3

Krem z dyni po indyjsku



Rozgrzewająca zupa dyniowa z indyjskimi przyprawami, mleczkiem kokosowym i sokiem z pomarańczy idealnie rozgrzeje Was z dni, kiedy termometr nie zachęca do wychodzenia spod kołdry :)
A w dodatku ta posypka!
Chrupiąca, aromatyczna, oblepiona pyszną mieszanką przypraw. 

Właśnie za takie dania lubię jesień. Nawet tę deszczową. 
 

Składniki:
  •  3 szklanki lekkiego bulionu (z 1 marchewki, małej pietruszki, kawałka selera i pora)
  •  4 szklanki puree z dyni
  •  1 puszka mleczka kokosowego
  •  sok z 1 pomarańczy
  •  3 łyżki oleju
  •  1 cebula
  •  5 ząbków czosnku
  •  1 łyżka startego, świeżego imbiru
  •  1/2 łyżeczki sproszkowanego chili
  •  1/2 łyżeczki ziaren kolendry
  •  1/2 łyżeczki kurkumy
  •  sól do smaku

Posypka:

  •  100 g pestek dyni
  •  1 łyżeczka oleju
  •  1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  •  1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  •  1/3 łyżeczki kurkumy
  •  2-3 szczypty soli

Na oleju podsmażamy pokrojoną w dronbą kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy imbir, chili, kolendrę i kurkumę. Chwilę przesmażamy. 
Cebulę z przyprawami zalewamy szklanką bulionu i blendujemy na gładki krem, do którego dodajemy resztę bulionu oraz dynię. Kiedy zupa zacznie parować dodajemy sok z pomarańczy oraz mleczko kokosowe. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z palnika. Doprawiamy do smaku solą.

Pestki dyni wsypujemy na patelnię z rozgrzanym olejem i prażymy do czasu, aż będą chrupiące (uważajcie - będą strzelać jak popcorn :) ).
Po zdjęciu z patelni przesypujemy je do miseczki i posypujemy mieszanką przypraw. Dokładnie mieszamy. 

Przed podaniem zupę możecie udekorować słodką śmietanką. 

Smacznego :)
*  *  *  *  *
Przepis ten powstał na bazie produktów dostępnych w supermarketach sieci Mila.

Zachęcam też do zapoznawania się z cotygodniowymi gazetkami reklamowymi sieci, w których znajdziecie więcej moich przepisów oraz do śledzenia zakładki "Smakuj z Milą", w której czeka na Was mnóstwo kulinarnych inspiracji, w tym między innymi mój przepis na halloweenowe muffinki dyniowe z kremem :)
 

Opublikowano: 25 października 2018
Kategoria: Zupy, Wegetariańskie
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (3)
Kasia
27.10.2018 09:38 odpowiedz
Myślę, że może być pyszna. Też się przymierzam do użycia mleka kokosowego i pomarańczy w zupie dyniowej, może w końcu nie będzie mdla:)
Kasia
Kasia
26.10.2018 13:39 odpowiedz
Cześć! Dzis odkryłam Twojego bloga i zainspirował mnie do gotowania. Zupa brzmi pysznie, na pewno sprobuje zrobić: ) jedna kwestia tylko bardzo mnie nurtuje. Czy warzywa z ugotowania bulionu jeszcze sie do czegos nadają czy są do wyrzucenia? Dodam ze salatka jarzynowa odpada, nie lubie jej...
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
27.10.2018 08:32 odpowiedz
Ja robię czasem taką potrawkę z gotowanego kurczka (najsmaczniejsza jest z udek) z posiekanymi warzywami i ryżem. Dobra jest i w takiej wersji dietetycznej, jak i przesmażona :)