10

Kostka tiramisu z malinami


 
Nasączony kawą z alkoholem biszkopt, dwie (oddzielone ociekającymi kawą biszkoptami oraz kukułkowym kajmakiem) warstwy puszystej masy kawowej i zanurzone w galaretce maliny. 
Myślicie, że smakuje tak jak wygląda? 
Nie.
Smakuje o niebo lepiej ;)

Wiem, że pewnie o tej porze roku spodziewalibyście się gruszek, śliwek czy dyni. Myślę, że niektórym marzy się już nawet piernik. Ale spokojnie, na nie też przyjdzie czas :)
A ciasto to chodziło mi po głowie już od dłuższego czasu. Kiedy więc nadarzyła się okazja by je przygotować, to nie mogłam odmówić sobie tej przyjemności. 

 
 

Składniki na formę o wielkości ok. 25x30 cm

Biszkopt:
  • 2 średniej wielkości jajka
  • 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 pełna łyżka kakao
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki zimnej wody

Masa:
  • 500 g mascarpone
  • 400 ml kremówki
  • 2-3 pełne łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej + 4 łyżki wrzątku
  • 2 łyżeczki żelatyny + 75 ml wrzątku

Poncz:
  • 400 ml słodkiej, zimnej kawy
  • 75 ml wódki

Dodatkowo:
  • 1 opakowanie biszkoptów typu lady fingers
  • 1 puszka masy kajmakowej o smaku kukułkowym (może być też orzechowa, chociaż kukułkowa jest najlepsza)
  • 400 g mrożonych malin
  • 1 galaretka malinowa
  • 400 ml wrzątku


Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą masę (przez około 7 minut), a następnie dodajemy do niej wodę oraz przesianą z kakao mąką. Od momentu dodania mąki miksujemy na wolnych obrotach, tylko do chwili połączenia się składników. 
Spód formy wykładamy papierem do pieczenia i lekko natłuszczamy olejem. Przelewamy do niej ciasto i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy do suchego patyczka - ok. 12 minut. 
Po upieczeniu ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, a następnie zdejmujemy z niego papier i ponownie umieszczamy w blaszce. 

Kawę łączymy z wódką i ponczyjemy nią biszkopt. 

Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i dodajemy do niej kawę (zalaną wcześniej wrzątkiem). Mieszając od czasu do czasu żelatynę odstawiamy do wystygnięcia. 

Mascarpone łączymy z płynną kremówką oraz cukrem pudrem. Miksujemy do chwili powstania gęstego kremu, do którego dodajemy kawę z żelatyną. Miksujemy tylko do chwili połączenia się składników. 

Połowę masy rozsmarowujemy na naponczowanym biszkopcie, a następnie układamy na niej mocno nasączone kawą z wódką biszkopty. Układając biszkopty należy zachować między nimi około 2-3 mm odstępy, które wypełniamy wyciskaną ze szprycy masą kajmakową. 

Drugą część kremu delikatnie rozsmarowujemy na biszkoptach, a następnie ciasto wstawiamy do lodówki na około godzinę. 

Galaretkę zalewamy wrzątkiem, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i odstawiamy do przestygnięcia. Następnie dodajemy do niej zamrożone maliny, energicznie mieszamy (do czasu, aż galaretka zacznie delikatnie tężeć) i przelewamy ją na masę. Ciasto ponownie wstawiamy do lodówki, tym razem najlepiej na całą noc. 

Smacznego :)

Opublikowano: 19 października 2018
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (10)
Dona
Dona
08.11.2018 20:07 odpowiedz
Smakuje wspaniale. Prezentuje się nieziemsko. Łatwe w przygotowaniu. Oczywiście ktoś musi lubić smak kawy. Ja biszkopt nasączylam amaretto.
Ginger
Ginger
07.11.2018 19:35 odpowiedz
Ciasto przepyszne! Juz dwa razy robiłam, a każdy kto próbował, to był pod wrażeniem smaku. Wszystko tutaj ze sobą idealnie współgra, a masa kukułkowa w tym przepisie obowiązkowa.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
07.11.2018 21:42 odpowiedz
Cieszę się, że ciasto przypadło do gustu :)
I również uważam, że masa kukułkowa jest tu nie do zastąpienia :)
Beata
Beata
31.10.2018 19:56 odpowiedz
niestety krem totalnie niestabilny wyszedł, dałam nawet mniej wody do żelatyny ale niestety nie trzyma się...poza tym, biszkopt z 2 jajek jest tak niski, że nie utrzymuje tej ilości kremu z dodatkowo mokrymi biszkoptami...smak dobry ale wygląd kiepski;(
Eliza
Eliza
31.10.2018 15:51 odpowiedz
Zamiast masy kukułowej bo nie dostałam nigdzie, można zamienić na masę krówkową tiramisu?
Beata
Beata
30.10.2018 22:05 odpowiedz
dziś zaczęłam to ciasto od upieczenia biszkoptu:) jutro reszta! mam nadzieję, ze będzie super!!!
ankari
ankari
24.10.2018 10:32 odpowiedz
Pani Kasiu,
zdolności kulinarne nabywam z wiekiem i z Pani każdym nowym przepisem :) Ciasto wyszło przepyszne, i choć moje nie wyglądało tak "zgrabnie" jak to na Pani zdjęciu, to i tak zniknęło w całości!
Ciągle uczę się czegoś nowego od Pani. Podziwiam, ma Pani wielki talent! Pozdrawiam, a.
kasia
23.10.2018 16:53 odpowiedz
Nie wiem jakim cudem może smakować jeszcze lepiej niż wygląda, bo wygląda nieziemsko. Od razu mam ochotę pędzić do kuchni.
Ania
Ania
20.10.2018 11:05 odpowiedz
Witam Pani Kasiu,gdzie mogę kupić masę kajmakową kukułkową i jakiej firmy?Pozdrawiam
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
20.10.2018 17:19 odpowiedz
Ja użyłam tej masy:
http://www.helio.pl/produkty/masy-do-ciast-helio/masa-krowkowa-kukulka
O ile dobrze pamiętam kupiłam ją w Carrefourze :)