Szybkie krokieciki nie wymagające zawijania w ciasto naleśnikowe. Super do kubka czerwonego barszczu, ale równie dobre z lekką sałatką i bagietką. Propozycja dla zabieganych lub tych, których ogarnęło słodkie lenistwo.
Składniki na 8 krokiecików:
* 700 g pieczarek
* 150 g wędzonego boczku
* 150 g żółtego sera
* 1 łyżka oleju
* 3-4 łyżki bułki tartej
* 2 żółtka
* 2 łyżeczki drobno posiekanej pietruszki
* pieprz ziołowy
* sól
Do panierowania:
* bułka tarta
* jajko
Pieczarki obieramy, ścieramy na tarce na największych oczkach i podsmażamy na oleju do chwili odparowania całej wody. Zimne pieczarki mieszamy ze zmielonym boczkiem, utartym na najdrobniejszych oczkach żółtym serem, żółtkami, bułką tartą i natką. Solimy i pieprzymy do smaku. Z masy pieczarkowej formujemy wałeczki (nie zbyt wielkie - najlepiej wcześniej podzielić sobie masę na 8 równych części), moczymy w rozmąconym jajku i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju aż będą dobrze zrumienione i utworzy się chrupiąca skórka.
Smacznego :)


Źródło: Edysia
Robiłam podobne, tylko z ryżem i bez boczku. Twoje i Edysi są bardzo kuszące! pozdrawiam :)
Pozdrawiam!
Do tego ciepły barszcz i od razu cieplej się zrobi :)
Super wyszły!