20

Kostka pomarańczowo piernikowa



Piernik i pomarańcza.
Kwintesencja smaku i zapachu świąt. 

A wszystko to zamknięte w tej jednej, niewielkiej kostce. 
Na wilgotnym, mocno kakaowym biszkopcie, wzbogacone odrobiną wanilii, z rozdzielającą kremy galaretką i świąteczną dekoracją. 
Niezbyt słodkie i dość lekkie. 
Czy bardzo pracochłonne?
Cóż, jak każde ciasto warstwowe ;) 
Ale zapewniam, że warte poświęconego mu czasu. 

Do biszkoptu użyłam nowego produktu marki Dr. Oetker - Czarnego Kakao Intense
Nie tylko nadaje ono ciastu nietypowego koloru, ale też sprawia, że jest ono znacznie bardziej aromatyczne. 
Smak mas wzbogaciłam natomiast Pastą Waniliowąj z Wanilii Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii.
Takie maleńkie ziarenka, a taka duża różnica ;) 

Oba produkty stanowią nowość wśród produktów marki Dr. Oetker i znajdziecie je w sklepie internetowym marki - e-oetker.pl

Mam nadzieję, że propozycją tą trafię w gusta zarówno Wasze, jak i Waszych bliskich, a ciasto pojawi sie na Waszym świątecznym stole. 
I jak zawsze czekam na opinie po degustacji! :)

Składniki na formę o wymiarach 25x30 cm

Biszkopt:
  • 3 duże jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 kopiasta łyżka Czarnego Kakao Dr. Oetker
  • 2 łyżki zimnej wody

Poncz:
  • 100 ml soku pomarańczowego
  • 1 łyżeczka cukru pudru

Masa pomarańczowo waniliowa:
Galaretka pomarańczowa:
  • 2 galaretki pomarańczowe 
  • 700 ml wrzątku

Masa pierniczkowa:
Do dekoracji:
  • bita śmietana, czekoladowe dekoracje, brokat jadalny, cukiernicze złoto dekoracyjne


BISZKOPT

Spód formy wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. 
Jajka miksujemy z cukrem na jasną, puszystą masę. 
Do masy jajecznej dodajemy wodę, a następnie obie mąki przesiane z Czarnym Kakao Dr. Oetker
Miksujemy na najwolniejszych obrotach, tylko do chwili połączenia się składników. 
Ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do piekarnika. 
Pieczemy około 15-17 minut, do suchego patyczka. 
Przestudzony biszkopt ponczujemy połączonym z cukrem pudrem sokiem..  

MASA POMARAŃCZOWO WANILIOWA

Pomarańcze umieszczamy w wysokim garnku i zalewamy wodą. Gotujemy pod przykryciem przez około 1,5 godziny. 
Przestudzone pomarańcze obieramy ze skórki, a cały miąższ miksujemy blenderem na puree. 
Do puree dodajemy kremówkę, rozpuszczoną we wrzątku żelatynę oraz barwnik. 
Mascarpone łączymy z cukrem pudrem oraz Pastą Waniliową z Wanilii Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetker. Miksujemy do chwili połączenia się składników, a następnie, cały czas miksując, wlewamy masę pomarańczową. 
Masę przekładamy na biszkopt, dokładnie doprowadzamy ją do boków formy i wstawiamy do lodówki na około 2 godziny. 

GALARETKA

Galaretki rozpuszczamy we wrzątku i kiedy zaczną tężeć wylewamy je na masę pomarańczowo waniliową. 
Ciasto ponownie wstawiamy do lodówki, aby galaretka zastygła. 
(Aby przyspieszyć proces tężenia wystawcie galaretkę na balkon. Tylko nie zapomnijcie o niej ;) Ani o mieszaniu jej od czasu do czasu.)


MASA PIERNICZKOWA

Pierniczki kruszymy na jak najdrobniejsze kawałki, wlewamy do nich 150 ml kremówki i odstawiamy na około kwadrans. Po tym czasie dodajemy przyprawę do piernika, cynamon oraz Pastę Waniliową z Wanilii Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetker. Blendujemy. 
Mascarpone łączymy z pozostałą kremówką i miksujemy na puszystą masę. Cały czas miksując dodajemy masę pierniczkową oraz przestudzoną żelatynę. Miksujemy tylko do chwili połączenia się składników, a następnie  masę przekładamy na zastygniętą galaretkę. 
Ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc. 

Przed podaniem ciasto dekorujemy według uznania. 
Smacznego! 
 

Opublikowano: 28 listopada 2019
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (20)
Daria
Daria
04.12.2019 12:11 odpowiedz
Ciasto wygląda obłędnie ;)
Czy pierniczki mają być kruche (cienkie), czy raczej miękkie?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
05.12.2019 07:33 odpowiedz
Chodzi o te miękkie, lukrowane pierniki :)
Anita
Anita
02.12.2019 08:17 odpowiedz
Ciasto pyszne. Zjedliśmy całe w weekend.
Plus za to, że nie jest za słodkie i jak na ciasto świąteczne jest dość lekkie.
Masa pomarańczowa rewelacyjna.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
02.12.2019 12:28 odpowiedz
Cieszę się, że smakowało :)
Pozdrawiam
Graz
Graz
01.12.2019 13:41 odpowiedz
Kasiu, czy calosc mozna zrobic wczesniej i zamrozic?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
02.12.2019 07:20 odpowiedz
Przyznam szczerze, że nie wiem czy to dobry pomysł :)
Mati
Mati
29.11.2019 15:19 odpowiedz
Jakie wymiary blaszki
Elektra
Elektra
29.11.2019 00:07 odpowiedz
Witam Pani Kasiu.
Jakich pierniczkow konkretnie Pani uzyla? Czy nadadza sie pierniczki korzenne z lidla speculatius? I zastanawia mnie gotowanie pomaranczy?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
29.11.2019 10:09 odpowiedz
Speculatius to nie pierniczki, a ciasteczka korzenne ;) 
Ja użyłam zwykłych lukrowanych pierniczków marki własnej któregoś z supermarketów. 
Oczywiście, jeśli ktoś woli smak ciasteczek korzennych, to może użyć ich zamiast pierniczków :)
Karolina
Karolina
28.11.2019 19:36 odpowiedz
Czym można zastąpić masę waniliową?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
29.11.2019 10:10 odpowiedz
Myślę, że raczej ciężko tu o jakiekolwiek zastępstwo :) 
Aga
Aga
28.11.2019 09:42 odpowiedz
Pani Kasiu czy mogę zastąpić mascarpone z masy pomarańczowo waniliowej na kremowy serek twarogowy ?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
29.11.2019 09:23 odpowiedz
Myślę, że tak. Tylko trzeba kontrolować ilość cukru, ponieważ serek może być kwaśniejszy niż mascarpone. 
 
Monika
Monika
28.11.2019 08:46 odpowiedz
Kasiu mam takie pytanie - czy boki formy smarujesz tłuszczem ? Czy tylko dajesz na dno papier i to wszystko ... Mam zamiar zrobić te ciacho na weekend :D
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
29.11.2019 09:22 odpowiedz
Do biszkoptów nigdy nie smaruje się boków (ani nie wykłada się ich papierem), ponieważ przy studzeniu biszkopt obkurcza się. 
Biszkopt musi "przykleić się" do boków formy, żeby wyrósł równy i na całą powierzchnię formy :)
Monika
Monika
29.11.2019 13:35 odpowiedz
Pani Kasiu bardzo dziękuję za odpowiedź :) Aż żałuję że dopiero po tylu latach zadałam te pytanie ! Ciągle działam źle - dlatego biszkopt wychodził byle jaki i tak mnie irytowało robienie ciast na biszkoptach :D
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
29.11.2019 15:09 odpowiedz
To jeszcze jedna wskazówka :)
Zaraz po wyjęciu biszkoptu z piekarnika proszę upuścić go na podłogę (oczywiście dnem blaszki do podłogi ;) ) z wysokości około 40 cm. 
Wówczas biszkopt jest równy i nie będzie opadał. 
I proszę jeszcze pamiętać, że biszkopt odkrawamy od blaszki dopiero jak wystygnie. Jeśli zrobimy to gdy będzie gorący, to  i tak się obkurczy :)
Monika
Monika
29.11.2019 21:24 odpowiedz
Pani Kasiu ozłocę Panią :D :D :D Dziękuję za tyle wskazówek ! Biszkopt zrobiłam i jest po raz pierwszy w życiu idealny :D Dzięki Pani !!!! - DZIĘKUJĘ :D Jutro rano zrobię resztę ciacha :D Czuję ze to będzie nasz świąteczny hit :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
30.11.2019 11:53
Zatem czekam na opinię o cieście :)
Monika
Monika
06.12.2019 20:34
Kasiu - rewelacja :D w skali 1/10 daje minimum 20 ! Rodzina zgodnie zdecydowała że te ciacho musi być też na Święta :)