11

Krem z czerwonych, pieczonych warzyw


Znudziła się Wam juz zimna?

Mnie co prawda nie, ale zatęskniłam za smakami lata. Stąd właśnie pomysł na pełen pozytywnego koloru i energii gęsty krem z czerwonych warzyw. Aromatyczny i pyszny. Do zaserwowania solo, z czosnkowymi grzankami lub z ryżem. 

Dla mnie ten smak to prawdziwe tchnienie słonecznego lata w środku śnieżnej i mroźnej zimy. 

Składniki:

* 500 g dojrzałych pomidorów

* 1 duża czerwona papryka

* 2 marchewki

* 1 czerwona cebula

* 2 ząbki czosnku

* 500 ml buliony warzywnego

* 2 łyżki oliwy

* 1 łyżeczka ziół prowansalskich

* słodka śmietanka 12%

* sól, pieprz i cukier do smaku

* szczypta suszonego czosnku i pietruszki

Warzywa pokroić, przełożyć do naczynia żaroodpornego z pokrywą. Polać oliwą, posypać solą i pieprzem. Piecz w temperaturze 180 stopni około 50-60 minut. Zdjąć skórkę z pomidorów i papryki. 

Upieczone warzywa zalać bulionem i dodać zioła. Gotować około 15 minut a następnie przy pomocy blendera zmiksować na krem. Doprawić do smaku.

Krem przelewamy do miseczek a wierz polewamy słodką śmietanką i dekorujemy świeżymi ziołami. Podajemy z grzankami czosnkowymi. 

Smacznego :)

 



Przepis własny 


Opublikowano: 18 lutego 2012
Kategoria: Zupy
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (11)
zia86
22.02.2012 21:47 odpowiedz
Zrobiłam dzisiaj. :) Niestety nie wyszedł mi taki krem, nie wiem dlaczego. Może powinnam mocniej rozdrobnić warzywa przed zapieczeniem? W każdym razie w smaku pyszna! Rzeczywiście oddaje smaki lata. No i świetna ze śmietaną.
jelka1969
19.02.2012 21:30 odpowiedz
A ja na pewno taką zupę zrobię! Pozdrawiam!
Gosia
19.02.2012 19:47 odpowiedz
Oj znudziła się już zima i to bardzo :/ tęsknię nie tylko za smakami lata, ale za latem w ogóle :)
judik1119
19.02.2012 13:20 odpowiedz
Wspaniały ma kolor i jestem pewna, ze smakuje wyśmienicie!:)
Pozdrawiam i życzę miłej niedzieli
Judyta
zemfiroczka
19.02.2012 12:34 odpowiedz
Marzę o wiośnie i kolorach nie tylko na stole. Całe szczęście dzisiaj 2 stopnie na plusie i marzec już nie taki daleki ;)
jolantaszyndlarewicz
19.02.2012 08:05 odpowiedz
O tak, taką zupę bym zjadła ... pieczenie na pewno bardzo wzbogaciło jej smak:) pozdrawiam Kasiu:)
Paulina
19.02.2012 07:34 odpowiedz
Zapowiada się bardzo pysznie, dodałabym dużo pieprzu i.. mniam mniam mniam :D
mikimama
18.02.2012 17:55 odpowiedz
Bardzo lubię takie gęste kremowe, choć lekkie zupy...
mnemonique
18.02.2012 16:40 odpowiedz
słyszałam o takiej zupie, ale nigdy jej nie robiłam - chętnie bym spróbowała, faktycznie smaki lata. Mnie się właściwie już znudził ten roztopiony śnieg, więc wiosna może już powoli nadchodzić.

ściskam
Monika
darkangelika
18.02.2012 12:59 odpowiedz
Zjadłabym taką zupę;) Pycha;)
karmel-itka
18.02.2012 09:22 odpowiedz
rewelacja!
i pieknie wygląda - ładna sceneria ;]