19

Krem dyniowo gruszkowy


Dawno, dawno temu miało miejsce moje pierwsze spotkanie z dynią. Spotkanie absolutnie nieudane, bo wówczas smak dyni w ogóle nie przypadł mi do gustu. Mdła, nijaka i absolutnie bez wyrazu. Grzecznie zjadłam podaną mi zupę, ale na pewno nie była to miłośc od pierwszej łyżki. W rezultacie na wiele lat nabrałam do niej awersji.

Trzy lata temu podeszłam do tematu dyni osobiście. Przeanalizowałam mnóstwo przepisów i nawet nie zdawałam sobie sprawy, że ma ona tak szerokie zastosowanie. I tym razem zakochałam się w niej. Teraz, już w sierpniu rozlądam się za nimi i zachłannie kupuję największe okazy. A mniejsze, wielokolorowe i bardziej fikuśngo kształtu zdobią mój balkon i cieszą oko całą jesień. 

Dziś chciałabym Wam zaproponować zupę z dyni z dodatkiem gruszki i chilli. 

A gdybyście chcieli zapoznać się z innymi przepisami na dyniowe przysmaki polecam:

Dyniowe supełki 

Korzenno dyniowe ciasteczka

Sernik dyniowy

Keks dyniowy

Ciasteczka dyniowe ze śrutą kakaową

Muffinki dyniowe

Ciasto dyniowo pomarańczowe 

 

Składniki:

* 600 g dyni (waga po obraniu)

* 1 duza gruszka

* 150 g marchewki

* 150 g cebuli

* 100 g pora

* 50 g selera

* 80 g masła

* 1 szczypta chilli

* 1 szczypta imbiru

* 1 szczypta kurkumy

* sól i pieprz do smaku

* 6-7 szklanek wody

Na rozgrzane masło wrzucamy drobno pokrojoną dynię, drobno posiekaną marchewkę, cebulę, pora, selera i smażymy około 5-7 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy obraną i pokrojoną gruszkę oraz przyprawy i wlewamy wodę. Gotujemy do czasu aż dynia będzie miękka (około 30 minut) a następnie zupę miksujemy blenderem (by był idealnie gładki możecie go przetrzeć dodatkowo przez gęste sito). Jeśli według Was zupa będzie za gęsta możecie dolać dodatkową szklankę wody.

Smacznego :)

 



 
 

"It was time to take the pumpkin out of the pot and eat it. In the final analysis, that was what solved these big problems of life. You could think and think and get nowhere, but you still had to eat your pumpkin. That brought you down to earth. That gave you a reason for going on. Pumpkin."

                                                                                        Alexander McCall Smith

Ingredients:

* 600 g peeled and chopped pumpkin

* 1 big, ripe pear

* 150 g carrot

* 150 g onion

* 100 leek

* 50 g celery

* 80 g butter

* 1 pinch chilli

* 1 pinch ginger

* 1 pinch turmeric

* salt and pepper to taste 

* 6-7 glasses water

Heat butter in a large pan. Add pumpkin, and other chopped vegetables (carrot, onion, leek and celery) and fry them for about 5-7 minutes. Stir occasionally. Than add peeled and chopped pear with all spices. Pour water and boil until pumpkin is cooked (about 30 minutes). Mix the soup in a food processor. If you think it is to thick add more water and boil it again. 

Opublikowano: 20 września 2012
Tagi: dynia gruszki por
Kategoria: Zupy
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (19)
BernadkaL
BernadkaL
17.10.2014 14:44 odpowiedz
Stara jestem i od zawsze mam długie zęby na dyniowe smaki. Pod pręgierzem się przyznam że nigdy nie przełamałam się w poznaniu smaku :P Ale skoro Kasia twierdzi, że pycha i zapodaje przepis juści pewnikiem pychota. Jak wszystko z przepisu Kasi. Zatem idę dyni poszukiwać
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
28.10.2012 09:49 odpowiedz
Dynia pizmowa (butternut) byłaby super :) Ja użyłam hokkaido.
Mam nadzieję, ze Ci będzie smakować :)
magda.g
magda.g
28.10.2012 00:33 odpowiedz
Witaj Kasiu. Ja na razie mam same zle wspomnienia zwiazane z dynia :) mam nadzieje ze to sie zmieni po przygotowaniu zupy :) mam pytanie: jakiego gatunku dyni mozna uzyc do przepisu?? Takiej typowej halloweenowej, czy moze byc np butternut??
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
09.10.2012 07:30 odpowiedz
Bardzo Ci dziękuję za te miłe słowa :)
vegazone
09.10.2012 07:01 odpowiedz
Piękna fota! Jak dla mnie twój blog to zdecydowany numer jeden na bloxie i jeden z najlepszych w Polsce. Masz tak charakterystyczny styl, że na wykrywaczu smaku nie muszę czytać podpisów a i tak wiem które zdjęcie jest Twoje :) Pozdrawiam!
gzik_i_pyry
07.10.2012 20:47 odpowiedz
cudna zupa, dynię kupię jutro i na pewno zrobię to cudo :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
23.09.2012 15:22 odpowiedz
Miseczkę kupiłam w Carrefourze za (o ile mnie pamieć nie myli) 5 zł :)

Cieszę się, ze zupa smakowała :)
aniolekidiabelwjednym
23.09.2012 15:05 odpowiedz
Dzisiaj się zajadaliśmy kremem dyniowo - gruszkowym na obiad :) Pycha :)
senninha
senninha
23.09.2012 12:40 odpowiedz
Jaki talerzyk/miseczka/garnuszek* na zdjęciu! Boski! Skąd go masz? :o)

*niepotrzebne skreślić
agattekh
22.09.2012 13:43 odpowiedz
Bardzo ciekawy przepis :-)
trisch
trisch
21.09.2012 15:50 odpowiedz
Ja tylko chcialam napisac jak bardzo podoba mi sie zdjecie Kasiu, przepiekne!
Przepis do wyprobowania:)
jolantaszyndlarewicz
21.09.2012 11:03 odpowiedz
Przecudowne zdjecie:) .... i pomyśleć, zę w dzieciństwie wywalaliśmy tony dyni, bo hodowaliśmy je właściwie dla ziarenek:) .... fantastyczna ta zupa ....marzy mi się coś podobnego, bo własnie wycięłam wczoraj swoje 3 dyńki, które wyrosły w ogródku:)
Gość
Gość
20.09.2012 18:45 odpowiedz
Kasiu, zdjęcie genialne! z dynią u mnie było podobnie, jako dziecko byłam zmuszana do jedzenia żółtej zupy, która była mdła i bez wyrazu. Nie przyszło mi nawet do głowy by użyć tego warzywa we własnej kuchni do czasu gdy nie zaczęłam przeglądać bloga Bei- to Ona zafascynowała mnie pomysłami i spróbowałam. Pierwszy raz po latach nie był rewelacyjnie udany ale kolejny już jadalny a dziś z utęsknieniem czekam na dynię :) trochę tylko musze przekonać do dyni rodzinę ale idzie nieźle przy moich małych oszustwach :))pozdrawiam serdecznie!
kamciss
20.09.2012 14:22 odpowiedz
Ostatnio jadłam krem dyniowy, ale z gruszką nie próbowałam,a brzmi ciekawie no i kolorek ma fajny :3
aniolekidiabelwjednym
20.09.2012 12:22 odpowiedz
Krem z dyni uwielbiam, u Nas robi się z imbirem i chilli - z gruszką jeszcze nie próbowałam, ale wierzę, że jest pyszna :-)
dusiowaa
20.09.2012 11:49 odpowiedz
zacny kolorek
gosik2.0
20.09.2012 10:08 odpowiedz
Jestem zaskoczona! Wchodząc tu miałam znaleźć deser, a tu niespodzianka - zupa i nie na słodko. Koniecznie do spróbowania. Zdjęcie (jak zwykle) fantastyczne.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
20.09.2012 09:25 odpowiedz
Dziękuję :)
amoramor
20.09.2012 09:23 odpowiedz
Twoje zdjecia to mistrzostwo swiata!!!! Zjadlabym wszystko nawet dekoracje :)