
Dziś dzielę się z Wami przepisem na jeden z najlepszych bezmięsnych obiadów jakie miałam okazję próbować.
Połączenie bobu (który uwielbiam) i aksamitnego sosu kurkowego (który odkąd pamiętam kojarzy mi się ze smakami dzieciństwa) okazało się absolutnie idealną kompozycją, która zdobyła moje, jakże lubujące się w daniach mięsnych, podniebienie.
Ba! Nawet Grzegorz, który sceptycznie podchodzi do wszystkiego, co można by było podpiąć pod kategorię "wege" zajadał się nimi przewracając oczami z zachwytu :)
Zatem serdecznie zapraszam do wypróbowania przepisu :)
Składniki na 8 kotlecików:
* 1 kg bobu
* 1 duża cebula
* 2 jajka
* 1 pęczek kopru
* 2 łyżki bułki tartej (plus dodatkowo do obtoczenia)
* 1 pełna łyżka masła
* sól i pieprz do smaku
* olej do smażenia
Sos:
* 350 g kurek
* 1 większa cebula
* 2 łyżki masła
* 2x100 ml wody
* 100 ml kremówki
* 1 łyżeczka mąki
* sól i pieprz do smaku
Dodatkowo (opcjonalnie):
* ulubiona sałata (u mnie roszponka)
Posiekaną w drobną kostkę cebulę podsmażamy na maśle, a następnie dodajemy do niej dokładnie oczyszczone i pokrojone kurki oraz szczyptę soli. Całość smażymy przez około 2-3 minuty dość często mieszając, a następnie wlewamy 100 ml wody i dusimy na niewielkim płomieniu do czasu aż grzyby będą miękkie (ok. 8 minut). Następnie do grzybów dodajemy kremówkę, a kiedy sos zacznie się gotować, dodajemy mąkę rozmieszaną w pozostałej wodzie. Gotujemy do zgęstnienia, a następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Bób gotujemy w osolonej wodzie przez około 12-15 minut od chwili gdy woda zacznie wrzeć (zbyt długo gotowany straci zielony kolor), a następnie odcedzamy go, przelewamy obficie zimną wodą i obieramy ze skórek.
Obrany bób łączymy z jajkami i miksujemy przy pomocy blendera na puree, do którego dodajemy posiekany koperek, bułkę tartą oraz pokrojoną w drobną kostkę i podsmażoną na maśle cebulę. Całość dokładnie mieszamy, a następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Masę dzielimy na 8 części i formujemy z niej okrągłe kotlety, które obtaczamy w bułce.
Smażymy na niewielkim ogniu z obu stron (do zrumienienia), a następnie odkładamy na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Podajemy z sosem i ulubioną sałatą.
Smacznego :)
Opublikowano: 28 czerwca 2016