15

Kremowy serek ziołowy z jogurtu greckiego (jak Almette)




Jeśli lubicie ziołowe serki do smarowania chleba jestem pewna, że dzisiejszy przepis na kremowy serek a'la Almette szybko przypadnie Wam do gustu i podczas najbliższej wizyty w sklepie zaopatrzycie się we wszystkie niezbędne składniki :). Ja do serka użyłam kremowego jogurtu typu greckiego z Lidla, przez co serek miał mocno kremową i bardzo przyjemną konsystencję.

Przepis jest dziecinnie prosty a proces przygotowania zajmuje dosłownie kilka minut - w zasadzie tylko tyle co pokrojenie ziół. Później wszystko "robi się samo" :).

Serek jest przepyszny. Nieporównywalnie lepszy (i zdrowszy) niż te kupne, więc zachęcam Was do przygotowania go. 



Składniki:

* 2 duże jogurty greckie lub gęste jogurty naturalne (700-800 g)

* 1 pęczek natki pietruszki

* 1 pęczek koperku

* 1 pęczek szczypiorku

* sól do smaku

Jogurt łączymy z drobno posiekanymi ziołami i doprawiamy do smaku solą. 

Średniej wielkości sitko wykładamy potrójnie złożoną gazą i wylewamy na nią jogurt. Z gazy formujemy sakiewkę i ciasno ją związujemy sznurkiem. Sakiewkę wieszamy na kranie nad zlewem lub na uchwycie szafki i podkładamy pod nią talerz. Po 12 godzinach około centymetr pod sznurkiem zawiązujemy ciasno drugi sznurek, by jeszcze mocniej docisnąć ser do gazy i pozostawiamy go na kolejne 12 godzin. (Jeśli wolicie ser bardziej wilgotny, możecie pominąć drugie podwiązanie). Robiąc ser latem pamiętajcie, aby nie wisiał w słońcu. 

Po 24 godzinach ser wkładamy do lodówki na minimum 12 godzin. Po tym czasie przecinamy gazę i delikatnie wyjmujemy serek. 

Smacznego :)




Opublikowano: 8 czerwca 2015
Tagi: jogurt
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (15)
Maua
19.06.2015 23:15 odpowiedz
Też taki robię, dziś z bazylią. Kładę na sitku nie złożoną pieluche tetrową i tak zostawiam bez dociskania, jak dla nas idealnie wilgotny a jednocześnie już zwarty
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
15.06.2015 10:38 odpowiedz
Przyznam szczerze, że nie robiłam nigdy z jogurtu sojowego więc nie umiem powiedzieć, czy się uda.
lucy
lucy
15.06.2015 09:59 odpowiedz
czy serek mozna zrobic z jogurtu sojowego?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
12.06.2015 15:21 odpowiedz
Jeśli się Pani bardzo obawia, to proszę go wstawić do lodówki, ale u mnie się nie zepsuł, a robiłam go już w ciepłe dni.
Sandra
12.06.2015 13:07 odpowiedz
A czy w lato nie powinien ten jogurt odciekać w lodówce? Wydaje i się, że może troszkę skisnąć na blacie.
paula
paula
09.06.2015 22:14 odpowiedz
Warto zwrócic tez uwagę na skład jogurtu, aby nie było w nim mleka w proszku.
Robie taki sam serek, wisi u mnie w lodówce w gazie i ocieka :)
iza
iza
09.06.2015 20:52 odpowiedz
i już po odcieknięciu, wyszedł smaczny i na pewno wypróbuję inne dodatki do niego.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
08.06.2015 21:42 odpowiedz
Aneta - bardziej do smarowania :)
iza
iza
08.06.2015 17:08 odpowiedz
mój już odcieka :)
Aneta
Aneta
08.06.2015 16:59 odpowiedz
A czy będzie on miał konsystencję jak te kupne serki? Czy bardziej będzie nadawał się do krojenia? (bo tak wygląda na zdjęciach) :-)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
08.06.2015 12:37 odpowiedz
Tak
marta
marta
08.06.2015 12:08 odpowiedz
Kasiu z dwóch dużych jogurtów wychodzi taka kulka?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
08.06.2015 10:55 odpowiedz
Tak, oczywiście.
Jola
Jola
08.06.2015 10:42 odpowiedz
Czy w razie braku gazy, możemy posłużyć się pieluchą tetrową? Czy efekt będzie podobny? Z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam
aluubaluu
08.06.2015 08:41 odpowiedz
Wygląda niesamowicie ! Koniecznie muszę wypróbować :)