39

Krówkowy sernik malinowy. PIĘĆDZIESIĄTY!


Jeszcze 4 lata temu zarzekałam się, że nie znoszę serników. Jedynym, jaki w miarę tolerowałam był sernik wiedeński. Nie potrafię powiedzieć co takiego się stało że przekonałam się do nich, ale dziś śmiało mogę powiedzieć, że uwielbiam serniki i od pieczenia ich jestem po prostu uzależniona. 

Najbardziej lubię te mocno kremowe i z dodatkiem owoców, a jeśli jeszcze wierzch zwieńczony jest bitą śmietaną lub bezą ze słodkimi kropelkami rosy, to już nic więcej do szczęścia mi nie potrzeba. 

Ostatnio zupełnie przypadkowo przeliczyłam ile serników zgromadziłam już na blogu i okazało się, że brakuje tylko jednego do magicznej liczby 50. I postanowiłam uczcić ten fakt (jak by mogło byc inaczej) jakimś wyjątkowo pysznym sernikiem osiągając tym samym tę magiczną liczbę.

Połączenie truflowej masy krówkowej z malinami i grubą warstwą bitej śmietany okazało się nie tylko wspaniałym smakowym trio, ale i wypiekiem godnym świętowania. 

Mam nadzieję, że i Wam się spodoba  :)

  

Spód brownie:

* 80 g gorzkiej czekolady

* 65 g miękkiego masła

* 50 g cukru

* 45 g mąki

* 1 jajko 

Masa serowa:

* 800 g sera na serniki

* 1 puszka masy krówkowej (ja użyłam truflowej)

* 4 jajka

* 3 łyżki gęstej śmietany 18%

* 2  łyżki mąki ziemniaczanej

* 4 łyżki cukru pudru

* 350 - 400 g malin

Dodatkowo:

* 500 ml kremówki 36%

* 2 pełne łyżki cukru pudru

* 2 fixy do śmietany (zagęstniki)

* maliny do dekoracji 

Czekoladę z masłem i cukrem topimy w kąpieli wodnej a następnie przestudzoną do temperatury pokojowej miksujemy z jajkiem i mąką do chwili połączenia się składników. Masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia (sam spód) tortownicy o średnicy 24 cm i pieczemy w 180 stopniach 10 minut. Podpieczony spód odstawiamy do wystygnięcia na około 10 minut.

Wszystkie składniki masy serowej wkładamy do miski i miksujemy około minuty (do połączenia się składników) a następnie wylewamy na spód brownie. Na wierzch wysypujemy maliny. 

Sernik wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i 70 minut. Upieczony sernik studzimy a następnie wykładamy na wierzch śmietanę ubitą z cukrem i zagęstnikami. Sernik chłodzimy w lodówce całą noc a przed podaniem dekorujemy go malinami. 

Smacznego :)

  


 


Opublikowano: 7 września 2012
Kategoria: Pieczone
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (39)
judik1119
21.08.2013 15:39 odpowiedz
Dzięki! W przyszłym tygodniu będę piec go jeszcze raz i zastosuję się do Twoich rad. Użyłam, tak jak zawsze sera z wiaderka Pilos, ale w takim razie zmienię, żeby wykluczyć tą opcję. Bardzo dziękuję! Tym razem musi się udać :-)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
21.08.2013 13:03 odpowiedz
A ser którego użyłaś jaką miał konsystencję? Był zwarty, czy bardziej w stylu serka homo?
Może zbyt rzadki ser nasączył brownie.
A może brownie nie było wystarczająco dopieczone (różnica piekarnika).

Moim zdaniem można by było :
1. Użyć bardziej zwartego sera (ja chwalę sobie Hej lub Piątnicę)
2. Podpiec brownie 13 minut zamiast 10
3. ogólnie piec sernik 10 minut dłużej, przy czym te 10 dodatkowych minut tylko na opcji spód, jeśli taką opcję posiadasz. Jeśli nie, przykryj wierzch papierem na te dodatkowe 10 minut.

Mam nadzieję, że to powinno pomóc :) Ja nie miałam problemów ze spodem i sernik pięknie się kroił.
Trzymam kciuki :)
judik1119
21.08.2013 12:54 odpowiedz
Robiłam ten serniczek w zeszły weekend i muszę powiedzieć, że w smaku dosłownie rewelacja! Spód pyszny czekoladowy, masa krówkowa obłędna! Zastanawiam się tylko gdzie zrobiłam błąd piekąc, gdyż spód kiedy go podpiekłam i studziłam był fajnie wypieczony, kruchy na wierzchu, a kiedy wylałam masę serową i piekłam z nią, najwyraźniej nasiąkł bo przy krojeniu był mokry i nie dało się nałożyć kawałka, odchodził od masy serowej. Masz Kasiu jakiś pomysł dlaczego mogło mi się tak zdarzyć? Chcę upiec go jeszcze raz żeby był idealny i nie chciałabym znów popełnić błędu. Z góry dziękuję :-)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
23.11.2012 18:29 odpowiedz
Agnieszko mozesz uzyc malin mrozonych ale absolutnie ich nie rozmrazaj.
aga
aga
23.11.2012 16:14 odpowiedz
Kasiu, czy do tego przepisu można użyć mrożonych malin? Jeśli tak to czy należy je wcześniej rozmrażać?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
12.09.2012 21:42 odpowiedz
Może być 30, byle była gęsta jak 36 :) Ogólnie jak jest z kartonika, to się nada :)
martynika_84
12.09.2012 21:08 odpowiedz
Kasiu pomocy , kupiłam przez nieuwagę śmietankę 30% czy ta też się nada do Twojego sernika? Jeśli nie, na pewno znajdzie inne zastosowanie w kuchni a ja kupie tę właściwą .
siankoo
10.09.2012 12:10 odpowiedz
wygląda strasznie smakowicie:)
matylda
09.09.2012 20:07 odpowiedz
już nie mogę się doczekać, kiedy go spróbuję. :)
zawsze.oliwek
09.09.2012 16:02 odpowiedz
niesamowite. 50 serników? jesteś Wielka :D
kulinarnespotkania
09.09.2012 15:31 odpowiedz
wyglada nieziemsko pyyysznie:)
Capacitier
09.09.2012 13:48 odpowiedz
Bardzo ładnie podany :).
asinek2000
08.09.2012 19:42 odpowiedz
Dziekuje Kasiu, juz znalazlam. Cudownie, sernikowe szalenstwo:) Asia
matylda
08.09.2012 18:51 odpowiedz
o rany, kiedyś jak upiekę wszystkie 50 to napiszę. :)
ten wygląda, że będzie jednym z moich ulubionych. :)
judik1119
08.09.2012 11:47 odpowiedz
Obłędny!:)
Samantha
07.09.2012 21:25 odpowiedz
Cudny ! Takie połączenie pysznych smaków, że musi smakować rewelacyjnie !!!
kabamaiga
07.09.2012 20:57 odpowiedz
50? Niesamowita ilość. Cieszy mnie to, że kiedyś nie lubiłaś, bo jest szansa, że mój mąż polubi.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
07.09.2012 20:48 odpowiedz
Asiu będąc na stronie głównej bloga z lewej strony w zakładkach jest spis treści. Jak wejdziesz w kategorię która Cię interesuje, to wyświetlą się miniaturki zdjęć a klikając w nazwę otworzy Ci się nowa strona z przepisem. Gdyby coś nie było jasne, pisz :)
aniolekidiabelwjednym
07.09.2012 17:26 odpowiedz
Do Joli - albo upiecz mini serniczek w formie do muffinek - w sam raz na jeden kęs :)
asinek2000
07.09.2012 17:25 odpowiedz
Cudowny ten sernik:) Mam pytanie, nie widze spisu tresci. Chcialabym zobaczyc inne serniki, jest taka mozliwosc. Dziekuje. Asia
Jagienka
07.09.2012 17:24 odpowiedz
ale smakowicie wygląda - mniam!!!
asialc
07.09.2012 16:38 odpowiedz
Genialny! :-) MOgę kawałeczek? Gratulacje 50 wypieku sernika! ;-)
Małgorzata
07.09.2012 14:57 odpowiedz
Ale świetny sernik!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
07.09.2012 12:58 odpowiedz
Joluś to kup sobie taką małą tortowniczkę (np 16 cm - ja sama taką mam) i piecz z 1/3 porcji - nie odmawiaj sobie przyjemności :)
przecinkowa
07.09.2012 12:40 odpowiedz
Wygląda cudnie :)
jolantaszyndlarewicz
07.09.2012 12:10 odpowiedz
50 - fiu, fiu Kochana toś rekord pobilła:) Ten krówkowy z malinami wyglada bardzo dostojnie:) Ja też uwielbiam serniki, ale piekę rzadko ...bo dla samej siebie mi się szczerze mówiąc nie chce:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
07.09.2012 12:05 odpowiedz
Cieszę się, ze się Wam podoba :)
aniolekidiabelwjednym
07.09.2012 11:50 odpowiedz
Kasiu sernik wygląda obłędnie - najbardziej podoba mi się ta ciemna część krówkowo malinowa :)
darkangelika
07.09.2012 11:13 odpowiedz
Wygląda przepysznie;) U mnie tez dzisiaj taki kremowy ;)
Gość
Gość
07.09.2012 10:50 odpowiedz
wspaniały, ja uwielbiam serniki, ale z jakiegoś dziwnego powodu ani jednego jeszcze na moim blogu nie ma :)
karto_flana
07.09.2012 10:22 odpowiedz
Wydaje sie, ze galazki miety tancza :) Udanej fety z sernikiem!
kuchnia_breni
07.09.2012 09:49 odpowiedz
Jak dla mnie, rewelacja takie serniki uwielbiam! 50 to faktycznie liczba godna świętowania, jadałam przeróżne serniki, ale czy aż w takiej liczbie... mam trochę do nadrobienia :)
piekielnakuchniaanety
07.09.2012 09:35 odpowiedz
Ja też lubię serniki, ale jakoś tak rzadko je ostatnio piekę;) Ale Twój od teraz stoi w kolejce do pieczenia;)
Justin Dorothy
07.09.2012 09:11 odpowiedz
Obłędny !!! :)
bryzia_online
07.09.2012 08:52 odpowiedz
wygląda niesamowicie napewno sie na niego skuszę i gratuluję magicznej 50 :)
asik.77
07.09.2012 08:49 odpowiedz
Wszystkiego najlepszego z okazji 50 sernika :D Wygląda baaardzo apetycznie :)
Tygrysica
07.09.2012 07:23 odpowiedz
Nie mogę wyjść z podziwu, że można nie upiec, ale wymyślić, czy w ogóle posiadać 50 przepisów na sernik. Na prawdę nieźle.
Małgorzata
07.09.2012 06:43 odpowiedz
Świetne zdjęcie:)
Pyszne cudeńko!
whiness
07.09.2012 06:01 odpowiedz
O rany, ale to musi być dobre! :)