
Niedawno, w jednej z restauracji na Krakowskim Rynku miałam okazję spróbować pysznego kremu z dyni z mlekiem kokosowym, imbirem i kolendrą. Pierwszy raz spotkałam się z takim połączeniem i pierwszy raz zupa z dyni tak bardzo mi smakowała. A skoro ja, osoba która nie lubi zup, zachwycała się nią, to znak że naprawdę była niezła :)
Krem ten stał się dla mnie wyzwaniem i postanowiłam przygotować go dla swoich weekendowych gości. Zupa wyszła gęsta i aksamitna, odrobinę słodka i przyjemnie pikantna. Typowo jesienna, aromatyczna i rozgrzewająca, a przy tym niebanalna i nieoczywista.
Pięciu osobom zupa bardzo smakowała, szósta stwierdziła, że nie przepada za mleczkiem kokosowym, chociaż zjadła całą, dość potężną porcję :)
Składniki na 8 porcji:
* 1 litr bulionu warzywnego*
* 3 szklanki puree z dyni**
* 1 puszka mleka kokosowego
* 1 cebula
* 4 duże ząbki czosnku
* 3 łyżki oleju
* 1 łyżka soku z limonki
* 1 łyżeczka świeże startego imbiru
* 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
* 1/2 łyżeczki ostrej papryki
* sól i pieprz do smaku
Dodatkowo:
* śmietanka 30%
* pestki dyni
Na oleju podsmażamy posiekaną w kostkę cebulę, starty na tarce czosnek oraz ziarna kolendry. Kiedy cebula zmięknie, dodajemy imbir oraz ostrą paprykę i smażymy jeszcze pół minuty a następnie cebulę przekładamy do malaksera, dodajemy pół szklanki bulionu oraz pół szklanki puree z dyni i miksujemy, do chwili uzyskania gładkiego musu.
Puree łączymy z pozostałym bulionem i gotujemy na wolnym ogniu przez kilka minut, a następnie dodajemy mleczko kokosowe, sok z limonki oraz sól i pieprz do smaku.
Przed podaniem, każdą porcję zupy polewamy łyżką słodkiej śmietanki i posypujemy uprażonymi na patelni pestkami dyni (uważajcie, strzelają jak popcorn :) ).
Smacznego :)
* Dzień wcześniej zalałam wodą 1 dużą marchewkę, pół pietruszki oraz po kawałku selera i pora i gotowałam przez godzinę na wolnym ogniu.
** Przekrojoną na pół dynię (najlepiej piżmową lub hokkaido) pieczemy w 200 stopniach do momentu aż zmięknie (ok. 75 min). Miąższ przestudzonej dyni oddzielamy od skóry i miksujemy na gładki mus.
Opublikowano: 24 listopada 2014
Kategoria:
Zupy
Kasia - Talerze kwadratowe - Real - 18 zł sztuka. Talerze okrągłe (gigantyczne! - co widać w porównaniu z talerzem obiadowym, znajdującym się pod nim) Nanu Nana - przecenione z 15 na 9 zł.
Oba rodzaje talerzy kupione w ostatnim tygodniu, więc jest szansa, że jeszcze je znajdziesz. A jeśli jesteś z Krakowa, to wskażę dokładnie, w których sklepach je kupiłam.
a w ilości pure z dyni w przepisie nie wkradł się mały błąd?
Uwielbiam Twojego bloga, jest the best!!!!!! :-)