10

Krążki cebulowe - przepis




Cebula to warzywo, bez którego nie wyobrażam sobie swojej kuchni. Uwielbiam ją. Surową, pieczoną, duszoną, grillowaną - dosłownie pod każdą postacią.

Dziś, dla wszystkich podobnych do mnie fanów jej smaku, mam bardzo fajną propozycję. Krążki cebulowe są banalnie prostą i tanią w przygotowaniu przekąską. Ja dziś proponuję Wam dodanie do panierki ziół, ale jeśli wolicie, możecie je przygotować w sposób klasyczny, bez ich dodatku. Alternatywą dla panierki z jajka, mąki i bułki może być gęste ciasto naleśnikowe. W takiej wersji też bardzo je lubię.

A może skusicie się na obie wersje i napiszecie mi, która Wam bardziej przypadła do gustu :)
 

Składniki:

* 3-4 duże cebule

* 2 jajka

* 8 kopiatych łyżek bułki tartej

* 1 łyżeczka granulowanego czosnku

* 1 łyżeczka ziół prowansalskich

* 1 szklanka mąki

* 1 łyżeczka soli

* olej do smażenia

Cebulę obieramy i kroimy w grube krążki (ok 10-15 mm). Rozdzielamy je od siebie, przekładamy do miski i zalewamy zimną wodą na około 20 minut. Po tym czasie od krążków powinna oddzielić się cienka, przezroczysta błonka, którą usuwamy. 

Bułkę tartą łączymy z czosnkiem, ziołami i solą. Mieszamy.

Każdy krążek panierujemy w mące, a następnie w jajku i bułce. Panierki nie powinno być na nich zbyt wiele.

Krążki wrzucamy na rozgrzany olej (ok. 3-4 cm w garnku) i smażymy do chwili aż się zarumienią. Po wyjęciu odsączamy je na ręczniku papierowym.

Osobiście wolę krążki (bez względu na to, czy są one w cieście naleśnikowym czy w panierce z bułki tartej) niezbyt gorące, czyli nie bezpośrednio po wyjęciu z oleju. Zazwyczaj zostawiam je na około 20 minut aby przestygły. Ich smak jest wówczas intensywniejszy.

Smacznego :)


Opublikowano: 25 czerwca 2014
Kategoria: Przekąski
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (10)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
17.10.2017 20:47 odpowiedz
Miło mi, że smakują :)
Ania i Wojtek
Ania i Wojtek
17.10.2017 18:41 odpowiedz
Krążki cebulowe są wspaniałe
przepisy Pani są extra
Gość
11.01.2017 13:54 odpowiedz
Super wyszły, pyszna przekąska, pozdrawiam!
Val
Val
02.06.2016 14:44 odpowiedz
Jestem totalnie zainspirowana i zachwycona, zarówno Twoimi przepisami jak i zdjęciami! Trafiłam tu całkiem przypadkiem a spędziłam ponad godzinę na przeglądaniu Twoich postów. :)
Krążki wyszły przepyszne!
kuk
kuk
01.11.2014 14:04 odpowiedz
Dziś zrobiłem takie i stwierdziłem, że spokojnie można ich używać zamiast mięsa na obiad. Jakie to cuda można zrobić ze zwykłej cebuli.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
28.06.2014 22:40 odpowiedz
Martuś cieszę się, że Wam smakują :)
zauberi
28.06.2014 21:35 odpowiedz
Dzień w którym poznałam ten przepis uważam za przeklęty, odkąd mąż je usmażył nie możemy się od nich oderwać są tak dobre!! Pozdrawiamy :)
Testujemy Jedzenie
27.06.2014 14:30 odpowiedz
Zawsze chciałem spróbować tej przekąski rodem z Hoolywood. Nie jest to pewnie najbardziej dietetyczne danie, ale chętnie przygotuję sobie w domu.
judik1119
25.06.2014 22:06 odpowiedz
Super przekąska, idealnie sprawdzi się na mundial! :-)
wiosenka27
25.06.2014 16:49 odpowiedz
Bardzo mi się podoba ten pomysł:)