
Kruche rogaliki z powidłami.
W zasadzie klasyka.
Proste, nieskomplikowane, znane chyba wszystkim.
Do kubka herbaty, szklanki mleka czy filiżanki popołudniowej kawy.
Im mniejsze, tym lepiej smakują.
I zawsze jakoś tak szybko znikają...
Składniki:
- 500 g mąki
- 250 g masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 4 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%
- (opcjonalnie 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, jeśli wolicie bardziej puszyste ciasto)
Dodatkowo:
- 1 słoiczek gęstych powideł
- cukier puder do oprószenia
Mąkę łączymy z cukrem pudrem (i proszkiem do pieczenia). Dodajemy masło i mieszając z mąką drobno je siekamy. Następnie dodajemy żółtka oraz śmietanę i całość zagniatamy w gładkie, jednolite ciasto.
Jeśli posiadacie malakser lub inne trgo typu urządzenie, to oczywiście najszybciej i najwygodniej będzie zmiksować ze sobą wszystkie składniki :)
Gotowe ciasto dzielimy na 5 części i wkładamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie każdy kawałek wałkujemy nadając mu kształt koła i dzielimy na 8 trójkątów. Na każdy z nich nakładamy porcję powideł (powinny być gęste, by nie wypływały podczas pieczenia) i zwijamy w rogaliki.
Rogaliki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy do zrumienienia, ok 15-20 minut (w zależności, jak mocno wypieczone rogaliki chcecie).
Po upieczeniu studzimy je na kratce, a następnie obficie posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Opublikowano: 16 listopada 2018
Tagi:
powidła
Kategoria:
Ciasteczka
Czyli z całej porcji ciasta wychodzi 40 rogalików (8x5).