6

Kruche rogaliki z powidłami



Kruche rogaliki z powidłami. 
W zasadzie klasyka. 
Proste, nieskomplikowane, znane chyba wszystkim. 
Do kubka herbaty, szklanki  mleka czy filiżanki popołudniowej kawy. 
Im mniejsze, tym lepiej smakują. 
I zawsze jakoś tak szybko znikają...

Składniki:
  • 500 g mąki
  • 250 g masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%
  • (opcjonalnie 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, jeśli wolicie bardziej puszyste ciasto)

Dodatkowo:
  • 1 słoiczek gęstych powideł
  • cukier puder do oprószenia

Mąkę łączymy z cukrem pudrem (i proszkiem do pieczenia). Dodajemy masło i mieszając z mąką drobno je siekamy. Następnie dodajemy żółtka oraz śmietanę i całość zagniatamy w gładkie, jednolite ciasto. 
Jeśli posiadacie malakser lub inne trgo typu urządzenie, to oczywiście najszybciej i najwygodniej będzie zmiksować ze sobą wszystkie składniki :)

Gotowe ciasto dzielimy na 5 części i wkładamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie każdy kawałek wałkujemy nadając mu kształt koła i dzielimy na 8 trójkątów. Na każdy z nich nakładamy porcję powideł (powinny być gęste, by nie wypływały podczas pieczenia) i zwijamy w rogaliki. 

Rogaliki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy do zrumienienia, ok 15-20 minut (w zależności, jak mocno wypieczone rogaliki chcecie). 
Po upieczeniu studzimy je na kratce, a następnie obficie posypujemy cukrem pudrem. 

Smacznego! 

Opublikowano: 16 listopada 2018
Tagi: powidła
Kategoria: Ciasteczka
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (6)
Paulina
Paulina
17.12.2018 12:11 odpowiedz
Dzień dobry jaką grubość ma mieć rozwałkowane ciasto?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
dzisiaj, 07:33 odpowiedz
Myślę, że około 3 mm.
Alicja
Alicja
09.12.2018 20:20 odpowiedz
Ile rogalikow wychodzi z podanej porcji.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
10.12.2018 07:19 odpowiedz
"Gotowe ciasto dzielimy na 5 części i wkładamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie każdy kawałek wałkujemy nadając mu kształt koła i dzielimy na 8 trójkątów." 

Czyli z całej porcji ciasta wychodzi 40 rogalików (8x5). 
agata
agata
09.12.2018 12:33 odpowiedz
Witam, czy rogaliki można upiec na tydzień przed świętami i zamknąć je do tego czasu w puszce ?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
09.12.2018 17:47 odpowiedz
Można :)