23

Kotleciki z dorsza z sosem ziołowym




Po ostatnich kotlecikach z łososia tak rozsmakowaliśmy się w takiej formie ryby, że jak tylko udało mi sie kupić świeżego dorsza, przygotowałam kolejny rybny obiad. Tym razem o wiele szybszy - jego przygotowanie zajmuje ok. pół godziny. Do kotlecików świetnie pasuje sos jogurtowo ziołowy i jeśli zdecydujecie się je przygotować, sugeruję nie rezygnować z niego. 

Kotleciki (około 10 małych sztuk):

* 600 g filetu z dorsza *

* 1 pęczek natki pietruszki

* 1 pęczek koperku

* 1 pęczek zielonej cebulki

* 2 łyżeczki majonezu

* 1 jajko

* 3 łyżki bułki tartej 

* 1 łyżeczka soku z cytryny

* 1/2 łyżeczki soli

* 1/4 łyżeczki pieprzu

* olej do smażenia

Sos jogurtowo ziołowy:

* 1 szklanka jogurtu greckiego

* 2 łyżki majonezu

* 2 łyżki drobno posiekanej natki

* 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku

* 1 łyżka posiekanego koperku

* sól i pieprz do smaku

* (opcjonalnie mały ząbek czosnku starty na tarce)

W pierwszej kolejności przygotowujemy sos (łączymy ze sobą jogurt, majonez, zioła, sól i pieprz), aby dać smakom czas na połączenie się. 

Dorsza kładziemy na ręczniku papierowym i lekko dociskamy by pozbyć się nadmiaru wody a następnie rybę mielimy (mozecie też pokroić ją w kostkę i zmiksować w blenderze - tak będzie najszybciej). 

Do ryby dodajemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy łyżką do czasu aż się połączą. Wilgotnymi dłońmi formujemy kotleciki i smażymy je na rozgrzanym oleju na złoto. 

Do kotlecików proponuję podać frytki z piekarnika, lub w zdrowszej wersji gotowane ziemniaki lub ryż. 

* Filet ze świeżego dorsza kupiłam w Makro

Smacznego :)

IN ENGLISH

Ingredients:

* 600 g cod fillet

* 1 bunch parsley

* 1 bunch dill

* 1 bunch scallion

* 2 teaspoons mayonnaise

* 1 egg

* 3 tablespoons bread crumbs

* 1 teaspoon lemon juice

* 1/2 teaspoon salt

* 1/4 teaspoon pepper

* oil for frying

Herbs and yogurt sauce:

* 1 cup greek yogurt

* 2 tablespoons mayonnaise 

* 2 tablespoons chopped parsley

* 2 tablespoons chopped chive

* 1 tablespoon chopped dill

* salt and pepper to taste

* (optional 1 garlic clove)

At first prepare sauce (combine all ingredients and mix well). It needs a little time to combine flavors.

Dry fish on a paper towel, mince or blend it and combine with all other ingredients and stir with a spoon. Water your hands and form about 10 balls and flatten them a little. On a frying pan heat oil and fry them until golden brown on both sides.

Serve hot with herbs and jogurt sauce and with chips or baked potatoes. 
 

Opublikowano: 18 stycznia 2013
Tagi: ryba
Kategoria: Ryba
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (23)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
25.02.2016 09:09 odpowiedz
Tak. Ewentualnie można go zastąpić dodatkowym żółtkiem.
Basi
Basi
25.02.2016 00:48 odpowiedz
można pominąć majonez w kotlecikach? :) pozdrawiam!
marzena.s
marzena.s
07.10.2015 13:30 odpowiedz
Właśnie znalazłam przepis na piątkowy obiad. Fajnie. Dzięki bardzo :-)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
25.03.2015 08:27 odpowiedz
Nie, chodzi o dymkę. Ale w zastępstwie może być szczypiorek.
andzia dex
andzia dex
24.03.2015 18:51 odpowiedz
Pani Kasiu czy peczek zielonej cebulki w przepisie znaczy peczek szczypioru? Pozdrawiam
Kasia
Kasia
06.02.2014 13:38 odpowiedz
Sa przepyszneeeee, bede robic 2gi raz jutro:)
ewa_ciasteczkowakraina
19.07.2013 17:04 odpowiedz
Zrobiłam te kotleciki dzisiaj na obiad + oczywiście sos - pyszne, całej rodzince smakowało :) Pozdrawiam
bila
bila
17.02.2013 21:15 odpowiedz
ryba może być mielona ze skórą, w niczym to nie przeszkadza:-)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
13.02.2013 19:28 odpowiedz
Dziękuję za podzielenie się opinią :)
justynajoanna
justynajoanna
13.02.2013 19:20 odpowiedz
Zrobione, pyszne - jedyna moja uwaga: złamałam smak sosu dodając trochę miodu
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
25.01.2013 15:22 odpowiedz
Cieszę się, ze smakowało :)
Janika
Janika
25.01.2013 15:16 odpowiedz
Zrobiłam , zjedliśmy - było niebiańskie. Kłaniam się do ziemi za taki szybki a smakowity przepis . :)
mojetworyprzetwory
mojetworyprzetwory
22.01.2013 20:23 odpowiedz
Kasiu, dam znać;)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
22.01.2013 18:35 odpowiedz
Ewcia mam nadzieję, ze Ci będą smakować :)
mojetworyprzetwory
mojetworyprzetwory
22.01.2013 17:02 odpowiedz
Wlaśnie spisuję składniki i zrobię nie na piątek, tylko już jutro;) Pysznie wyglądają i odkąd je umieściłaś Kasiu, myślę i myślę, więc w końcu je zrobię;)
Pozdrawiam!
pasjonatka
18.01.2013 22:40 odpowiedz
dobry sposob na rybe :D
fantazjemagdyk
18.01.2013 18:26 odpowiedz
kotleciki prezentują się rewelacyjnie :)
jolantaszyndlarewicz
18.01.2013 11:49 odpowiedz
Wyglądają przepysznie:). Już same w sobie są wspaniałym obiadem:). Pozdrawiam Kasiu:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
18.01.2013 11:06 odpowiedz
Nie wydaje mi się, żeby mielenie ryby ze skórą było dobrym pomysłem.
Agi
Agi
18.01.2013 10:26 odpowiedz
Mam pytanie. Czy filet moze byc ze skora? Bo o takiej wersji tez slyszalam.
Annak81
Annak81
18.01.2013 09:56 odpowiedz
Brzmi przepysznie...ostatnio robiłam takie kotleciki z dorsza zmielonego z warzywami ugotowanymi i wymieszanym z ubitym na sztywno białkiem jajka...było super...Twoja wersja też zachęca do wypróbowania...uwielbiam dorsza więc z pewnością przepis wykorzystam.
oregano
18.01.2013 09:55 odpowiedz
Hmmm. Coś dla mnie!
gosik2.0
18.01.2013 09:17 odpowiedz
Szybki obiad, z dorszem i sosem jogurtowym. Coś dla mnie. Zapisuję. Pozdrawiam.