18

Kremowy sernik z wiśniową frużeliną




Do Świąt pozostało już mniej niż miesiąc, więc najwyższa pora aby na blogu zaczęły pojawiać się świąteczne przepisy. 

Co prawda sernik, który Wam dziś prezentuję nie jest typowym, świątecznym wypiekiem, ale prezentuje się bardzo odświętnie, jest delikatny, puszysty i stanowi świetną alternatywę dla osób, które nie chcą kolejny rok z rzędu powtarzać sernika wiedeńskiego, z kratką, lub z brzoskwiniami, ale też przywiązane są do klasycznego smaku i nie lubią udziwnień. 

Co więcej, samo przygotowanie sernika do pieczenia zajmuje (dosłownie) minutę, a wiemy przecież, jak cenna jest każda godzina przedświątecznego czasu :)

Myślę, że Wasi goście będą zachwyceni kawałkiem delikatnego sernika w towarzystwie ciepłego sosu wiśniowego. 

Moi byli. 

        

Składniki (wszystkie powinny mieć temperaturę pokojową):

* 1 kg gęstego twarogu sernikowego z wiaderka

* 300 g kwaśnej śmietany

* 4 żółtka

* 4 całe jajka

* 220 g cukru

* 2 opakowania cukru wanilinowego

* 1 opakowanie budyniu waniliowego  

Frużelina wiśniowa:

* 1 kg mrożonych, drylowanych wiśni

* 160 g cukru

* 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

* 80 ml zimnej wody

Wszystkie składniki masy serowej umieszczamy jednocześnie w misce i miksujemy na niskich obrotach miksera tylko do chwili połączenia się składników (nie dłużej niż minutę). 

Spód tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej masę serową. Tortownicę wstawiamy do nagrzanego do 165 stopni piekarnika i pieczemy 75 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy go do wystygnięcia a następnie na całą noc do lodówki. 

W dniu, kiedy podajemy sernik, przygotowujemy frużelinę.

Zamrożone wiśnie zasypujemy cukrem i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny. Po tym czasie nastawiamy je na mały gaz i doprowadzamy do wrzenia. Po 2 minutach gotowania do wiśni dodajemy wodę z mąką i cały czas mieszając gotujemy przez minutę. 

Schłodzony sernik podajemy z ciepłą (ale nie gorącą) frużeliną. 

Smacznego :)




Opublikowano: 27 listopada 2014
Kategoria: Pieczone
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (18)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
11.12.2016 10:35 odpowiedz
Oczywiście :) Na taki rozmiar blaszki wykonaj sernik z podwójnej porcji. Czas pieczenia bez zmian :)
Milka
Milka
10.12.2016 22:31 odpowiedz
Witam Kasiu!
Chciałabym zrobić ten sernik na tegoroczne święta, a że gości będzie dużo potrzebuję go więcej... :) Czy robiąc w dużej blaszce i podwajając ilość składników piec dłużej? Blacha ma wymiary 25x40. Myślisz że wyjdzie? Pozdrawiam!!
kasia
kasia
21.04.2015 10:32 odpowiedz
Kasiu, sernik przygotowałam już drugi raz (wtedy gdy go podałam w ten sam dzień zniknął od razu), wszyscy sa zachwyceni, pisze aby Ci podziękować za wspaniały przepis! Cieszę się że się z nami dzielisz:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
28.02.2015 13:18 odpowiedz
Myślę, że da radę :)
kasia
kasia
28.02.2015 13:04 odpowiedz
Kasiu, czy mogę ten sernik przygotować dziś i podać wieczorem czy lepiej nie?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
19.12.2014 09:41 odpowiedz
18% i jak najgęściejszej
emka
emka
18.12.2014 22:48 odpowiedz
Kasiu jakiej konkretnie śmietany użyć?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
29.11.2014 10:14 odpowiedz
Oczywiście :) Tylko maliny się bardziej rozpadną, ale frużelina z malin jest pyszna i super będzie pasować do sernika :)
karola
karola
29.11.2014 09:46 odpowiedz
Kasiu czy zamiast wiśni mogę użyć malin?
trisch
trisch
28.11.2014 11:18 odpowiedz
Super przepis, uwielbiam Twoje serniki, najlepszy dla mnie to ten pomaranczowy :)))
pozd:)
gin86
28.11.2014 02:09 odpowiedz
Mniam, ja bym była takim deserem zachwycona :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
27.11.2014 22:28 odpowiedz
Piątnica, w czerwonym wiaderku. Rewelacyjny, gęsty twaróg. Moim zdaniem najlepszy.
Kamila
Kamila
27.11.2014 21:10 odpowiedz
"1 kg gęstego twarogu sernikowego z wiaderka"
Czy możesz polecić jakiegoś konkretnego producenta? Ja zawsze trafiam na rzadki...
kabamaiga
27.11.2014 12:29 odpowiedz
Kasiu cudowne zdjęcia, a talerzyki wspaniałe. Z miłą chęcią wproszę się do Ciebie w gości ;)
Moja Galeria Smaku
27.11.2014 09:30 odpowiedz
Prezentuje się przepysznie:)
mikimama
27.11.2014 09:02 odpowiedz
Uwielbiam w tym wydaniu, a Twój wygląda tak romantycznie...
Konczi i Szpielczka
27.11.2014 08:35 odpowiedz
Wygląda mega apetycznie!
Inspirowane Smakiem
27.11.2014 05:47 odpowiedz
Smacznie! Ten sos wiśniowy kusi szczególnie. :)