9

Kremowy sernik z renklodami i polewą z białej czekolady




Sernik z renklodami miałam w planach już w ubiegłym roku, ale jakoś tak się sprawy potoczyły, że jak już znalazłam na niego czas, to dawno było po renklodach :)

Tym razem, jak tylko znalazłam na placu odpowiednio ładne i dojrzałe owoce, od razu zakupiłam kilka sporych sztuk i jeszcze tego samego dnia przystąpiłam do działania :) Moje renklody były wielkości sporej mandarynki i w zasadzie im większych śliwek użyjecie, tym lepiej.

Uczulam Was też abyście nie używali do tego sernika zbyt rzadkiego twarogu, który dodatkowo zostanie rozrzedzony płynną śmietanką i jajkami. Przy składnikach sugeruję Wam jakiego sera możecie użyć (swoją drogą są to moi faworyci jak chodzi o twarogi sernikowe).

Sernik wyszedł pyszny. Upieczone śliwki rozpływają się w ustach, a masa serowa dzięki dodatkowi słodkiej śmietanki jest po prostu obłędnie kremowa. Całość zwieńcza delikatna polewa z białej czekolady która jest w tym przypadku jak przysłowiowa wisienka na torcie i zalecam Wam nie rezygnowanie z niej :)

Jeśli chcecie aby sernik miał bardziej jesienny charakter, możecie dodać do masy serowej pół łyżeczki cynamonu.   



Spód:

* 1 szklanka mąki pszennej tortowej (250 ml)


* 75 g zimnego masła

* 1 łyżka cukru pudru

* 2 żółtka

* 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa (składniki powinny mieć temperaturę pokojową):

* 900 g gęstego twarogu sernikowego (np. Piątnica, Hej lub Mój Ulubiony - ja użyłam ostatniego)

* 2/3 szklanki śmietany kremówki (36%)

* 4 jajka

* 2 łyżki cukru waniliowego

* 3/4 szklanki cukru

* 1 budyń waniliowy bez cukru

Polewa:

* 100 g białej czekolady

* 6 łyżek kremówki

Dodatkowo:

* 5-7 jak największych renklod (im większe, tym lepiej)

Mąkę łączymy z cukrem oraz proszkiem do pieczenia, dodajemy do nich starte na grubych oczkach tarki masło oraz żółtka i zagniatamy gładkie ciasto (ja wyrabiam je przy pomocy malaksera i jeśli go posiadacie, taki sposób jest najszybszy i najwygodniejszy).

Spód tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia a następnie wylepiamy je ciastem (ciasto po wyrobieniu jest dość miękkie, więc wylepiałam je przy palcami).

Tortownicę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok. 15-20 minut (do lekkiego zrumienienia). Wyjmujemy z piekarnika i studzimy około 10 minut.

Wszystkie składniki masy serowej umieszczamy jednocześnie w misie i miksujemy na średniej prędkości obrotach tylko do chwili połączenia się składników (nie dłużej niż minutę).

Na cieście układamy połówki renklod (przecięciem do spodu) i zalewamy masą serową.

Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy 30 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy kolejne 40 minut. Sernik wyjmujemy kiedy jego środek wydaje się być jeszcze półpłynny i studzimy go do temperatury pokojowej.

Śmietankę wlewamy do małego rondelka i podgrzewamy do chwili aż będzie gorąca (ale nie powinna się zagotować). Zdejmujemy ją z palnika i dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy do czasu aż czekolada się rozpuści. Kiedy polewa będzie gładka i jednolita wylewamy ją na sernik i wstawiamy go do lodówki na kilka godzin.

Smacznego :)


Opublikowano: 29 sierpnia 2015
Kategoria: Pieczone
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (9)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
03.09.2015 11:41 odpowiedz
Nie, brzegi nie są wylepione ciastem.
ania
ania
03.09.2015 10:34 odpowiedz
Czy brzego tortownicy też wylepiamy ciastem?
Teresa
Teresa
02.09.2015 19:49 odpowiedz
Sernik w piekarniku ;) mam nadzieje że wyjdzie pyszny!!!! :)
gin86
31.08.2015 15:11 odpowiedz
Mmm, sernik wygląda bajecznie :)
majanaboxing
30.08.2015 17:06 odpowiedz
Bardzo ładny , wysoki sernik. Na pewno smakuje swietnie :)
Pozdrawiam.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
30.08.2015 08:54 odpowiedz
Faktycznie, osoba nie posiadająca działalności gospodarczej nie otrzyma karty upoważniającej do robienia zakupów w halach Makro.
Ale nie ma problemu ze zrobieniem zakupów z pożyczoną kartą, ponieważ przy kasie nie weryfikuje się nazwiska. Czasem ktoś z rodziny lub znajomych posiada kartę do Makro i można sobie pożyczyć. Niestety nie ma innej możliwości.
nanga
nanga
29.08.2015 22:16 odpowiedz
Pani Kasiu, pytanie z sernikiem niezwiązane (choć sam sernik wygląda wybornie). Dość często przy postach z przepisami na danie rybne, czy mięsne pojawia się wzmianka, że produkty można znaleźć w halach makro. Podobno jednak przeciętny Kowalski, który nie prowadzi żadnej własnej działalności gospodarczej nie może normalnie robić zakupów w tej hurtowni. Jak to w rzeczywistości wygląda?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
29.08.2015 08:59 odpowiedz
Oczywiście, że z białej :)
Dziękuję za czujność :)
elad61
elad61
29.08.2015 08:20 odpowiedz
Pani Kasiu, ma byc czekolada mleczna czy biala bo na zdjeciu polewa wyglada jakby byla z bialej czekolady.
Pozdrawiam