5

Krajanka ciasteczkowa z piankami marshmallows




Krajanka, którą Wam dziś prezentuję przypomina smakiem miękkie, czekoladowo orzechowe ciasteczka i chociaż może nie wygląda tak urodziwie jak one, to powiem Wam, że ja jestem nią absolutnie oczarowana. Nie byliśmy w stanie poprzestać na jednym kawałku, zwłaszcza gdy była jeszcze ciepła.

Krajanka nie tylko świetnie smakuje, ale też niesamowicie pachnie i myślę, że zdobędzie podniebienie nie jednego fana słodkich pianek, ponieważ to właśnie ich zapach w nich dominuje. Ja wybrałam pianki owocowe (zakręcone Jojo), których zapach przypomina mi dzieciństwo (gumy Donald!!!) więc zapach był tym bardziej obłędny.

Do ciasta użyłam masła orzechowego crunchy, czyli zawierajacego kawałki orzeszków i takie właśnie Wam polecam. Jeśli jednak nie uda się Wam go znaleźć, lub macie już w domu masło o gładkiej konsystencji, to oczywiście ono też się nada.

Pamiętajcie też by nie przepiec ciasta. Po wyjęciu z piekarnika będzie ono bardzo miękkie, ale gdy wystygnie nabierze odpowiedniej konsystencji. Jeśli będziecie je piec za długo, będzie po prostu za twarde.

Składniki na blaszkę 25x30 cm:

* 250 g mąki pszennej tortowej

* 1 łyżeczka sody (niezbyt płaska)


* 1 szczypta soli

* 150 g cukru

* 110 g miękkiego masła

* 2 duże jajka

* 180 g masła orzechowego (ja użyłam crunchy)

* 150 g czekolady (pół na pół mlecznej i gorzkiej)

* 90 g pianek marshmallows (+ 1 łyżeczka mąki)

Pianki kroimy na podsypanej mąką desce (nie oprószone mąką będą się sklejać), a czekoladę siekamy w drobną kostkę.

Masło łączymy z jajkami, cukrem oraz masłem orzechowym i miksujemy przez około 7-8 minut, na najwyższych obrotach miksera. Następnie do masy maślanej dodajemy mąkę wymieszaną z sodą oraz solą i miksujemy przez około 2 minuty.

Do ciasta dodajemy czekoladę oraz pianki i jeszcze chwilę miksujemy, tym razem na wolniejszych obrotach. Masa ma mieć konsystencję ciasta na ciasteczka (lub jak jak ciasto kruche), ale jeśli będzie bardzo sucha należy dodać 2-3 łyżki masła.

Formę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Przy pomocy dłoni rozprowadzamy je po blaszce i wyrównujemy wierzch. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 22-25 minut.

Po upieczeniu ciasto jest miękkie, więc odstawiamy je na około godzinę aby przestygło, a następnie wyjmujemy je z formy i kroimy w kwadraty (ja wykroiłam 12 sztuk).

Smacznego :)


Opublikowano: 15 października 2015
Kategoria: Ciasteczka
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (5)
Kejtik
Kejtik
18.10.2015 00:58 odpowiedz
Już się studzi... Strasznie jestem ciekawa smaku, bo dosyć nietypowe ciasto... Ale u Ciebie wygląda tak obłędnie, że musiałam spróbować :)
jolantaszyndlarewicz
17.10.2015 18:49 odpowiedz
Krajanka wspaniała, jednak dla nas musiałabym upiec bez pianek ....:)
judik1119
17.10.2015 13:07 odpowiedz
Cudowna krajanka, uwielbiam ciasteczkowy smak! :-)
madeline82
15.10.2015 16:53 odpowiedz
Cudowna ta krajanka. Już wyobrażam sobie jej smak :-). Pozdrawiam.
majanaboxing
15.10.2015 10:56 odpowiedz
Cudownie wygląda, smakowicie.
Miłego dnia :)