Do Świąt pozostało mniej niż dwa tygodnie i pewnie większość z Was komponuje już listy swoich świątecznych dań, więc dziś przychodzę do Was z aż trzema propozycjami pysznych i prostych w przygotowaniu sałatek, które z pewnością nie zajmą Wam wiele tak cennego w okresie przedświątecznym czasu.

Pierwsza z nich świetnie sprawdzi się jako sałatka świąteczna, a dwie kolejne jako przekąski na sylwestrową imprezę. Każda z nich smakuje zupełnie inaczej i w zależności od gustu każda znajdzie innych zwolenników, ale łączy je jeden wspólny składnik - kukurydza Bonduelle. Pyszna, naturalnie słodka i chrupiąca kukurydza, której chyba nikomu z Was nie trzeba specjalnie przedstawiać. Niezmiennie od lat faworyt zarówno mój jak i mojego męża, dla którego zbędne są do niej jakiekolwiek inne składniki poza łyżeczką ;)
* * * * * * * * *
Ale zanim przejdziemy do przepisów mam dla Was jeszcze konkurs, w którym do wygrania jest bon o wartości 150 zł do sklepu Home&You, a także dwa wyróżnienia w postaci zestawów produktów Bonduelle.
Aby wziąć udział w konkursie wystarczy zamieścić w komentarzu pod tym wpisem przepis na swoją ulubioną sałatkę z kukurydzą (składniki + wykonanie).
Konkurs potrwa od dziś do 23 grudnia, a Wigilię rano, w tym samym wpisie, zostaną opublikowani zwycięzcy.
I kto wie, być może któraś z Waszych propozycji zagości w te Święta na moim stole? :)
* * * * * * * * *
A teraz pora na zapowiedziane wcześniej sałatki.
1. Świąteczna sałatka z tuńczykiem.

Składniki:
* 2 puszki tuńczyka w zalewie
* 1 puszka kukurydzy Bonduelle
* 1 puszka groszku Bonduelle
* 4 jajka
* 1 duża czerwona cebula
* 1 por
* 1 jabłko
* 2 ogórki kiszone
* 1 pęczek zielonej cebulki
* 3 kopiaste łyżki majonezu
* 3 łyżki kwaśnej śmietany
* 1 łyżeczka musztardy
* 1 łyżeczka soku z cytryny
* 1 łyżeczka cukru
* sól i pieprz do smaku
Majonez, śmietanę, musztardę, sok z cytryny, cukier oraz sporą szczyptę pieprzu łączymy ze sobą i mieszamy do chwili, aż cukier się rozpuści.
Pora kroimy w cienkie plasterki i zanurzamy na około 3 minuty we wrzątku, a następnie odcedzamy.
Obrane jabłko, ugotowane na twardo jajka oraz ogórki kroimy w podobnej wielkości kostkę.
Zieloną cebulkę drobno siekamy, a czerwoną kroimy w drobną kostkę.
Tuńczyka, groszek oraz kukurydzę odcedzamy na sicie.
Wszystkie składniki łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy, a następnie doprawiamy do smaku solą i w razie potrzeby większą ilością cukru.
Sałatkę odstawiamy do lodówki na co najmniej 5 godzin, aby smaki połączyły się ze sobą.
2. Koktajlowa sałatka z krewetkami

Składniki na 6-8 porcji:
* 150 g krewetek koktajlowych w zalewie
* 2 puszki mandarynek (można użyć świeżych, ale zalecam obranie ich ze skórki)
* 1 puszka kukurydzy Bonduelle
* 4 ugotowane na twardo jajka
* 3 łyżki majonezu
* 4 pełne łyżki jogurtu naturalnego
* 3-4 łyżeczki sosu sriracha
* 6-8 liści sałaty rzymskiej
Majonez łączymy z jogurtem i umieszczamy na dnie szklanek. Następnie w każdej szklance umieszczamy liść sałaty (w pionie), 2 łyżki kukurydzy, posiekane jajko, odsączone z zalewy mandarynki oraz krewetki. Krewetki polewamy niewielką ilością srirachy (ok. pół łyżeczki na porcję).
Podajemy schłodzone.
3. Sylwestrowa sałatka meksykańska

Składniki:
* ok. 350 g filetu z kurczaka
* 100 g startego sera żółtego
* 1 puszka kukurydzy Bonduelle
* 1 puszka czerwonej fasoli
* 1 duża marchewka
* 1 duża cebula
* 6 suszonych pomidorów
* 5-6 strąków marynowanej papryki
* 2/3 szklanki ketchupu (według swoich preferencji - łagodny lub pikantny)
* 1 łyżeczka słodkiej papryki
* 3 łyżki oliwy
* 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku
* sól i pieprz do smaku
Filet kroimy w niewielką kostkę, oprószamy solą oraz pieprzem i obsmażamy na łyżce oliwy na rumiano. Mięso zdejmujemy z patelni, dodajemy pozostałą oliwę i kiedy nabierze temperatury dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, startą na grubych oczkach marchewkę i drobno pokrojone pomidory. Kiedy cebula oraz marchewka zmiękną dodajemy paprykę w proszku, czosnek, 3 łyżki wody oraz ketchup i dusimy kolejne 2 minuty, dość często mieszając. Po zdjęciu z palnika doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
W misce łączymy kurczaka, przestudzony sos, odsączoną kukurydzę, odsączoną i przepłukaną fasolę, drobno pokrojoną paprykę oraz ser. Dokładnie mieszamy. Jeśli sałatka okaże się za gęsta dodajemy ketchupu.
* * * * * * * * *
Mam nadzieję, że tymi trzema propozycjami trafiłam w gusta każdego z Was i chętnie przygotujecie chociaż jedną z nich. Pamiętajcie również, że wybierając kukurydzę Bonduelle wybieracie produkt wolny od GMO.
AKTUALIZACJA - 24.12.2016
Wyniki konkursu:
1. Miejsce - Gość: Kamila - Sałatka z pieczonych ziemniaków
Wyróżnienia:
1. Kuchareczka
2. Agnieszka B
Gratuluję i proszę o kontakt mailowy.
Opublikowano: 14 grudnia 2016
Kategoria:
Sałatki
SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
- 2 garści roszponki
- 100 g suchego makaronu np rurka, albo świderek
- 3 łyżki kukurydzy Złocistej Bonduelle
- 10 czarnych oliwek
- 1 nieduża czerwona cebula
- 1/4 szklanki pestek słonecznika
- 1/4 szklanki pestek dyni
SKŁADNIKI NA TUŃCZYKOWE KULE (10 SZTUK):
- 70 g tuńczyka z puszki w oleju (kawałki, po odcieku)
- 60 g sera białego półtłustego
- 1 łyżeczka majonezu
- 2 garści mixu świeżych ziół (oregano, majeranek, tymianek)
- sól, świeżo mielony pieprz
SKŁADNIKI NA SOS:
- 4-5 łyżek oleju z puszki tuńczyka
- sól, świeżo mielony pieprz
PRZYGOTOWANIE:
1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie (zgodnie z instrukcją na opakowaniu), następnie odcedzamy, przelewamy zimną wodą i pozostawiamy na sitku.
2. Przygotowujemy tuńczykowe kule. Zioła drobno siekamy. Tuńczyka dobrze odciskamy z oleju (olej zachowujemy), po czym łączymy go z rozgniecionym widelcem serem białym oraz łyżeczką majonezu. Całość doprawiamy solą/pieprzem i dokładnie mieszamy. Z uzyskanej pasty formujemy kule (o średnicy około 1 cm 1,5 cm), które następnie obtaczamy w posiekanych ziołach (najwygodniej robić to w rękawiczkach).
3. Cebulę kroimy na półksiężyce, a czarne oliwki w plasterki.
4. Pestki dyni i słonecznika prażymy na suchej patelni.
5. W szerokiej misce łączymy makaron z olejem z puszki tuńczyka, roszponką, cebulą i czarnymi oliwkami. Całość wykładamy na talerze/półmisek, następnie układamy tuńczykowe kule, a na koniec posypujemy kukurydzą oraz pestkami dyni i słonecznika.
- Puszka odsączonej kukurydzy,
- 20 dag łagodnego żółtego sera- zetrzeć na tarce na dużych oczkach
- Puszka ananasa- pokroić w kostkę
- Średni granat- wydłubać nasionka
- Sos: Wymieszać majonez(ok. 3 łyżki) z zalewą z ananasa (konsystencja śmietany mniej więcej), dodać ząbek czosnku, doprawić do smaku solą i pieprzem.
2. Sałatka warstwowa
W przezroczystej misce układać warstwy jak niżej:
- 3 pomidory bez gniazd nasiennych i skórki pokrojone w kostkę
- puszka odsączonej kukurydzy
- 20 dag żółtego sera startego na dużych oczkach
- sos czosnkowy: 3-4 łyżki majonezu wymieszać z 3-4 łyżkami śmietany lub gęstego jogurtu, dodać wyciśnięty przez praskę czosnek(2-3 ząbki), sól i pieprz do smaku
- puszka przepłukanej czerwonej fasoli.
Smacznego!
100 g makaronu kokardki
100 g sałaty lodowej
2 pomidory
1 kulka mozzarelli
Kilka suszonych pomidorów
Mała puszka kukurydzy
Garść orzechów włoskich
Łyżeczka kaparów
Sos:
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka octu balsamicznego lub soku z cytryny
Bazylia, sól, pieprz
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, odcedzić. Do miski wrzucić sałatę porwaną na mniejsze kawałki. Pomidory i mozzarelle pokroić w kostkę, pomidory suszone natomiast w paski. Dodać do sałaty. Do miski wrzucić puszkę kukurydzy oraz kapary oraz przestudzony już makaron. Z podanych składników przygotować sos. Wszystko dokładnie wymieszać, wierzch posypać orzechami włoskimi!
Ja najbardziej lubie salatke z tunczykiem. Trochę inna niz twoja
-dwie puszki tunczyka w zalewie
-puszka kukurydzy
-pol ananasa
-100 g ryżu
- rodzynki
-natka pietruszki
-sol, pieprz, troche oregano
Ryz gotujemy, przestudzamy. Dodajemy pozostale skladniki pokrojone na male kawalki, na koniec posypujemy duza iloscia pietruszki i odkladamy na noc do zapoznania sie. Pozdrawiam!
Składniki:
- puszka kukurydzy
- 6 ogórków kiszonych
- pudełko kiełków słonecznika
- łuskany, uprażony słonecznik (ok.200 gr)
- cytryna
- oliwa z oliwek
- zioła prowansalskie
- pieprz i sól do smaku
Ogórki należy pokroić w kostkę. Kiełki, ogórki i kukurydzę wymieszać, doprawić oliwą z oliwek połączoną z sokiem z cytryny, posypać obficie ziołami prowansalskimi. Do smaku dodać pieprz i sól. Na końcu posypać sałatkę uprażonymi ziarnami słonecznika.
Jeżeli nie macie dostępu do kiełków słonecznika można je z powodzeniem zastąpić drobno posiekaną kapustą pekińską.
Smacznego!
pierś z kurczaka
puszka kukurydzy
ryż
3/4 puszki ananasów
sól, pieprz, przyprawa curry
majonez
Wykonanie:
Pierś z kurczaka ugotować (najlepiej z dodatkiem vegety), ryż ugotować i ostudzić. Jak będzie lekko ciepły wymieszać z przyprawą curry, następnie dodać do niego pokrojoną pierś z kurczaka, kukurydzę i ananasy. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy majonez. Smacznego!
Składniki:
paczka makarnu penne
pół słoiczka suszonych pomidorów w zalewie
pół słoiczka kaparów
mała puszka >>>>>KUKURYDZY<<<<<<
garść łuskanego słonecznika
podwójna pierś kurczaka
czosnek
przyprawa gyros, słodka papryka, pieprz
Na sos:
zalewa z pomidorków, sos sojowy, miód, cytryna, ketchup (tak, tak ketchup), musztarda (tak, dobrze czytacie), zioła prowansalskie i duuuużo oliwy - wszyskiego dodajemy chlup- na oko, wedle upodobań, zaufajcie swoim kubkom smakowym.
Pierś kroimy na kawałki, dusimy pod przykryciem do miękkości z dodanymi wcześniej: czosnkiem, przyprawą gyros, słodką papryką i pieprzem. Makaron gotujemy na mocne aldente, wrzucamy do misy, dodajemy pokrojone w paseczki pomidorki, kapary no i złotą królową >>>>>KUKURYDZĘ<<<<<. Wrzucamy kurczaka, zalewamy sosem, mieszamy. Na koniec prażymy na suchej patelni słonecznik, posypujemy sałatkę i..... chowamy się z tym w ciemnym pomieszczeniu co by nam inni nie zjedli ;)
Polecam! Smacznego!
1. Podsmażony filet z kurczaka, przyprawić solą i pieprzem
2. Lekko podsmażone warzywa: cebulę, 2 ząbki czosnku i startą marchew, podsmażyć razem, posolić
3. Puszka kukurydzy
4. Nieduży słoik pokrojonych, marynowanych pieczarek
5. 3 ugotowane jaja
Wszystko układamy warstwami i każdą warstwę smarujemy majonezem.
Sałatka jest naprawdę dobra nawet na drugi dzień!
Składniki:
Kukurydza Złocista Bonduelle 170 g
8 orzechów włoskich
1 mały brokuł
1 główka sałaty radicchio
ząbek czosnku
sos sojowy
ocet balsamiczny
oliwa z oliwek
Wykonanie:
Sałatę umyć, osuszyć i porwać na mniejsze części, wrzucić do salaterki. Brokuł umyć, usunąć twarde łodygi i podzielić na różyczki. Na oliwie podsmażyć ząbek czosnku, dodać różyczki brokuła, które należy podsmażyć przez 5-6 minut, często mieszając. Orzechy obrać i posiekać. Orzechy, różyczki brokuła i odcedzoną kukurydzę dodać do sałaty. Przygotować sos: 1 łyżkę oliwy wymieszać z 1 łyżeczką sosu sojowego i 1 łyżeczką octu balsamicznego. Sosem doprawić sałatkę, dokładnie wymieszać i schłodzić.
Składniki:
- 1 pojedynczy filety z kurczaka
- 1 szczypta papryki ostrej
- 1 szczypta papryki ostrej
- 1 mała szczypta kuminu
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- 1 duża cukinia
- 1/2 papryki czerwonej
- 1/2 papryki żółtej
- 1/2 papryki zielonej
- 1/2 większego brokuła
- 3/4 puszki kukurydzy
- 2 garści niewielkich liści botwinki (lub szpinaku)
- 100g sera feta
- 100g ugotowanego ryżu
Koperkowy sos jogurtowy:
- 1 mały pęczek koperku
- 6 łyżek jogurtu
- 1 łyżka majonezu
- 1 mały ząbek czosnku
- sól
- pieprz
Wykonanie:
W miseczce mieszamy ze sobą 2 łyżki oliwy, szczyptę papryki słodkiej, ostrej, kuminu, pieprzu i soli. Marynatą dokładnie polewamy kurczaka, przykrywamy go folią spożywczą i wkładamy do lodówki na min. 10 minut. Zamarynowanego kurczaka grillujemy lub obsmażamy na patelni grillowej przez kilka minut z każdej strony.
Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 4-5 minut. Papryki kroimy w większą kostkę, cukinię w grubsze plasterki, Warzywa wraz z brokułem dokładnie oprószamy solą, pieprzem, polewamy oliwą i układamy na grillu. Grillujemy do czasu, aż warzywa będą al dente.
Kurczaka kroimy w mniejsze kawałki, łączymy z ryżem, warzywami, liśćmi botwinki (lub szpinaku) i kukurydzą. Posypujemy serem feta. Wszystkie składniki sosu umieszczamy w naczyniu blendera i dokładnie miksujemy. Sałatkę polewamy sosem tuż przed podaniem.
1 woreczek ugotowanego ryżu
1 puszka ananasa
2-3 ząbki czosnku
5 łyżek soku z ananasa
1 łyżka oleju
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka sosu sojowego jasnego
2-3 łyżki majonezu
sól, biały pieprz do smaku
Wykonanie
Ryż wymieszać z kukurydzą i pokrojonym w kostkę ananasem dodać zgnieciony czosnek. Przygotować sos : wymieszać sos sojowy, olej, sok z cytryny, majonez, i sok z ananasa, dodać do pozostałych składników, doprawić sola i pieprzem.
Sałatka jest bardzo dobra do potraw z grilla !!!
puszka kukurydzy
puszka groszku
słoiczek selera
kilka ogórków konserwowych
ser żółty 20 dkg
szynka 20 dkg
papryka czerwona
3 jajka ugotowane na twardo
majonez
sól. Pieprz
Odcedzamy z zalewy kukurydzę, groszek i seler . Ogórki, paprykę, szynkę i jajka kroimy w kostkę, ser żółty ścieramy na tartce o grubych oczkach. Wszystkie składniki mieszamy w misce. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy z majonezem.
puszka kukurydzy
puszka groszku
słoiczek selera
kilka ogórków konserwowych
ser żółty 20 dkg
szynka 20 dkg
papryka czerwona
3 jajka ugotowane na twardo
majonez
sól. Pieprz
Odcedzamy z zalewy kukurydzę, groszek i seler . Ogórki, paprykę, szynkę i jajka kroimy w kostkę, ser żółty ścieramy na tartce o grubych oczkach. Wszystkie składniki mieszamy w misce. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy z majonezem.
1/2 kg pieczarek
2 ogorki kiszone pokrojone w kostke
1cebula pokrojona w pirka
1papryka czerwonapokrojona w paseczki
4 jaja pokrojonw w kostke
1 puszka kukurydzy
Zielona pietruszka lub szczypior
Majonez,sol,pieprz
Pieczarki pokroic w dośćduze plasterki i udusicć z cebula przestudzicć wszystko razem wymieszac
smacznego
ChciaĹabym zaproponowaÄ naprawdÄ szybkÄ wrÄcz ekspresowÄ , bardzo prostÄ w wykonaniu i smacznÄ saĹatkÄ na bazie kukurydzy.
SkĹadniki:
- puszka kukurydzy oczywiĹcie Bonduelle
-20 dkg szynki wieprzowej pokrojonej w cienkie plasterki (ja zawsze proszÄ w sklepie wÄdliniarskim o pokrojenie na maszynce do krojenia)
- 1 lub 1,5 czerwonej papryki
KukurydzÄ odsÄ czamy na sitku, pĹuczemy wodÄ i czekamy aĹź woda odkapie.
Plasterki szynki kroimy na maĹe kwadraciki ok. 0,5cmx0,5cm.
PaprykÄ kroimy rĂłwnieĹź na maĹa kostkÄ ok. 0,5cmx0,5cm.
Wszystko razem mieszamy, dodajemy majonez lub gesty jogurt typu greckiego (ja zdecydowanie wolÄ majonez), sĂłl oraz pieprz do smaku. I gotowe ;-)
Gdy zaskoczÄ nas goĹcie, lub gdy nie dysponujemy czasem w kilka minut mamy szybkÄ i bardzo smacznÄ saĹatkÄ.
Takich przepisĂłw potrzebuje kaĹźda z nas ! Polecam !
- 2 wędzone udka z kurczaka
- kukurydza Bonduelle
- kilka plastrów ananasa z puszki
- 1 jabłko
- 1/2 szkl. rodzynek
- 3/4 szkl. orzechów
- majonez
- sól, pieprz
Orzechy zalewamy wrzątkiem, następnie pozbawiamy skórki. Rodzynki również zalewamy wrzątkiem by odrobinę napęczniały. Ananasa kroimy na mniejsze kawałki. Mięso z udek rozdrabniamy, lub kroimy. Jablko kroimy w kostkę. Kukurydzę osączamy z zalewy. Wszystkie składniki mieszamy z 3 łyżkami majonezu. Doprawiamy solą oraz pieprzem.
2 pojedyncze piersi z kurczaka
1 puszka kukurydzy konserwowej
pół puszki ananasa
1 szklanka orzechow wloskich
sol, pieprz, majonez
Piersi z kurczaka pokroic w drobną kostke, podsmazyc. Ananasa i orzechy pokroic, dodac razem z kukurydza do kurczaka. Dodać majonez. Przyprawic pieprzem i sola. Najlepiej smakuje na drugi dzień.
przepis nr 2
wędzona pierś z kurczaka
1 puszka kukurydzy
1 puszka ananasa
por
sol, pieprz, majonez
Kurczaka i ananasa pokroic w kostke. Pora pokroic w cienkie pół plasterki. Dodac kukurydze i majonez. Przyprawic pieprzem i sola.
Puszka czerwonej fasoli, a obok niej puszka kukurydzy Bonduelle już stoi.
Ogórki konserwowe i to aż pół słoika, włóżcie też 5 jajek do waszego koszyka.
Po 20 dag sera żółtego i szynki żeby wszyscy mieli zadowolone minki.
Majonez, sól i pieprz też ze sobą weź.
A w domu ogórki, jajka i szyneczkę pokrój w ładną kosteczkę.
Tarka przyda się też - trzeba zetrzeć ser- Ty o tym wiesz...
Dodaj do tego sól, majonez i pieprz,
zasiądź do świątecznego stołu i smakiem sałatki się ciesz.
Żeby nikt nie miał wątpliwości: 1 puszka fasoli czerwonej, 1 puszka kukurydzy, pół słoika ogórków konserwowych, 5 jajek, po 20 dag sera żółtego i szynki, majonez, sól i pieprz. Ogórki, ugotowane jajka i szynkę pokroić w kostkę, ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach dodać fasolę, kukurydzę resztę składników i majonez. Wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
Prosta, łatwa a zarazem bardzo smaczna. Gwarantuję, że zagości u was na dłużej.
Smacznego
prosta i pyszna szczególnie dla wielbicieli sałatki pieczarkowej, bo to taka troszkę oszukana jej wersja;)))
SKŁADNIKI:
5 DUŻYCH CEBUL
1 ŁYŻKA OSTREJ MUSZTARDY
1 ŁYŻKA OLEJU
5 DUŻYCH ZIEMNIAKÓW
1 DUŻY SŁOIK PIECZAREK MARYNOWANYCH
10 JAJEK (UGOTOWANYCH NA TWARDO)
1 PUSZKA KUKURYDZY
MAJONEZ, SÓL, PIEPRZ
WYKONANIE:
1. CEBULE POKROIĆ W KOSTKĘ, WYMIESZAĆ Z 1 ŁYŻKĄ MUSZTARDY I 1 ŁYŻKĄ OLEJU I ZOSTAWIĆ NA NOC.
2. ZIEMNIAKI UGOTOWAĆ W MUNDURKACH TROSZKĘ OSOLIĆ. WYSTUDZIĆ I OBRAĆ. ZALAĆ ZIMNĄ ZALEWĄ I ZOSTAWIĆ NA NOC.
ZALEWA : 1/3 SZK. OCTU 1 LITR WODY 1 ŁYŻKA SOLI 1 ŁYŻKA CUKRU ZALEWY NIE GOTUJEMY!!!
3. NA DRUGI DZIEŃ: ZIEMNIAKI ODCEDZIĆ Z ZALEWY I POKROIĆ W KOSTKĘ, DODAĆ POKROJONE PIECZARKI, JAJKA, KUKURYDZĘ, MAJONEZ. DOPRAWIĆ SOLĄ I PIERZEM. WSZYSTKO WYMIESZAĆ.
SMACZNEGO ;)))
Składniki:
2 duże pęczki rzodkiewki
groszek konserwowy
por
1/2 kg pieczarek
sos:
majonez, śmietana, sól, pieprz, odrobina musztardy
Rzodkiewkę kroimy w cienkie półplasterki, por bardzo drobniutko, dodajemy groszek. Pieczarki czyścimy i obgotowujemy kilka minut w wodzie z sokiem z cytryny (opcjonalnie z octem winnym), Odcedzamy i kroimy bardzo drobniutko. Łączymy z pozostałymi składnikami. Dodajemy majonez rozprowadzony z odrobiną śmietany i musztardy. Do smaku dajemy sól i pieprz. Schładzamy w lodówce z godzinę przed podaniem.
to na świątecznym stole prawdziwa królowa.
Do przygotowania niepotrzebne są magiczne triki,
wystarczy tylko pokroić następujące składniki:
w kostkę 1/2 świeżego ananasa i 4 mandarynki,
awokado, które skrapiam sokiem z 1/2 cytrynki.
Ciemnie winogrona (140g) opłukuję i w kostkę kraję,
Kukurydzę Złocistą Bonduelle (170g) dodaję.
W błyskawicznym tempie napełniona salaterka cała.
Hmm... Może coś bym jeszcze do sałatki dodała?
1/3 banana z 3 łyżkami jogurtu greckiego zmiksuję
i pyszny sos do sałatki świątecznej przygotuję.
Kolorowa kukurydziano-owocowa sałatka
to dla wielbicieli słodkości wielka gratka!
Składniki:
Sałata roszpunka
Ser feta
Kukurydza bonduelle
Pomidory suszone z oleju
Pestki granatu
Prażone pestki słonecznika i dyni
Sos:
zalewa(olej) z suszonych pomidorów
sok z cytryny
1/2 łyżeczki miodu
Wszystkie składniki sosu szejkujemy w słoiczku po suszonych pomidorach.
Wykonanie:
Wszystkie składniki sałatki układamy kolejno na talerzu i polewamy gotowym sosem.
Smacznego.
Nauczyła mnie jej przyjaciółka i siostra,
W sam raz dla niezapowiedzianych gości,
Zwłaszcza gdy dorzucisz szczyptę miłości.
Tuńczyk w puszce, szczypior, sól - się zaczyna przepis mój.
Majonezu, pieprzu trochę - i mnie mają za gospochę!
I nadchodzi wielka chwila - kukurydzę podaj miła!
Nie tę, tamtą Bonduelle - zawsze gości w kuchni mej.
Bez niej danie nie skończone,
Smaki gości znów zadowolone!
KOLOROWA: mix salatkowy, pomidorki koktajlowe, cebula czerwona, ogorek swiezy, kukurydza, feta, kurczak, granat.
Kurczaka smazymy w kawalkach z przyprawa, reszte kroimy w kostke. Ukladamy na duzym plaskim pulmisku warstwowo tak by granat i kukurydza byly na gorze. Sos: po 2 łyżki wody, oliwy musztardy, łyzka miodu, łyżka octu, 2 ząbki czosnku przecisnietego, dowolne ziola typu bazylia tymianek itp. Sos podawac w osobnym naczyniu lub w wydrazonej wypazonej papryce. Ilosc skladnikow zalezy od wielkosci polmiska
SKLADNIKI:
- ok. 200 g piersi z kurczaka
- 1 mała kapusta pekińska
- 1 mała puszka kukurydzy Bonduelle
- 10 kulek zielonych winogron
- ok. 3 łyżeczek przyprawy curry
- garść pietruszki
- ok. 3 łyżek białego sosu sojowego
- sól, pieprz
- majonez ok 3 lyżek
- mały kubek jogurtu naturalnego
WYKONANIE:
Umytą pierś z kurczaka pokroić w kostkę oraz polać białym sosem sojowym. Oprószyć curry, solą, pieprzem i na 5 min. odstawić. W tym czasie na suchej patelni uprażyc płatki migdałowe i również odstawić. Mięso usmażyć na oleju, a następnie ostudzić. Winogrona przekroić na połówki. Kapustę pekińską poszatkować i wymieszać w misce z: kurczakiem, winogronem, kukurydzą. Płatki migdałowe można dodać dopiero przed podaniem aby nie namiękły. Jogurt naturalny wymieszać z trzema łyżkami majonezu, doprawić solą i pieprzem - wymieszać.
Dodac pietruszkę, a w razie potrzeby doprawić solą, pieprzem wg uznania.
Smacznego
Składniki:
- 25 dag szynki wieprzowej- pokroić w kostkę
- słoik selera konserwowego- pokroić
- puszka kukurydzy
- 3 marchewki ugotowane- w kostkę
- puszka ananasa krążki- pokroić
- świeży por- pokroić drobno
- pieprz i odrobina majonezu
Wszystkie składniki połączyć, majonezu dać bardzo mało, składniki nie mają pływać w majonezie. Sałatka jest dzięki temu lekka i orzeźwiająca i kolorowa :)
smacznego :)
- opakowanie ulubionego mixu sałat
- 1/2 puszki kukurydzy
- 25 dag pomidorków koktajlowych
- pestki z jednego owocu granatu
- kostka sera feta
- świeży ogórek
- 15 dag wędzonego łososia
- średnia czerwona cebula
Do umytej sałaty dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, osączoną kukurydzę pokrojonego w kostkę ogórka, pokrojoną w pół plastry czerwoną cebulę, pokrojony w kostkę ser feta i dokładnie mieszamy. Sałatkę przekładamy na półmisek, układamy zwinięte z łososia różyczki, posypujemy pestkami granatu i polewamy ulubionym sosem tuż prze podaniem (u mnie oliwa z oliwek, sok z cytryny, miód, musztarda dijon, kolorowy pieprz i ewentualnie szczypta soli - tylko uwaga, ser feta jest słony:) - dokładnie wymieszane).
- opakowanie makaronu ryżowego
- 2 opakowania paluszków krabowych
- puszka kukurydzy
- świeży ogórek
- duży pęczek koperku
- 1/2 czerwonej papryki
- 2 łyżki jogurtu
- 1 łyżka majonezu
- przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka
Przygotowanie: Makaron przygotowuję zgodnie z przepisem na opakowaniu i studzę. Kroję paluszki krabowe, siekam koperek, odsączam kukurydzę, obranego ogórka kroję wzdłuż na pół i jeszcze raz na pół, usuwam środek (ma dużo wody) i kroję w kostkę, oczyszczoną paprykę również kroję w kostkę. Do miski przekładam makaron, dodaję kukurydzę, ogórka, koperek, paprykę, dodaję sos (majonez mieszam z jogurtem, doprawiam solą i pieprzem, ostrą papryką) i dokładnie mieszam. Dekoruję koperkiem.
- puszka brzoskwiń
- puszka kukurydzy
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
- makaron w kształcie kokardek
- wędzony filet z kurczaka
- płatki migdałów
- po 2 łyżki jogurtu i majonezu
- sól, pieprz, płatki chilli do smaku
Przygotowanie: Kukurydzę odsączam z zalewy, kurczaka i brzoskwinię kroję w kostkę, makaron gotuję w osolonej wodzie do miękkości, żurawinę moczę około 5-10 w gorącej wodzie i odsączam. Tak przygotowane składniki przedkładam do miski, mieszam, polewam przygotowanym sosem (łączę jogurt i majonez, doprawiam solą, pieprzem i płatkami chilli, odstawiam na kilka minut, aby się "przegryzł) i posypuję prażonymi płatkami migdałów, dekoruję natką pietruszki.
- puszka brzoskwiń
- puszka kukurydzy
- 1/2 szklanki suszonej żurawiny
- makaron w kształcie kokardek
- wędzony filet z kurczaka
- płatki migdałów
- po 2 łyżki jogurtu i majonezu
- sól, pieprz, płatki chilli do smaku
Przygotowanie: Kukurydzę odsączam z zalewy, kurczaka i brzoskwinię kroję w kostkę, makaron gotuję w osolonej wodzie do miękkości, żurawinę moczę około 5-10 w gorącej wodzie i odsączam. Tak przygotowane składniki przedkładam do miski, mieszam, polewam przygotowanym sosem (łączę jogurt i majonez, doprawiam solą, pieprzem i płatkami chilli, odstawiam na kilka minut, aby się "przegryzł) i posypuję prażonymi płatkami migdałów, dekoruję natką pietruszki.
2 puszki kukurydzy
1 puszka ananasa
2 tuńczykiem w sosie własnym lub w wodzie
1 duża cebula (pokrojoną w kostkę)
Sól, pieprz, majonez
- 1 pierś kurczaka wędzonego ok. 300g
- 1 puszka kukurydzy Bonduelle
- 4 jaja na twardo
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu greckiego
Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy w blenderze, jajka też rozdrabniamy. Dodajemy osączoną kukurydzę, majonez, jogurt i doprawiamy do smaku pieprzem i ewentualnie solą.
Smacznego :)
- 2 jabłka
- puszka kukurydzy Bonduelle
- 1 por duży, lub 2 mniejsze
- 2 ogórki
- majonez
- jogurt naturalny
- sól, pieprz
Oczyszczony por kroimy na półplasterki. Jabłka i ogórki kroimy w kostkę. Kukurydzę osączamy z zalewy. Majonez łączymy z jogurtem. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Doprawiamy solą oraz pieprzem, ewentualnie odrobiną ziół prowansalskich.
Pozdrawiam
Składniki:
seler konserwowy, kukurydza z puszki, 5 jaj ugotowanych na twardo, biała część pora, 20-25 dkg szynki konserwowej, ananas z puszki, kilka łyżek majonezu i kwaśnej śmietany, sól i pieprz.
Wykonanie:
Na spód salaterki wykładamy odsączonego selera, następnie pokrojone w kostkę jaja na twardo, które oprószamy solą i pieprzem. Następna warstwa to pokrojona w kostkę szynka, pokrojony w kostkę ananas i kukurydza. Majonez mieszamy ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem i polewamy sałatkę. Na powierzchni sosu układamy pokrojony w talarki por.
życzę smacznego:)
1 opakowanie całego tuńczyka w oliwie z oliwek, 2 jaja, pół puszki słodkiej kukurydzy, 1/2 małej świeżej czerwonej papryki, 5 zielonych oliwek, 5 czarnych oliwek, 3 łyżeczki majonezu, kilka listków pietruszki, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu, 1 opakowanie krakersów.
1. Zagotuj wodę w małym rondelku. Delikatnie włóż jajka i gotuj 12 minut.
2. Następnie wyjmij jajka i opłucz zimną wodą, zdejmij skorupki.
3. Pokrój jajka na wielkość mniej więcej kukurydzy.
4. Wyjmij tuńczyka ze słoiczka, odcedź i po dziel na małe kawałki.
5. Pokrój oliwki i paprykę na wielkość kukurydzy. Pokrój pietruszkę (zostaw kilka listków do dekoracji). Odcedź kukurydzę.
6. Przełóż wszytko do dużej miski i dodaj majonez i sok z cytryny. Wszystko dokładnie zamieszaj.
7. Połóż sałatkę na krakersach, przystrój pietruszką i podawaj.
Smacznego!
widzę, że kilka podobnych się przepisów pojawiło, jednak moja różni się trochę ;)
Moja ulubiona sałatka z kukurydzą to :
1 pierś z kurczaka
pieprz cayenne
sól
kukurydza w puszce
brokuły
jogurt
majonez
czosnek
ziarna słonecznika
(nie podaję dokładnych ilości, bo to zależy od upodobania - zawsze na oko :P)
Jedną pierś z kurczaka pokroić w kawałeczki, wymieszać tylko z pieprzem cayenne, następnie podsmażyć (poddusić, aż woda odparuje, a kurczak nie będzie surowy), bez rumienienia na patelni. Ostudzonego wyłożyć na dno miski / naczynia. Na to wysypać odcedzoną kukurydzę (wody nie wylewać). Brokuły ugotować al dente, porozdzielać na różyczki i ułożyć na kukurydzy. Jogurt wymieszać z majonezem - pół na pół, dodać czosnek, sól i rozrzedzić wodą odlaną z puszki kukurydzy. Wychodzi taki sos o konsystencji rzadszej śmietany o ostro słodkim smaku. Wylać na brokuły, posypać wszystko dużą ilością uprażonego słonecznika. Przykryć folią i zostawić na kilka godzin do przegryzienia. Dla mnie najlepsza sałatka na imprezę :) Mniam!
-
* 2 garście makaronu kokardki
*2 puszki tuńczyka w sosie własnym
*1 puszka kukurydzy
*1 por
*20 dag wędzonego sera żółtego
* majonez
*sól, pieprz
Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie i studzimy.
Pora kroimy w półtalarki, przelewamy wrzątkiem i również odstawiamy do ostudzenia.
Kukurydzę i tuńczyka odsączamy, a wędzony ser kroimy w kostkę.
Wszystkie składniki wrzucamy do miski, doprawiamy do smaku i mieszamy z majonezem. Przed podaniem schładzamy.
Gwarantuję, że palce lizać :)
3 srednie pory pokrojone w półtalarki
5 jajek ugotowanych na teardo pokrojonych w kostke
Ser feta pokrojony w kostke
Puszka kukuryczy
1czerwona paptyka pokrojona w kostke
30 dag sera żółtego startego na tarce jarzynowej
majonez
Jogurt naturalny
Piepsz
Wszystki składniki wymieszać dodać majones wymieszany z jogurtem oraz piepsz wymieszac.
Smacznego
1 puszka kukurydzy Bonduelle
1 puszka czerwonej fasoli Bonduelle
2 woreczki ryżu ugotowanego z Kurkumą
1 słoiczek selera konserwowego
15 dag sera żółtego
cebula
nieduża pierś z kurczaka
sos:
majonez, jogurt, sól, pieprz ,zioła prowansalskie lub świeża natka pietruszki
Otwieramy puszki i słoik, i wylewamy zawartość na durszlak. Gotujemy ryż. Pierś z kurczaka kroimy w małe kawałki i smażymy z dodatkiem przyprawy do drobiu.Cebule i ser kroimy w kosteczkę. Tak przygotowane składniki mieszamy w misce i dodajemy w/w sos.
Smacznego !
Składniki:
opakowanie selera naciowego
pół puszki kukurydzy konserwowej
czerwona cebula średniej wielkości
mały kubek jogurtu naturalnego
łyżeczka musztardy Dijon
sól, pieprz do smaku .
Seler dokładnie umyć, obrać z włókien i pokroić na mniejsze kawałki, cebulę drobno posiekać i dodać do selera, dorzucić odcedzoną z zalewy kukurydzę konserwową, jogurt naturalny, musztardę, sól i pieprz, dokładnie wymieszać i odstawić do przegryzienia.
Pozdrawiam Anita ,może tym razem się uda ;).
1 papryka - pokroić w kostkę
6 jaj - ugotować na twardo i zetrzeć na grubych oczkach oddzielenie białka i żółtka
por - przekroic na pół i pokroić w księżyce
10 dag słonecznika - uprażyć + troszkę soli
puszka kukurydzy
27 dag sera feta-pokroić w kostkę
sos:
4 łyżki majonezu
4 łyżki śmietany 18%
1 łyżka ketchupu
1 łyżka koperku
sól, pieprz
warstwy:
1/2 papryki - białka - 1/2 sosu - por - słonecznik - kukurydza - sos (reszta) - feta - papryka - żółtka.
Rada: fety nie całe opakowanie bo będzie za słone. Słonecznik i sos posolić tylko troszke.
Zostawić troche słonecznika do dekoracji na wierzch
Smacznego
Na moją ulubioną sałatkę potrzebuję:
*opakowanie paluszków surimi
*opakowanie makaronu ryżowego - nitki
*puszka kukurydzy
* kilka ząbków czosnku - według uznania
*natka pietruszki
*majonez
*pół puszki ananasa - można dać więcej jeśli ktoś lubi słodsze smaki
*żółty ser do posypania po wierzchu
*sól i pieprz do smaku
Makaron zalewam wrzątkiem, wsypuję trochę soli do smaku, mieszam i gdy stanie się bardziej miękki tnę go nożyczkami kuchennymi na mniejsze kawałki. Gdy zmięknie odpowiednio odcedzam go i odkładam do wystudzenia. Kolejno kroję drobno paluszki surimi, siekam natkę, czosnek i kroję w kostkę ananasa. Przestudzony makaron przekładam do miski, dodaję pokrojone składniki, mieszam. Następnie odcedzam kukurydzę na sitku po makaronie i przerzucam ją do miski z pozostałymi składnikami. Mieszam wszystko razem z majonezem -ilość według uznania, ja wolę widzieć składniki niż całkowicie oblepiać je majonezem. NA koniec doprawiamy solą i pieprzem, wygładzamy i posypujemy startym drobno żółtym serem.
Sałatka jest ekspresowa i świetnie nadaje się na imprezy domowe. Zachęcam do wypróbowania.
Pozdrawiam,
Urszula
- garść roszponki;
- mięso z wędzonego udka z kurczaka, pokrojonego na podłużne kawałki;
- około 50 g sera feta;
- kilka cząstek pomarańczy obranych z albedo, pokrojonych na drobniejsze cząstki;
- 3 łyżki kukurydzy z puszki;
- kilka piór czerwonej cebuli;
- łyżka orzeszków piniowych;
- sos (oliwa z oliwek z dodatkiem miodu i wyrazistej w smaku musztardy).
Ułożyć na talerzu roszponkę, kurczaka, ser, cząstki pomarańczy, posypać kukurydzą i orzeszkami piniowymi; polać sosem tuż przed podaniem.
-2 wędzone udka kurczaka
-2 pieczone udka z kurczaka w piekarniku natarta curyy solą pieprzem i chili
- dwie puszki kukurydzy bonduelle
- świeży ananas
- torebka ugotowanego ryżu arborio
- 3 kopiaste łyżki majonezu( preferuje kielecki)
- jogurt typu greckiego 3 łyżki
- 3 żabki czosnku, sól, pieprz, opakowanie curry, chili.
Obrać kurczaki i pokroić na kawałki, podobnie ananasa, dobrać kukurydze, ryż. Majonez połączyć z jogurtem czosnkiem i przyprawami. Dodać do sałatki. Całość schłodzić przynajmniej godzinę w lodowce. Smacznego!
Składniki:
200 g makaronu tortellini z szynką
mała puszka kukurydzy bonduelle
80 g szynki konserwowej
100 g pora sól i pieprz do smaku
majonez
Wykonanie:
Por kroimy w drobne talarki następnie solimy i odstawiamy aż zmięknie. W tym czasie gotujemy makaron al dente. Szynkę kroimy w kostkę. Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy ok 4 łyżki majonezu. Sałatkę najlepiej odstawić na ok godzinkę do lodówki. Smacznego !!! :-)
Pozdrawiam,
Agata H.
Przeciśnięty przez praskę czosnek łączymy z jogurtem i solą, zalewamy przemieszane warzywa, owoce i koperek. Jest to jedna z moich ulubionych sałatek, świeża słodko pikantna, chrupiąca, o lekko orzechowym smaku nadanym przez surowego kalafiora.
puszka tuńczyka w oleju
puszka kukurydzy
2-3 jajka gotowane na twardo
1 mała cebulka
10 -15 dag sera żółtego w kostce
2 łyżki majonezu ( w wersji fit 1 ł. majonezu, 1 ł. jogurtu naturalnego)
sól,pieprz.
Ser i jajka trę na tarce o drobnych oczkach, cebulkę drobniutko siekam. Do tego rozdrobniony widelcem tuńczyk, kukurydza, przyprawy i majonez. I już, gotowe.
Ekspresowo i pysznie :)
Pozdrawiam