8

Kruche krążki z twarożkiem łososiowym i roszponką




Jutrzejszy Tłusty Czwartek niestety zwiastuje nam koniec karnawału. Ale zanim jeszcze go definitywnie pożegnamy czekają nas Ostatki, a pewnie dla wielu z Was nadchodzący weekend będzie czasem spotkań ze znajomymi i wspólnej zabawy. Na taką właśnie okazję, chciałabym Wam zaproponować szybką przekąskę którą możecie przygotować nawet gdy Wasi goście będą już w drodze.

Na krążkach z delikatnego, kruchego ciasta znajduje się genialny twarożek łososiowy z dodatkiem koperku i chrzanu. 

Gorąco polecam :)

Proporcje na około 20 sztuk

Składniki na kruche krążki:

* 300 g mąki

* 200 g kostki do pieczenia Kasia

* 2 żółtka

* 1 łyżka cukru

* 1/2 łyżeczki soli

Twarożek łososiowy:

* 200 g wędzonego łososia

* 400 g gęstego, kremowego serka śmietankowego

* 1 łyżeczka soku z cytryny

* 1 łyżeczka chrzanu

* 1 duży pęczek koperku

* świeżo mielony pieprz i sól do smaku

* roszponka

* 5-6 łyżek kremówki

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.

Z mąki, Kasi, żółtek, cukru i soli zagniatamy ciasto (dodając ewentualnie łyżkę zimnej wody, gdybyście mieli mniejsze żółtka ciasto było za twarde) a następnie wałkujemy je na podsypanej mąką stolnicy na grubość około 5 mm i wycinamy z niego koła o średnicy szklanki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem i pieczemy około 12-13 minut. 

Kiedy krążki się pieką przygotowujemy twarożek. 

Drobno posiekany koperek łączymy z pozostałymi składnikami i miskujemy blenderem do chwili utworzenia się gładkiej masy. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i wstawiamy do lodówki na 10-15 minut.

Upieczone krążki odstawiamy na kilka minut do wystygnięcia (przy obecnych temperaturach wystarczy wystawić je na balkon na 3-4 minuty) a następnie przy pomocy szprycy nakładamy na nie twarożek. 

Każdy krążek dekorujemy roszponką i posypujemy świeżo mielonym pieprzem (u mnie był to pieprz kolorowy).

Smacznego :)



Więcej pomysłów na karnawałowe wypieki znajdziecie na stronie http://www.mojeciasto.pl/ .


Opublikowano: 26 lutego 2014
Tagi: ryba
Kategoria: Przekąski
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (8)
Anti
Anti
28.12.2018 14:03 odpowiedz
Czy można zrobić kruche w TM? Zwykle kruche? Moze twarożek tez jest z TM?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
29.12.2018 11:52 odpowiedz
Oczywiście, można. 
Magda
Magda
27.12.2018 09:29 odpowiedz
Ciasto bardzo kruchutkie i delikatne. Całość sprawdza się znakomicie jako przystawka
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
05.03.2016 08:36 odpowiedz
Tak, tylko proszę go szczelnie zafoliować aby nie wysechł na wierzchu i nie przeszedł zapachami z lodówki.
Gość
Gość
04.03.2016 18:41 odpowiedz
Witam
czy można twarożek łososiowy zrobić dzień wcześniej?
Marta
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
05.01.2016 20:42 odpowiedz
Oczywiście :)
domka20
05.01.2016 14:44 odpowiedz
Witam,

Czy krążki można upiec dzień wcześniej?
jolantaszyndlarewicz
06.03.2014 20:01 odpowiedz
Fantastyczny pomysł na elegancką przekąskę:)