0

Krem pomidorowy z ajvarem i parmezanem




Szybki w przygotowaniu krem pomidorowy z ajvarem. 
Gęsty, aromatyczny i dość sycący.

A dodatek grzanek z ciabatty i parmezanu w połączeniu z upalną pogodą jaka nastała sprawi, że poczujecie się jak w małej, włoskiej restauracji :) 


Składniki:
  • 250-300 ml bulionu warzywnego lub drobiowo warzywnego 
  • 3 puszki całych pomidorów
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 garści liści świeżej bazylii
  • 2 łyżki ostrego ajvaru
  • 150 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • sól i pieprz do smaku

Grzanki:
  • 2-3 ciabatty
  • oliwa
  • granulowany czosnek

Dodatkowo:
  • parmezan

Pokrojoną w kostkę cebulę oraz drobno posiekany czosnek umieszczamy w garnku z grubym dnem i podsmażamy na oliwie. Pod koniec smażenia dodajemy bazylię.

Kiedy cebula zmięknie dodajemy pomidory oraz ajvar. Całość doprowadzamy do wrzenia, a następnie blendujemy na gładki krem. Następnie dodajemy bulion, kremówkę oraz cukier. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ponownie zagotowujemy.

Ciabatty kroimy na kromki, smarujemy oliwą i oprószamy granulowanym czosnkiem. Podpiekamy na suchej patelni do zrumienienia.

Przed podaniem zupę posypujemy parmezanem.

Smacznego!

Opublikowano: 5 czerwca 2019
Tagi: pomidory
Kategoria: Zupy
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (0)
Nie ma jeszcze komentarzy.