21

Kotleciki z łososia zapiekane w sosie śmietanowo szczypiorkowym


Po szybkim, pracowitym i pełnym nie cierpiących zwłoki spraw "na wczoraj" tygodniu wreszcie nastała spokojna, leniwa niedziela. Był czas na poranną kawę z przyjaciółką, był czas na czekoladowe muffinki z truskawkami i wreszcie, był czas na porządny obiad. Taki, jakiego nie miałam okazji ugotować od wielu dni. A mój organizm zaczął już chyba odrzucać cukier i coraz bardziej domagał się potraktowania go czymś przyzwoitym. 

Rybne kotleciki zapiekane w lekkim sosie śmietanowym marzyły mi się od dawna. Aby nadać mu lekkiego, wiosennego charakteru dodałam do niego sporą garśc świeżego szczypiorku i zielonej cebulki. Jeśli chcecie, by sosu wystarczyło Wam również do polania makaronu, to zwiększcie proporcje składników, ponieważ nie tylko zgęstnieje on podczas pieczenia, ale częściowo zostanie "wchłonięty" przez kotleciki. Ale dzięki temu są one cudownie wilgotne. 

Generalnie do tego przepisu możecie użyć też innej ryby. Świetnie sprawdzi się tu dorsz czy sola, ale ja po prostu uwielbiam łososia :)

Kotleciki (ok. 10 sztuk):

* 700 g filetu z łososia *

* 2 jajka

* 1 duża cebula

* 1 marchewka

* 1 łyżka majonezu

* 1/2 szklanki bułki tartej

* 1/2 łyżeczki soli

* 1/4 łyżeczki pieprzu 

* 1 pełna łyzka masła

* olej do smażenia

Sos:

* 1/2 litra kremówki (36%)

* 250 ml mleka

* 3/4 szklanki tartego sera żółtego 

* 3 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)

* 1 pęczek posiekanej dymki

* 1 pęczek posiekanego szczypiorku

* 1 płaska łyżeczka soli

* 2 spore szczypty pieprzu

* 2 szczypty gałki muszkatołowej 

Dodatkowo:

* makaron (proponuję szpinakowy)

* pęczek posiekanego szczypiorku

Startą na tarce marchewkę i drobno posiekaną cebulę smażymy na maśle około 3-4 minuty dość często mieszając. 

Łososia mielimy, dodajemy do niego podsmażoną marchewkę i cebulę oraz pozostałe składniki. Energicznie mieszamy łyżką. Jeśli masa będzie za rzadka, dodajcie jeszcze trochę bułki tartej. 

Z masy rybnej formujemy kotleciki, maczając ręce w zimnej wodzie przed formowaniem każdego z nich. Kotleciki obsmażamy na złoto z obu stron na oleju, a następnie układamy je w naczyniu żaroodpornym.

Wszystkie składniki na sos łączymy przy pomocy trzepaczki i zalewamy nim kotleciki. Naczynie wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy około 35 minut. 

Upieczone kotleciki podajemy z makaronem. Wierzch posypujemy posiekanym szczypiorkiem. 

* Filet ze świeżego łososia kupiłam w Makro. Dostępny jest tam także świeży dorsz i sola oraz inne białe ryby z których możecie przygotować te kotleciki. 


 

"In the hands of an able cook, fish can become an inexhaustible source of perpetual delight."

Jean-Anthelme Brillat-Savarin


Ingredients:

* 700 g fresh salmon fillet

* 2 eggs

* 1 large onion

* 1 carrot

* 1 tablespoon mayonnaise

* 1/2 cup bread crumbs 

* 1/2 teaspoon salt

* 1/4 teaspoon pepper

* 1 teaspoon butter

* oil for frying

Sauce:

* 500 ml heavy cream

* 250 ml milk

* 3/4 cup grated cheese

* 3 garlic cloves (grated)

* 1 bunch chives (chopped)

* 1 bunch scallion (chopped)

* 1 teaspoon salt

* 2 pinches pepper

* 2 pinches nutmeg

Extra:

* spinach pasta

* 1 bunch chives (chopped)

Grind salmon in a food processor.

Chop onion and grate carrot. Fry them on a butter for about 3-4 minutes sttirring from time to time. Let them cool.

Combine salmon with fried vegetables and other ingredients. Mix until combined. Water your hands and form about 10-12 balls. On a frying pan heat oil and fry them until golden brown on both sides. Place them in a bakin dish.

Heat the oven into 200C.

Combine all sauce ingredients and mix well. Pour the sauce into the baking dish (it will cover fish balls).

Bake for 35 minutes.

Serve with pasta (in my opinion spinach is the best one) and sprinkle with chives.

Opublikowano: 14 stycznia 2013
Tagi: łosoś
Kategoria: Ryba
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (21)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
28.02.2015 13:19 odpowiedz
Obsmażone zdecydowanie lepiej zachowują strukturę, więc polecam następnym razem je obsmażyć :)
Miło mi, że smakowały.
Pozdrawiam :)
kasiutka-online
28.02.2015 12:41 odpowiedz
pani kasiu, zapomnialam je obsmazyc i tak wsadzilam do formy i upieklam. wyszly swietne ale nastepnym razem bede sie trzymala przepisu:) dziekuje
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
09.02.2013 07:56 odpowiedz
Cieszę się, ze smakowały :)
Gość
Gość
08.02.2013 15:38 odpowiedz
Droga Kasiu!! Zrobiłam same kotleciki bez sosu - są rewelacyjne, pulchniutkie, nie rozpadają się. Mniam, mniam. Zrobiłam też rybne z ziołami i czekam na kolejne pyszne przepisy. :-)))
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
07.02.2013 09:49 odpowiedz
Na tym maśle podsmażamy marchewkę i cebulę.
Gość
Gość
07.02.2013 08:48 odpowiedz
W przepisie jest masło czy dodajemy je do masy rybnej?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
21.01.2013 20:37 odpowiedz
Cieszę się, ze Wam smakowały :)
KLFoodStyle
21.01.2013 20:25 odpowiedz
Zrobiliśmy klopsy, są naprawdę pyszne. Spróbuję zrobić jeszcze raz to może walnę jakieś foty i zamieszczę u nas na blogu z linkiem do oryginału. Super smaczny przepis!
Ela
Ela
15.01.2013 21:48 odpowiedz
hmmm, tak myslałam, że pośredników w zamieszczaniu takich podstepnych reklam jest kilku a Ty dowiadujesz sie na końcu o co chodzi i to najczęściej od odbiorców Twojego bloga. Pozdrawiam
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
15.01.2013 21:08 odpowiedz
Elu ja nie mam wpływu na te reklamy. Kontaktuj się z firmą Adkontekst która sprzedaje reklamy do boxu na blogu. Co kliknięcie to reklamy się zmieniają, ale wątpię, by ją zdjęli. Ja bynajmniej nie mam takiej możliwości - tylko wspomniana firma.
Ela
Ela
15.01.2013 20:49 odpowiedz
Kasiu, sama zdjęłaś reklamę Diora czy oni ją wycofali bo zagroziłam im prokuratorem i GIODO. Zażadałam też zeby natychmiast wykasowali moje dane osobowe bo niestety nie podają linka przez, którego można to zgłosić , a to również jest niegodne z prawem.
nemisiek
14.01.2013 23:57 odpowiedz
Smaczny pomysł na obiad:)
fiolka-fiolunka
14.01.2013 20:17 odpowiedz
Wygladaja swietnie! Na pewno smakuja wysmienicie :)
KLFoodBlog
14.01.2013 19:30 odpowiedz
Mamy po weekendzie parę filetów zamrożonych...Zrobimy kotleciki w tym tygodniu Kasiu i damy znać jak wyszły )
mnemonique
14.01.2013 18:17 odpowiedz
sos tu by mi pasował bardziej śmietanowo koperkowy, ale poza tym idealny perfekcyjny przepis. cudne te kotleciki i bardzo fotogeniczne :)
Pozdrawiam
Monika
Grażyna
14.01.2013 13:26 odpowiedz
Dziękuję za kolejną świetną podpowiedź! Przygotuję te kotleciki w sobotę dla moich dawno oczekiwanych gości. Pozdrawiam:)
jolantaszyndlarewicz
14.01.2013 11:42 odpowiedz
To takie prawdziwe kotleciki .... mniamusne muszą być:) ... zasy.łam wielkiego buziaka
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
14.01.2013 09:51 odpowiedz
Są pyszne i gorąco Wam je polecam :)
blenda2007
14.01.2013 08:54 odpowiedz
super przepis :)
kamila19851
14.01.2013 08:46 odpowiedz
muszą być pyszne
droczilka
14.01.2013 08:26 odpowiedz
Fantastyczne, pyszne danie! Rybę uwielbiam w każdej postaci.