0

Kostka kawowo porzeczkowa z masą z serków homogenizowanych



Proste i dość szybkie (zwłaszcza, jeśli biszkopt upieczecie dzień wcześniej) ciasto kawowo porzeczkowe z masą na bazie kogla mogla, serka waniliowego i mleka w proszku. 
Lekkie, nie przesadnie słodkie, z ciekawie dobranymi smakami (kawa i owoce to zawsze dobre połączenie, prawda? ;) ).

Co prawda pora roku sprzyja bardziej ciastom z truskawkami i rabarbarem, ale jeśli szukacie czegoś oryginalnego na rozpoczynający się weekend, to myślę, że się nie zawiedziecie :) 

 

Składniki na formę o wymiarach 24x28 cm

Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 1 pełna łyżka kawy rozpuszczalnej (miałkiej, typu Crema)
  • 2 łyżki wody
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 250 g mascarpone
  • 4 opakowania waniliowego Danio (po 140g)
  • 2 szklanki (po 250 ml) mleka w proszku 
  • 5 łyżeczek żelatyny 
  • 1/2 szklanki wrzątku

Poncz:
  • 1/3 szklanki mocnej kawy
  • 1/4 szklanki nalewki lub wódki porzeczkowej
  • 1 łyżeczka cukru pudru

Galaretka:
  • 1 galaretka porzeczkowa
  • 350 ml wrzątku

Dodatkowo:
  • 1 słoiczek konfitury z czarnej porzeczki

BISZKOPT:

Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. 

Jajka łączymy z cukrem (zwykłym i wanilinowym) i ubijamy przez kilka minut do chwili powstania jasnej, puszystej masy. 
Cały czas miksując dodajemy rozpuszczoną w wodzie (i przestudzoną) kawę. 
Do masy jajecznej dodajemy partiami połączoną z proszkiem do pieczenia mąkę i miksujemy, na najwolniejszych obrotach miksera, tylko do chwili połączenia się składników. 
Spód formy wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. 
Pieczemy do suchego patyczka, ok - 20-25 minut.
Po wystudzeniu biszkopt przekrawamy na pół (najlepiej upiec go wieczorem, dzień wcześniej).

MASA: 

Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do wystygnięcia. 

Żółtka łączymy z cukrem pudrem i ubijamy na gęsty, jasny kogel mogel. 
Miksując na najwyższych obrotach miksera dodajemy partiami mascarpone, serki waniliowe i mleko w proszku. Miksujemy do czasu, aż składniki się połączą. 
Na koniec wlewamy żelatynę. 


SKŁADANIE CIASTA:
  • Biszkopt ponczujemy kawą z nalewką, a następnie smarujemy połową słoiczka konfitury. 
  • Na biszkopt wykładamy połowę masy. 
  • Masę przykrywamy drugim biszkoptem, ponczujemy go i smarujemy konfiturą. 
  • Wykładamy drugą warstwę masy dokładnie doprowadzając ją do boków formy. 
  • Ciasto wstawiamy do lodówki na około 2 godziny. 
  • Po zastygnięciu masy delikatnie wylewamy na nią przestudzoną i lekko tężejącą galaretkę. 
  • Ciasto ponownie wstawiamy do lodówki, tym razem przynajmniej na 5 godzin. 

Smacznego! 
 

Opublikowano: 29 maja 2020
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (0)
Nie ma jeszcze komentarzy.