1

Kotlety z bobu w sosie kurkowym




Dziś dzielę się z Wami przepisem na jeden z najlepszych bezmięsnych obiadów jakie miałam okazję próbować.

Połączenie bobu (który uwielbiam) i aksamitnego sosu kurkowego (który odkąd pamiętam kojarzy mi się ze smakami dzieciństwa) okazało się absolutnie idealną kompozycją, która zdobyła moje, jakże lubujące się w daniach mięsnych, podniebienie.

Ba! Nawet Grzegorz, który sceptycznie podchodzi do wszystkiego, co można by było podpiąć pod kategorię "wege" zajadał się nimi przewracając oczami z zachwytu :)

Zatem serdecznie zapraszam do wypróbowania przepisu :)   

Składniki na 8 kotlecików:

* 1 kg bobu

* 1 duża cebula

* 2 jajka

* 1 pęczek kopru

* 2 łyżki bułki tartej (plus dodatkowo do obtoczenia)

* 1 pełna łyżka masła

* sól i pieprz do smaku

* olej do smażenia

Sos:

* 350 g kurek

* 1 większa cebula

* 2 łyżki masła

* 2x100 ml wody

* 100 ml kremówki

* 1 łyżeczka mąki

* sól i pieprz do smaku

Dodatkowo (opcjonalnie):

* ulubiona sałata (u mnie roszponka)


Posiekaną w drobną kostkę cebulę podsmażamy na maśle, a następnie dodajemy do niej dokładnie oczyszczone i pokrojone kurki oraz szczyptę soli. Całość smażymy przez około 2-3 minuty dość często mieszając, a następnie wlewamy 100 ml wody i dusimy na niewielkim płomieniu do czasu aż grzyby będą miękkie (ok. 8 minut). Następnie do grzybów dodajemy kremówkę, a kiedy sos zacznie się gotować, dodajemy mąkę rozmieszaną w pozostałej wodzie. Gotujemy do zgęstnienia, a następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Bób gotujemy w osolonej wodzie przez około 12-15 minut od chwili gdy woda zacznie wrzeć (zbyt długo gotowany straci zielony kolor), a następnie odcedzamy go, przelewamy obficie zimną wodą i obieramy ze skórek.

Obrany bób łączymy z jajkami i miksujemy przy pomocy blendera na puree, do którego dodajemy posiekany koperek, bułkę tartą oraz pokrojoną w drobną kostkę i podsmażoną na maśle cebulę. Całość dokładnie mieszamy, a następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Masę dzielimy na 8 części i formujemy z niej okrągłe kotlety, które obtaczamy w bułce.

Smażymy na niewielkim ogniu z obu stron (do zrumienienia), a następnie odkładamy na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. 

Podajemy z sosem i ulubioną sałatą.

Smacznego :)


Opublikowano: 28 czerwca 2016
Tagi: bób kurki
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (1)
KG
KG
01.07.2016 11:01 odpowiedz
Zrobiłam wczoraj na obiad, bardzo dobre pod warunkiem, że się je dobrze doprawi, bo inaczej bób jest mdły. Ale chyba lepiej mi smakują w wersji z sosem czosnkowym i surówką zamiast z sosem z kurek