

Marynata:

* 2 łyżeczki jasnego sosu sojowego

* 1 łyżeczka octu ryżowego

* 1 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

* 2 łyżki wody

* 1 szczypta soli

Sos:

* 3 łyżeczki cukru

* 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

* 2 łyżeczki jasnego sosu sojowego

* 4 łyżeczki octu ryżowego

* 1 łyżeczka oleju sezamowego

* 2/3 szklanki wody

Składniki marynaty łączymy ze sobą, a następnie nacieramy nią pokrojony w niezbyt dużą kostkę filet. Mięso odstawiamy na około pół godziny. W drugiej miseczce łączymy składniki sosu.

Papryczki przekrawamy na pół, wycinamy wszystkie pestki i kroimy je w paseczki. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek ścieramy na grubych oczkach tarki. W woku lub garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę z papryczkami, czosnkiem i imbirem. Kiedy warzywa odrobinę się zeszklą dodajemy mięso oraz pieprz syczuański i smażymy je dość często mieszając do chwili aż się zarumieni.

Następnie do mięsa wlewamy sos i dodajemy posiekaną dymkę. Gotujemy na wolnym ogniu cały czas mieszając do chwili, aż sos zgęstnieje.

Na koniec dodajemy orzeszki i od razu zdejmujemy sos z palnika. Ewentualnie doprawiamy do smaku solą.

Kurczaka podajemy z ryżem, a ja już tradycyjnie polecam ryż jaśminowy :)

Przed podaniem każdą porcję posypujemy posiekaną dymką.

Smacznego :)


Opublikowano: 19 października 2015
Tagi: kurczak ryż
Kategoria: Mięso, Ryż
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (10)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
15.10.2017 19:18 odpowiedz
Cieszę się, że przepis przypadł do gustu :)
Kaffi
Kaffi
15.10.2017 15:24 odpowiedz
Ja robię to danie kilka razy w roku. Super bardzo dziękuję! Kolejny udany przepis :)
Ania
Ania
07.01.2017 23:53 odpowiedz
Sos zamiast zgęstnieć dosłownie po chwili oblepił mięso tworząc na nim dodatkową panierke/skorupkę :( ktoś ma pomysł co zrobiłam źle? Dodam wszystko robiłam wg przepisu, pomóżcie
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
02.11.2015 22:59 odpowiedz
Cieszę się, że smakowało :)
viola
viola
02.11.2015 21:20 odpowiedz
Dziś zrobione, bardzo smaczne i przy tym szybkie danie. Zniknęło od razu, to mówi samo za siebie :)
dziękuję za przepis
ixionik
ixionik
23.10.2015 23:52 odpowiedz
zamiast piersi najlepsze jest mięso z nogi jędrne i soczyste a pierś jest sucha i łykowata
ixionik
ixionik
23.10.2015 23:49 odpowiedz
mozna dodać zwykłego octu tylko mniej o 1/3
Aneta
22.10.2015 15:30 odpowiedz
Aż ślinka cieknie :) uwielbiam takie dania :))
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
21.10.2015 10:11 odpowiedz
Szczerze mówiąc nie bardzo. Najlepiej użyć ryżowego.
annas222
20.10.2015 14:40 odpowiedz
Witaj Kasiu. Pięknie się prezentuje. Czy ocet ryżowy można zastąpić innym?