6

Kostka serowo cytrynowa (bez pieczenia)




Tak, tak - wiem. 

Część z Was postanowiła sobie z nastaniem nowego roku ograniczyć w swojej diecie cukier. 

Inni, po świątecznych wypiekach, zapewne wciąż omijają szerokim łukiem piekarnik i ciast wszelakich mają, jak to mawiają, po kokardkę.

Ale być może znajduje się wśród Was ktoś, kto na ten zbliżający się, długi weekend będzie miał jednak ochotę przygotować coś słodkiego. Jeśli tak, to moja propozycja jest na prawdę bardzo prosta, a przy tym absolutnie przepyszna i nie wymaga użycia piekarnika. Jest również cudownie lekka i zdecydowanie nie w zimowych klimatach, ale chyba niewielu z nas ma teraz ochotę na ciężkie, przesłodzone wypieki :)

Składniki na formę o wymiarach 23x28 cm:

Masa serowa:

* 500 g twarogu sernikowego z wiaderka

* 3 duże jajka

* 3/4 szklanki cukru pudru

* sok i skórka otarta z 1 niewoskowanej cytryny 

* 5 łyżeczek żelatyny

* 1/2 szklanki wody

Pianka śmietanowa:

* 450 ml kremówki

* 1 kopiasta łyżka cukru pudru

* 1 galaretka cytrynowa

* 200 ml wrzątku

Dodatkowo:

* 2 galaretki cytrynowe

* ok. 30-34 herbatniki maślane

Spód formy wykładamy herbatnikami.

Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. 

Jajka zanurzamy na 3 sekundy w wodzie o temperaturze około 70 stopni (najwygodniej zanurzać je pojedynczo na łyżce).

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy. 

Żółtka ubijamy z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę (miksując na najwyższych obrotach przez około 5-6 minut). Do masy dodajemy twaróg, sok oraz skórkę z cytryny i całość miksujemy do chwili połączenia się składników. Jest to również moment, w którym masę można dosłodzić, jeśli wyda się Wam za kwaśna (smak zależy od tego jak kwaśny jest ser i jak soczysta była cytryna). Pod koniec miksowania wlewamy powoli żelatynę. 

Do masy serowej dodajemy ubite wcześniej białka i delikatnie mieszamy łyżką. 

Masę serową wykładamy na herbatniki, wyrównujemy ją i układamy na niej kolejną warstwę herbatników. 

Ciasto wstawiamy do lodówki. 

Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia (ciepła galaretka zwarzy śmietanę). 

Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, a następnie dodajemy do niej przestudzoną galaretkę. Masę śmietanową przelewamy na herbatniki i wyrównujemy wierzch. Warto zwrócić uwagę, by masa ściśle dolegała do boków formy, aby wylana na nią później galaretka nie miała "drogi ucieczki" :). Ciasto ponownie wstawiamy do lodówki.

Dwie pozostałe galaretki rozpuszczamy w 800 ml wrzątku i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, mieszając od czasu do czasu. (Można skrócić czas studzenia galaretki rozpuszczając ją w 300 ml wrzątku i dolewając 500 ml wody schłodzonej wcześniej w lodówce.)

Lekko tężejącą galaretkę wylewamy na ciasto i ponownie wstawiamy do lodówki, tym razem na całą noc.

Smacznego :)


Opublikowano: 5 stycznia 2017
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (6)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
08.07.2017 13:35 odpowiedz
Wiele ciast bez pieczenia ma w składzie surowe jajka. A chyba najpopularniejszym na świecie klasykiem jest Tiramisu :)
Jajka wystarczy sparzyć. Bo jeśli obawiasz się salmonelli, to ona wcale nie znajduje się w środku jajka.
Gość
Gość
08.07.2017 11:31 odpowiedz
Dodajemy 3 jajka surowe i ciasto jest bez pieczenia?
Agnieszka
Agnieszka
28.01.2017 08:48 odpowiedz
Robiłam, bardzo dobry, rzeczywiście taki lekki i orzeźwiający :-) polecam :-)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
09.01.2017 22:17 odpowiedz
Cieszę się, że smakuje :)
Aga
Aga
09.01.2017 18:19 odpowiedz
Zrobiłam. Sąsiadka poprosiła o przepis. Dzieci i mąż spałaszowały ze smakiem. Jednym słowem- udało się. :)
wypiekibeaty
05.01.2017 11:31 odpowiedz
Ależ musi być ona orzeźwiająca :)